Drugo
false
Foto: Reuters

Dodaj v

V Etiopiji odkrili 2,8 milijona let staro čeljustnico

Nova "velika zgodba" naše evolucije
4. marec 2015 ob 22:11,
zadnji poseg: 4. marec 2015 ob 23:10
Etiopija - MMC RTV SLO

Znanstveniki so odkrili čeljustnico, za katero trdijo, da je pripadala enemu izmed prvih primerkov človeka. 2,8 milijona let stara najdba sega torej 400.000 let globlje v zgodovino, kot so raziskovalci do zdaj datirali nastanek naše vrste.

To odkritje v Etiopiji nakazuje, da so podnebne spremembe spodbudile prehod od prebivalca drevesnih krošenj v pokončno bitje. Vodja raziskovalne skupine Profesor Brian Villmoare z univerze v Nevadi v Las Vegasu je povedal, da najdba omogoča prve vpoglede v "najpomembnejši prehod v človeški evoluciji", in da vzpostavlja jasno povezavo med slavnim 3,2 milijona starim človečnjakom vrste Australopithecus afarensis, ki so ga odkrili na istem območju leta 1974 in poimenovali Lucy.

Strokovnjaki poskušajo dokazati, da so se iz roda, ki mu je pripadala Lucy, razvili prvi primitivni ljudje. Vendar so fosilni dokazi iz obdobja, ko je živela Lucy, pa do pojava Homo erectusa (z razmeroma velikimi možgani in človeku podobnimi telesnimi razmerji) pred dvema milijonoma let, precej skopi. Fred Spoor, eden izmed raziskovalcev, je dejal, da to novo odkritje odstira pajčolan s ključnega obdobja v razvoju naše vrste.

"Ko smo priplezali z dreves ..."
2,8 milijona let staro spodnjo levo čeljustnico, ki se je drži pet zob, je odkril etiopski študent Chalachew Seyoum, ki je za BBC povedal, da je bil presunjen, ko je zagledal fosil. Analiza te najdbe bi lahko pomagala odgovoriti na eno ključnih vprašanj človeške evolucije - kaj je povzročilo, da so nekateri primati splezati z dreves in si ustvarili domovanje na tleh.

Nekatere raziskave namigujejo, da bi lahko bile podnebne spremembe tiste, ki so povzročile ta premik. Analiza fosiliziranega rastlinskega in živalskega življenja na tem območju kaže, da se je tam, kjer so nekoč rasli bujni gozdovi, sčasoma razširila suha travnata pokrajina. Ko so torej drevesa odstopila mesto prostranim ravnicam, so ti primati našli način izkoriščanja nove okoljske niše in razvili večje možgane ter se zaradi uporabe orodij vse manj zanašali na velike čeljusti in zobe.

Je narava eksperimentirala?
Chris Stringer iz Prirodoslovnega muzeja v Londonu je odkritje označil za "veliko zgodbo". Pravi, da ta na novo odkrita vrsta jasno kaže najzgodnejši korak k človeškim značilnostim, vendar izpostavlja tudi, da polovica čeljustnice ni zadostna za sklepanje, do katere mere človeški so bili pripadniki te vrste. Prav tako ne zadostuje, da bi dokazali, da je dejansko šlo za linijo, ki je privedla do nas.

Odkritje kaže na to, da je več različnih vrst istočasno sobivalo v Afriki pred približno dvema milijonoma let, od katerih je le ena izmed njih preživela in se sčasoma razvila v Homo sapiensa. Deluje, kakor da je narava eksperimentirala z različnimi verzijami iste evolucijske konfiguracije, dokler ni ena uspela.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 04.03.2015 ob 23:29
ramus bo povedal, da gre za max. 6.000 let staro čeljust.
Bivši uporabnik
# 04.03.2015 ob 23:15
To je jasno že dlje časa, da je človek prišel iz dreves, zaradi podnebnih sprememb. Te pa so se zgodile ko sta se s in j ameriki "ponovno" združili pred cca. 3,0 milijone let kar je omogočilo nastanek severnega atlantskega toka, ki je omogočil nastanek oz. širjenje savane in posledično izginjanje bujnih gozdov, zato človečnjaku ni ostalo drugega kot da spleza iz drevesa in evolucija je poskrbela za nadaljni razvoj.
Ernesto
# 04.03.2015 ob 23:08
Definitivno človečnjak, verjetno celo kakšna odmrla veja in ne neposredni prednik, podobno kot Lucy ali pozneje Neandertalec.
Ernesto
# 04.03.2015 ob 23:17
Kakšna neumnost, da je narava eksperimentirala, praktično pri vseh živalskih vrstah je bilo več variacij. Sicer si pa ne predstavljam, kaj bi bilo če bi poleg nas na Zemlji živela še ena vrsta hominidov, glede na to kako veselo se koljemo že med sabo. Me pa res zanima do kdaj so preživeli Neandertalci in če je javanski človek res zadnji izumrli človečnjak.
Bivši uporabnik
# 05.03.2015 ob 09:18
Na nek način delo znanstevnikov je "umetnost", pa vseeno bi ta članek bolj spadal v rubriko znanost kot kultura.
Bivši uporabnik
# 05.03.2015 ob 08:43
@ernesto

Me pa res zanima do kdaj so preživeli Neandertalci in če je javanski človek res zadnji izumrli človečnjak.
Evropejci imajo do 5% Neandertalskih genov. Deloma so se mešali med seboj. Gen za rdeče (ruse) lase je od Neandertalcev. Na youtubu si poglej zadnje raziskave.
Zadnja odkrita podvrsta človeka je Denisovan (angleško ime, ker pri nas še nismo tako daleč) iz Rusije. Njegove gene nosijo na papui Novi Gvineji.
Verjetno je tako. Pravi kromanjonec je podsaharski Afričan. Zmešal se je z neandertalci v Europi, Azijci pa so verjetno nastali z njegovim mešanjem z Pekinškim človekom. Zato verjetno neenakomeren razvoj sveta.
dude
# 04.03.2015 ob 22:48
Človečnjak ali človek?
janezdolzan
# 05.03.2015 ob 07:06
kul, ravno gledam serijo TTC na to temo...
Ernesto
# 05.03.2015 ob 15:07
@sprehajalec
To, da so delno naši predniki tudi Neandertalci je jasno, do tega je pač prišlo z mešanjem vrst. Mene bolj zanima kdaj Neandertalci kot vrsta prenehajo obstajati... O tem pa nekih trdnih dokazov ni.
zamudnik
# 06.03.2015 ob 19:32
Zdej me bo pa kolega hecal, de ma starejši rodovnik k' jest.
Bivši uporabnik
# 05.03.2015 ob 21:40
@ernesto, začni gledati obraze, pa ga boš morda prepoznal. Obstaja na youtubu oddaja o tem, kjer so pri Gibraltaju našli jame, za katere domnevajo, da so bile zadnje pribežališče.
vsx1016
# 05.03.2015 ob 09:53
Jaz pa grem v soboto v Krapino v muzej. Nisem še bil pa imam 25 minut do tja. Baje je zelo zanimivo.
mize
# 05.03.2015 ob 06:59
Majhen je kot Milan. Ja on je zagotovo! Poznam ga po hoji, ko hodi v hribe.
ma_ticek
# 05.03.2015 ob 04:41
Morda so pa norijci, na kakšnem zmagovitem pohodu v Etiopijo. Morda razloži majster Majer v drugem ali pa tretjem delu.
Tomasz Kuszczak
# 05.03.2015 ob 00:54
"Kako lahko vejo, kaj je bilo pred 2,8 milijona let, če pa ne znajo napovedati vremena za naslednji teden?"
Kazalo