"Za pravega dokumentarista tudi danes ležijo teme sredi ulice. Samo pobrati jih je treba," so besede mednarodno priznanega filmskega režiserja Jožeta Pogačnika, čigar pregledni izbor dokumentarnih del je predstavljen v prvi izdaji revije. Foto: BoBo
Vizija osrednjega dela programa prve izdaje Revije slovenskega dokumentarnega filma temelji na predstavitvi dokumentarnih filmov mariborskih avtorjev in slovenskih dokumentarnih filmov z mariborsko tematiko. Foto: Revija slovenskega dokumentarnega filma

"Za pravega dokumentarista tudi danes ležijo teme sredi ulice. Samo pobrati jih je treba," so besede mednarodno priznanega filmskega režiserja Jožeta Pogačnika, čigar pregledni izbor dokumentarnih del je predstavljen v prvi izdaji revije.

Revijo slovenskega dokumentarnega filma so odprli v atriju Vetrinjskega dvorca v Mariboru s premiero dokumentarnega filma Vzpon mesta režiserja Marka Radmiloviča. Nadaljevanje programa bo potekalo na Živem dvorišču Orožnova. Revijsko dvorišče bodo odprli s filmom Mariborska dvorišča režiserja Bojana Laboviča.

Revijska vizija po "mariborsko"
Vizija osrednjega dela programa prve izdaje Revije slovenskega dokumentarnega filma temelji na predstavitvi dokumentarnih filmov mariborskih avtorjev in slovenskih dokumentarnih filmov z mariborsko tematiko, v okviru katerega bodo prikazani med drugim vsi dokumentarni filmi, ki so v letu 2012 že nastali na pobudo in v koprodukciji javnega zavoda MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Slovenski film
V drugi polovici septembra bo obiskovalcem v štirih dneh in na štirih prizoriščih v atriju Vetrinjskega dvorca, kinu Udarnik, stari dvorani Lutkovnega gledališča in na prizorišču Živih Dvorišč Revija omogočila pregled letnih dosežkov slovenskih filmskih ustvarjalcev. Revija bo povezala ustvarjalce, producente in gledalce slovenskih dokumentarcev, s tem pa vzpostavila povsem novo prizorišče za izkaze slovenske filmske ustvarjalnosti.

Program bo dopolnjevalo pestro dogajanje, v okviru katerega bodo med drugim organizirani DOKU-pogovori na temo produkcij in koprodukcij dokumentarnih filmov v Sloveniji in tujini, projekcije študentskih in neodvisnih dokumentarnih filmov, izbor kratkih dokumentarnih filmov, ki so nastali v okviru regionalne Mreže filmskih delavnic, dokumentarna delavnica Luksuz produkcije inovativnega dokumentiranja mestnega dogajanja, pogovori z avtorji in številna neformalna druženja.

Revija slovenskega dokumentarnega filma se bo sklenila v nedeljo.