Večer bo sklenil nastop Marka Breclja. Foto: BoBo
Večer bo sklenil nastop Marka Breclja. Foto: BoBo
Na trdna tla
V knjigi Na trdna tla eden vodilnih kulturnih antropologov pri nas Rajko Muršič prinaša rezultate raziskave, ki so jo na terenu opravili akterji in akterke nevladja mladinskega polja oziroma, uradno, nevladnega dela mladinskega sektorja. Muršič je izsledke strokovno povzel in interpretiral, z analizo pa je Urad RS za mladino zaokrožil projekt treh analiz oziroma raziskav, ki so služile zbiranju relevantnih informacij za oblikovanje prvega nacionalnega programa za mladino v Sloveniji. Foto: Ustanova Pohorski bataljon

Dogodek, ki so ga naslovili Alelujanje, je med drugim obsegal predstavitev ustanove, knjige Na trdna tla, razpravljali pa so tudi o dojemanju in razvoju lokalne samouprave kot uprave enega človeka. Dogajanje se je sklenilo z nastopom Marka Breclja.
Ustanova je namenjena uveljavljanju interesov "nevladja" na splošno, posebej pa "nevladja" mladinskega polja, povezovanja nevladnih organizacij na državni in mednarodni ravni, vključevanja mladih v reševanje vseh družbenih vprašanj ter podpore robnih družbenih skupin. Prebrali bodo govor članov ustanove na nedavnem protestnem shodu v Mariboru, kjer so člani Ustanove Pohorski bataljon poudarili, da ne soglašajo z dojemanjem in izvajanjem lokalne samouprave kot uprave enega samega človeka. Dodajajo, da ne soglašajo s "predstečajno poslušnostjo" slovenske vlade, ki ukrepa po nareku mednarodnih finančnih ustanov, in nasprotujejo "predrazpadnemu EU-perestrojenju, v katerem lastniki denarja ničesar ne tvegajo, naraščajoči bruto proizvod pa ostaja nedotakljivi smerokaz v Nikamorgrad".
Brezsramni pogled samoniklih prizorišč
Knjiga Rajka Muršiča Na trdna tla s podnaslovom Brezsramni pogled samoniklih prizorišč in premislek nevladja mladinskega polja predstavlja mladinska prizorišča in njihovo vlogo ter potenciale znotraj mladinskega polja in mehanizmov mladinskih politik. Raziskava prinaša vpogled v delovne pogoje, vsebine in prakse, ki jih vodijo in zagovarjajo, ter prikazuje dolgoročne družbene učinke, ki iz tega izhajajo.
Sledil je javni sestanek uprave UPB, ki sta ga vodila Brecelj in Želko Pelicon, med drugim so se pogovarjali tudi o položaju KUD-a France Prešeren in sodelovanju med Ustanovo Pohorskega bataljona in trnovskim kulturnim društvom. Dogajanje so pospremile projekcije t. i. mehkoterorističnih akcij, zatem pa je Brecelj nastopil za simbolično vstopnino, ki bo namenjena delovanju ustanove.