Drugo
ljubljanska tržnica
Osnutek odloka o razglasitvi omenjenega arheološkega najdišča za kulturni spomenik lokalnega pomena so ljubljanski mestni svetniki obravnavali že na februarski seji, ponovno ga bojo obravnavali v ponedeljek. Jazbinšek in Brnič menita, da varnostni režim po tem odloku dopušča posege in in dejavnosti na podlagi ponovnih arheoloških raziskav in tako tržnice ne ščitita dovolj. Tudi iniciativa Tržnice ne damo pravi, da odlok ne ščiti tržnice, ampak predvsem nudi podlago za gradnjo garaž. Foto: BoBo
Ljubljanska tržnica
Enoletna zaščita tržnice kot kulturnega spomenika državnega pomena je bila ena prvih Turkovih potez, ko je zasedel mesto ministra. S to zaščito je država preprečila vsakršne gradbene posege na območju osrednje tržnice in s tem gradnjo parkirne hiše, ki jo MOL načrtuje že več let. Foto: BoBo

Dodaj v

Zaščita ljubljanske tržnice ponovno pod vprašajem

Odlok v obravnavi ne varuje arheološke dediščine pod tržnico
16. marec 2013 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Konec prihodnjega tedna se bo iztekla enoletna začasna zaščita ljubljanske tržnice kot kulturnega spomenika. Ljubljanski mestni svetniki bodo na ponedeljkovi seji obravnavali predlog odloka o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Nasprotniki gradnje garažne hiše pod tržnico predlogu nasprotujejo, saj naj bi premalo zaščitil arheološko dediščino pod ljubljansko tržnico. Vodji svetniških skupin Zelenih Slovenije in SDS-a, Miha Jazbinšek in Mirko Brnič, sta tako že v začetku tedna na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ki opravlja tekoče posle, naslovila zahtevo po podaljšanju zaščite Vodnikovega trga kot kulturnega spomenika državnega pomena.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), so omenjeni predlog že posredovali pristojni strokovni organizaciji - Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Odločitve glede podaljšanja odloka še ni, so dodali.

Enoletna zaščita pred gradbenimi posegi se izteka
Enoletna zaščita tržnice kot kulturnega spomenika državnega pomena je bila ena prvih Turkovih potez, ko je zasedel mesto ministra, z njo pa je država preprečila vsakršne gradbene posege na območju osrednje tržnice in s tem gradnjo parkirne hiše, ki jo ljubljanska mestna občina načrtuje že več let. Zaščita se bo iztekla 23. marca.

Varnostni režim za kulturni spomenik lokalnega pomena ne varuje kulturnega prostora tržnice
Predlog mestnega odloka o razglasitvi arheološkega najdišča za kulturni spomenik lokalnega pomena, katerega osnutek so ljubljanski mestni svetniki obravnavali na februarski seji, pa kulturni spomenik "ogroža v temelju spomenikovega obstoja," kot sta v pozivu ministru Turku zapisala Jazbinšek in Brnič. Varstveni režim namreč po njunem prepričanju dopušča posege in dejavnosti v prostoru na podlagi ponovnih arheoloških raziskav na celotnem območju Vodnikovega in Krekovega trga, čeprav so raziskave po Kopitarjevi cesti do predora, po Krekovem trgu in Ciril-Metodovem trgu do Mestnega trga dokončane do te stopnje, da so mestna vrata in obrambni sistem ovrednoteni kot enota z visoko vrednostjo arheološke dediščine lokalnega pomena, ki se ohranja na kraju samem. Enako velja za sakralni kompleks na južnem delu Vodnikovega trga. Tako so smiselne le predhodne arheološke raziskave za oceno stopnje ohranjenosti ostalin samostana na severnem delu Vodnikovega trgu, menita.

Na predlog odloka so se odzvali tudi v civilni iniciativi Tržnice ne damo. Kot je v njihovem imenu zapisala Marinka Kurilić, je strokovna komisija za spremljanje raziskav ljubljanske tržnice marca lani predlagala, da se kompleks ohranja bodisi v obstoječem stanju ali z morebitno prezentacijo celote. Omenjeni odlok pa, kot menijo v civilni iniciativi, ne varuje kulturnega prostora tržnice, ampak je predvsem podlaga za gradnjo garaž. Zato vztrajajo, da se sprejemanje omenjenega odloka umakne z dnevnega reda seje, saj je njegova vsebina v nasprotju z mnenjem stroke.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
yanker
# 16.03.2013 ob 18:50
Zaščita česa? Asfalta, lesenih stojnic? Garažna hiša bo tako ali tako pod tržnico, garažna hiša pa bo samo omogočila lažjo dostavo in večjo dostopnost in obiskanost tržnice.

Ne boste verjeli, da imajo v Nici pod tržnico - GARAŽNO HIŠO, ali pa sredi srednjeveškega AVIGNONA so namesto tržnice naredili garažno hišo, tržnica pa je sedaj v njenem pritličju... tu pa jok in stok zaradi nekaj kamnov... ali pa vrtičkov, ki onemogočajo obnovo Bežigrajskega stadiona.
jurica
# 16.03.2013 ob 14:56
Upam,da nekoč le prevlada stroka nad politiko in se tržnica uredi,da ne bo v sramoto Ljubljani in Sloveniji.
In prav zanima me,če so avtomobili,pa razpokan alsfalt,luže na vsakem koraku,pa senčniki z napisi Jupi,Fructal,Cocta ipd...v ponos ljubljanski tržnici...
In tisti ,ki misli da je ljubljanska tržnica uh,ah in sploh najlepša...naj gre malo po svetu...
zaburnik
# 17.03.2013 ob 12:49
Tržnico je nujno treba zaščititi. Pravi biser pod gradom je, vsi jo imamo radi, Ljubljančani in tujci, ki pridejo v Ljubljano. Zakaj je treba kopat in vrtat pod nečim tako pomembnim in priljubljenim? Zakaj hočejo pokvarit pravi karakter tega kraja? Janković, parklje stran!
Krik
# 17.03.2013 ob 11:22
Samo vseeno nekaj ne razumem, najprej hočejo avtomobile iz Ljubljane, potem pa gradijo GH.
Alchemist
# 17.03.2013 ob 10:57
Gremo zgradit sredi prešerca 10 nastropno parkirno hišo. Mogoče bodo takrat avtomobilski razvajenci le zadovoljni.
kakav4ever
# 16.03.2013 ob 23:57
Meni se novi Kongresni trg z garažo zdi super (razen podrtih dreves, ki pa bodo že zrasla), ne vem zakaj ne bi uredili še tržnice...
kakav4ever
# 16.03.2013 ob 23:53
Plečnik si je prostor zamislil kot zanemarjeno razpokano parkirišče, a ne veste?
CHE89
# 17.03.2013 ob 10:55
v samih središčih mest, se vedno najdejo kakšno neumno nasprotovanja, zaščita nekega kamna...
ko pa se uničujejo najboljša kmetijska zemljišča, pa skoraj ni nobenega nasprotovanja!!
Alchemist
# 16.03.2013 ob 18:49
Jankovič naj odstopi in spoka. Dovolj imamo kapitalu servilnih nosilcev oblasti!
ivod
# 16.03.2013 ob 18:14
... vsako tele ma svoje vesele ...
macupicu
# 16.03.2013 ob 14:32
Če se Janković nekaj nameni bo to naredu in pika.
rokin
# 16.03.2013 ob 14:43
v samo tako bolani državi kot je naša je to VPRAŠANJE a jo je treba zaščitit!

TREBA JO JE IN TO TAKOJ voluharji eni!
Kazalo