Po besedah ministra za kulturo Uroša Grilca je današnje srečanje znova pokazalo, da vsi navzoči ministri in drugi predstavniki držav članic v njem prepoznavajo velik potencial za promocijo slovanske kulture na izjemno obsežnem območju, ki ga povezuje veliko različnih, pa vendarle po korenu stičnih jezikov. Foto: BoBo
Po besedah ministra za kulturo Uroša Grilca je današnje srečanje znova pokazalo, da vsi navzoči ministri in drugi predstavniki držav članic v njem prepoznavajo velik potencial za promocijo slovanske kulture na izjemno obsežnem območju, ki ga povezuje veliko različnih, pa vendarle po korenu stičnih jezikov. Foto: BoBo
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter
Današnji podpis memoranduma po besedah direktorice foruma Andreje Rihter (na fotografiji) priča o tem, da so ministri za kulturo držav članic prepoznali pomembnost projektov, ki jih je Forum slovanskih kultur začel v preteklem desetletju. Tako že šest let traja projekt 100 slovanskih romanov in dve leti projekti na področju dediščine, pri čemer so nekatere države dejavnejše od drugih. Foto: BoBo

Današnje srečanje na Brdu pa je Rihterjeva označila kot velik prispevek in spodbudo za zagon poslanstva foruma. Doris Kurtov s hrvaškega ministrstva za kulturo je poudarila, da z danes podpisanim memorandumom znova potrjujejo svojo obvezo o nadaljnjem sodelovanju z mednarodnimi organizacijami, s poudarkom pri ustvarjanju takšnih politik na področju kulture, ki bodo upoštevale potrebe, interese in zmožnosti slovanskih držav.

Leta 2014 deseta obletnica foruma
V Sloveniji so se v okviru foruma zbrali ministri za kulturo ali predstavniki kulturnih ministrstev Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Bolgarije, Češke, Slovaške, Poljske, Belorusije, Rusije in Ukrajine. Forum slovanskih kultur bo v letu 2014 praznoval deseto obletnico delovanja, v vsem tem času pa se ministrski zbor ni sešel.

Sklic ministra za kulturo Slovenije Uroša Grilca, ki ni član uprave foruma, tako po mnenju Rihterjeve pomeni velik prispevek za zagon poslanstva foruma, ki vključuje krepitev kulture, ustvarjalnosti in znanosti. Razmislek o delovanju foruma je po njenih besedah privedel do predlogov za upravo Foruma slovanskih kultur, ki se bo sešla letos in razmislila tudi o večji dostopnosti. Dogovorili so se tudi, da bodo na vseh ministrstvih za kulturo držav članic imenovali osebo, ki bo skrbela za redno komunikacijo s sedežem foruma v Ljubljani. To je bila doslej v nekaterih državah ena izmed osnovnih težav, je poudarila Rihterjeva.

"Jeziki ogroženi zaradi lažne globalizacije"
Makedonska ministrica za kulturo Elizabeta Kančeska Milevska, ki je bila na današnjem srečanju potrjena za novo predsednico uprave Foruma slovanskih kultur, je poudarila predanost Rihterjeve, s katero je Forum slovenskih kultur umestila na seznam vplivnih mednarodnih institucij. Makedonsko ministrstvo za kulturo bo po njenih napovedih še naprej sodelovalo v skupnih prizadevanjih držav članic foruma, da še dejavneje prispevajo k medkulturnemu dialogu med slovanskimi narodi in širše.

Po besedah srbskega veleposlanika v Sloveniji Aleksandra Radovanovića današnje srečanje na Brdu pri Kranju znova potrjuje pomen tovrstnega sodelovanja med slovanskimi državami, ki, kot je dejal, pripomore k izražanju slovanske kulturne identitete znotraj Evrope in širše. Emilia Kršikova s slovaškega ministrstva za kulturo pa je opozorila, da globalizacija, ki jo podpirajo nove tehnologije in vsepovsod navzoči mediji, pomeni veliko grožnjo nacionalnim identitetam slovanskih narodov. Danes smo po njenih besedah v položaju, ko so nacionalni jeziki ogroženi zaradi lažne globalizacije, ki se vedno bolj infiltrira v nacionalne kulture in jezike.