Drugo
(1)
Ploščad pred Evropskim parlamentom v Bruslju je bila v znamenju slovenske kulture, ki so jo predstavili predvsem skozi jezik glasbe. Foto: Arhiv RTV SLO
Slovensko kulturo so predstavili v triurnem programu. Foto: Arhiv RTV SLO
Zgodovinska mesta Slovenije so v počastitev evropskega leta kulturne dediščine predvsem s pomočjo glasbe predstavila svojo žlahtnost. Foto: Arhiv RTV SLO
Piran
Združenje zgodovinskih mest Slovenije deluje že sedemnajst let in povezuje sedemnajst mest, ki vabijo kot umetnostni zaklad in turistična privlačnost. Foto: BoBo

Zgodovinska mesta Slovenije se predstavijo v Bruslju

Slovenski dan kulture pred Evropskim parlamentom
26. september 2018 ob 17:57
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Sedemnajst slovenskih zgodovinskih mest se je v evropskem letu kulturne dediščine predstavilo v Bruslju. Za jezik promocijskega dogodka so izbrali glasbo, saj to vsi razumemo, pravijo. Pred Evropskim parlamentom je zato danes odmevala slovenska glasba, tudi priljubljena Na Golici, poleg slovenskih glasbenikov pa je nastopil tudi belgijski harmonikar Laurent Africano, navdušenec nad slovensko narodno-zabavno glasbo.

Promocijski dogodek so poimenovali Slovenski dan kulture v Bruslju. Pred Evropski parlament so prišli, ker se jim je zdelo primerno, da tudi pred institucijami, ki so razglasile evropsko leto kulturne dediščine, vsem pokažejo bogastvo slovenske kulturne dediščine, je povedala generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc.

"Izbrali smo si glasbo. Glasba je jezik, ki ga vsi razumemo," je še dodala, z dogodkom pa so po njenih besedah predvsem Evropo opozorili na dediščino slovenskih zgodovinskih mest. Prepričana je, da se bo od tega dne glas o Sloveniji in zgodovinskih mestih širil še intenzivneje in da si bodo Evropejci prišli z zanimanjem pogledat slovenska mesta.

Belgijski harmonikar, ki se je zaljubil v slovensko glasbo
Triurni program je povezovala Mojca Mavec, nastopili pa so Big band Glasbene šole Marjana Kozine iz Novega mesta, ansambel Il terzo suono iz Pirana, belgijski harmonikar Africano, Galerija Božidar Jakac in Konzorcij Cviček iz Kostanjevice na Krki ter Društvo kmečkih žena iz Metlike.

Mladi belgijski harmonikar Laurent Africano ni bil prvič gost na slovenskem dogodku v Belgiji. Novembra 2013 je popestril dogajanje ob slovenski stojnici na dobrodelnem bazarju na sedežu zveze Nato, danes pa je poskrbel za to, da so slovenski napevi doneli tudi na ploščadi pred Evropskim parlamentom. Njegova učiteljica harmonike je bila Milica Bogovič, sestrična evropskega poslanca Franca Bogoviča. Ona ga je naučila igrati slovenske pesmi in zaljubil se je v slovensko glasbo in državo. V Sloveniji je bil že več kot desetkrat, najraje pa ima Bled, navsezadnje tudi zato, ker so blizu Begunje, rojstni kraj Slavka Avsenika, kamor gre pogosto zaradi glasbe.

Skupna promocija zgodovinskih zakladov
Združenje zgodovinskih mest Slovenije povezuje Celje, Idrijo, Jesenice, Kamnik, Kostanjevico na Krki, Koper, Kranj, Metliko, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljico, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofjo Loko, Tržič in Žužemberk. Deluje sedemnajst let in povezuje mesta, ki so umetnostni zaklad in turistična privlačnost, združena s ciljem skupne promocije ter v zavedanju o pomenu kulturne dediščine za razvoj naroda in skupnosti, je v nagovoru poudaril veleposlanik Slovenije v Belgiji Rado Genorio.

Župan Novega mesta Gregor Macedoni je dejal, da je današnja predstavitev s kulinarično in kulturno ponudbo pomembna za promocijo in prepoznavnost mest in Slovenije ter da je vsaka izkušnja del mozaika, s katerim mesto gradi svojo prepoznavnost in samozavest, skratka svojo zgodbo. Slovenski dan kulture v Bruslju je pripravilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, pomagali pa so jim še veleposlaništvo Slovenije v Bruslju, slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, stalno predstavništvo Slovenije pri EU-ju ter Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju.

VIDEO
Slovenski dan kulture v Bruslju
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 26.09.2018 ob 19:05
Zoe, NTNK!
Kazalo