'Ob pregledu 21 natečajnih rešitev, ki vsaka na svoj način opredeljuje umestitev stavbe mase v razpoložljiv prostor, je natečajna komisija soglasno in sorazmerno kmalu prepoznala pomen proste urbane površine – javnega trga pred novo stavbo akademije,' piše v poročilu komisije. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
'Ob pregledu 21 natečajnih rešitev, ki vsaka na svoj način opredeljuje umestitev stavbe mase v razpoložljiv prostor, je natečajna komisija soglasno in sorazmerno kmalu prepoznala pomen proste urbane površine – javnega trga pred novo stavbo akademije,' piše v poročilu komisije. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Druga nagrada: Matija Bevk, Vasa J. Perović, Blaž Goričan, Samo Bojnec, Valentin Tribušon, Vid Žnidaršič, Irene Salord Vila, Urban Petranović, Mitja Usenik in Vid Tancer. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Tretja nagrada: prof. Jurij Kobe, Nataša Blažko, Maja Kovačič, Tanja Paulin, Peter Plantan, Urša Podlipnik, Ina Radšel. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Razstava natečaja za rekonstrukcijo in dozidavo ALUO

Oddelki ALUO-ja v Ljubljani so razpršeni na več lokacijah, stavbe pa dotrajane. Zato je bil letos razpisan arhitekturni natečaj za rekonstrukcijo in dozidavo obstoječega objekta ALUO na Erjavčevi ulici. V ponedeljek so predstavili najboljše natečajne predloge, ki si jih lahko do 5. januarja 2017 ogledate na razstavi v prostorih akademije.

Vse podrobnosti o zmagovalnem projektu najdete na tej povezavi.

Zmagovalni projekt, ki ga podpisujejo Tomaž in Lena Krušec, Vid Kurinčič in Ana Kučan, omogoča, da se ti danes dislocirani oddelki združijo v enotni stavbi in se med seboj povežejo. Pred njo pa predvidevajo še večnamenski trg, kar je bila odločilna prednost omenjene rešitve izmed vseh 21, ki so prispele na natečaj.

Več o rezultatih natečaja in slikovno gradivo na spletni strani ZAPS.

"Sredi tega trga je zasnovan velik atrij, ki povezuje nivo mesta z razstavnimi površinami, ki so večinoma zasnovane v prvi kleti in od tod vodi široko stopnišče, ki povezuje vse javne programe akademije do najbolj pomembnega prostora, in to je knjižnica," je v prispevku TV Kulture, ki si ga lahko v celoti ogledate v priloženem posnetku, povedal predstavnik avtorjev Tomaž Krušec.

"Velik arhitekturni dosežek"
Komisija je v poročilu zapisala: "Enovito stavbo telo obvladuje tudi notranjost kareja, s čimer do okolice vzpostavlja nevtralen odnos, omogoča pa, da se bo dvorišče v svoji razvojni perspektivi in potencialu, postopoma iz zasebne površine razvilo v kakovosten poljaven do javen mestni prostor. Tendenca, ki je lastna sodobnemu razvoju historičnega mestnega tkiva."

"Natečajnemu predlogu je relativno ozke in stroge pogoje urbanističnega konteksta, zgoščenega programa, organizaciji javnih vsebin in ne nazadnje zahtev po ekonomični gradnji uspelo učinkovito, inovativno, predvsem pa zelo poetično nadgraditi z arhitekturo prostora, ne pa oblike. In slednje se mu, v odnosu do siceršnje dejavnosti akademije za likovno umetnost, šteje kot velik arhitekturni dosežek," so še utemeljili svojo odločitev.

Sredstva zagotavljata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in ministrstva za kulturo, treba je pridobiti še gradbeno dovoljenje. Dekan pa bo, kot je povedal v že omenjenem prispevku, dotlej skupaj s sodelavci še naprej krmaril v "turbulentnem logističnem modelu".

Zgodba o prostorski stiski treh umetniških akademij (poleg ALUO-ja še Akademija za gledališče, radio, film in televizijo oz. AGRFT in Akademija za glasbo oz. AG) je dolga že desetletja, resnega napredka pa že od obetavnih začetkov reševanja problematike v začetku novega tisočletja kar ni. Potem ko je bil nekaj časa veljaven predlog skupnih prostorov vseh treh akademij na Roški cesti, od leta 2014 rešitve dejavno iščejo za vsako posebej.

Razstava natečaja za rekonstrukcijo in dozidavo ALUO