Novi minister je po imenovanju v DZ-ju prisegel, da bo
Novi minister je po imenovanju v DZ-ju prisegel, da bo "spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije". Foto: BoBo

Zoran Poznič je na glasovanju podporo dobil pri koaliciji, nekaj glasov so mu namenili tudi poslanci Levice in SNS-a. V SDS-u in NSi-ju podpore ni dobil. Tako novi minister kot premier Marjan Šarec po končanem glasovanju nista želela dati izjave za javnost.

Zoran Poznič se je rodil leta 1959 v Trbovljah in odraščal v rudarski družini. Leta 2007 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, dve leti pozneje je prav tako tam magistriral iz videa in novih medijev. V letu po zaključku študija je med drugim delal v grafični delavnici, v Tiki, pozneje je opremljal tudi gostinske lokale, v Trbovljah in Ljubljani. Že leta 2008 pa je zasedel mesto direktorja kulturnega centra Delavski dom Trbovlje (DDT). Z današnjim imenovanjem je postal 16. minister za kulturo Republike Slovenije.

Novi minister bo posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala prevzel v ponedeljek, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Prednost: poznavanje umetnosti in kulturnega miljeja
Nina Maurovič (LMŠ) je v razpravi v Državnem zboru pred glasovanjem dejala, da bo v času, ko kulturi tudi proračunska sredstva namenjajo nekaj obilnejši kos pogače, treba znati kritično odbrati tisto najboljše, kar slovenska kulturna krajina ponuja, ter to tudi ustrezno podpreti. Zato jo veseli, da Poznič tudi sam prepoznava, da je pred njim velika odgovornost. Kot njegovo prednost je poudarila poznavanje umetnosti in kulturnega miljeja. Pričakovanja so po njenih besedah visoka in dela bo veliko, poleg tega bodo morali na ministrstvu znova vzpostaviti zaupanje med zaposlenimi in vodstvom.

Samo Bevk (SD) je poudaril, da so kultura in smernice razvoja kulture dobro opredeljene v koalicijski pogodbi, ki je političen dokument in mu bo ministrstvo za kulturo tudi v Pozničevem mandatu sledilo. Kot je dejal, Poznič verjame, da bo s skupnimi močmi tistih, ki delajo in ustvarjajo na področju kulture in umetnosti, ob dvigu sredstev, slika stanja kulture in umetnosti v njegovem mandatu bolj razvojna. Sami so prepričani, da so njegove smernice razvoja kulture dovolj ambiciozne, da odgovarjajo na potrebe časa.

Državni zbor je s 47 glasovi za in 19 proti Pozniča danes potrdil za novega ministra za kulturo. Foto: BoBo
Državni zbor je s 47 glasovi za in 19 proti Pozniča danes potrdil za novega ministra za kulturo. Foto: BoBo

Odnos do konfliktov: z dialogom, argumenti in dobro voljo
V DeSUS-u po besedah Jurija Lepa kandidata ne poznajo, a zaupajo izbiri stranke SD in premierja Marjana Šarca, zato ga bodo podprli. Všeč jim je, da si Poznič želi sodelovanja z vsemi deležniki, podpirajo tudi željo po izboljšanju odnosov na ministrstvu. Pozniču želijo, da konflikte rešuje preudarno, z dialogom, argumenti in dobro voljo. Izrazili so tudi pričakovanje, da bo izpolnil obljube in se zagnano lotil dela.

Po besedah Janje Sluga (SMC) je Pozničeva zaveza h krepitvi slovenske kulture in njene dediščine ter vseh preostalih delov kulturne politike na podlagi do zdaj slišanega dovolj trdna, da ne vzbuja dvoma o tem, da kandidat kulture ne bi dojemal kot pomembnega spodbujevalca ustvarjalnosti. Poudarila je korenitejšo prenovo kulturnega modela, pri čemer Pozniču dajejo podporo. Od njega pa tudi pričakujejo, da bo znal in zmogel dosledno izvajati vse navedene izzive ter dane vsebinske zaveze in da bo pri tem tvorno sodeloval z vsemi deležniki, predvsem pa s svojimi sodelavkami in sodelavci na ministrstvu.

Visoke vodstvene in strokovne kompetence
Po besedah Maše Kociper (SAB) je zelo pomembno mnenje predsednika vlade, da gre za osebo, katere delo odražajo visoke vodstvene in strokovne kompetence, ki so izkazane s številnimi uspešno realiziranimi projekti. Med navedenimi prioritetami pa je poudarila prizadevanje ministra, da se ustrezno uredi, pa tudi v ustreznem okviru sankcionira sovražni govor. Pozniču je kot kandidatu za ministra za kulturo napovedala podporo tako na tem kot na drugih področjih, ki so bila izpostavljena.

"Drugačno mnenje ni sovražni govor"
Alenka Jeraj
(SDS) se je obregnila ob dejstvo, da je Poznič sam ponudil kandidaturo za ministra. Kot je dejala, bi od resne stranke, kot je SD, pričakovala, da imajo znotraj svojih vrst dovolj ljudi, da bi lahko našli kandidata. Kot drugo težavo je navedla državna sekretarja na ministrstvu. Poznič je napovedal, da bo državna sekretarka postala Tanja Kerševan Smokvina, kot drugi državni sekretar pa se v medijih omenja novinar Dejan Karba, ki je, kot je dejala, znan iz medijskih afer. Glede napovedane regulacije sovražnega govora pa je pripomnila, da vsako drugačno mnenje ni sovražni govor. V SDS-u kandidata ne bodo podprli.

Violeta Tomić (Levica) je poudarila, da je pod Pozničevim vodstvom trboveljska kultura vstopila v novo obdobje. Označila ga je kot operativno sposobnega, poleg tega ima po njenih besedah posluh za delavske pravice. Med njegovimi glavnimi odlikami je opozorila na dolgoletno delovanje v kulturni sferi, da prihaja iz regije in se (zato) zavzema za decentralizacijo. Poleg tega ni privrženec elitizma v kulturi. Kot je povedala, Pozničevi kandidaturi ne bodo nasprotovali.

Prevetritev vloge in pomena nekaterih kulturnih ustanov
Ljudmila Novak (NSi) je poudarila, da se Poznič, ki prevzema državotvorno ministrstvo, že na začetku srečuje s težavami, ki ministrstvu za kulturo ne pritičejo, najprej ga namreč čaka urejanje medsebojnih odnosov. Opozorila je na nujno prevetritev vloge in pomena nekaterih kulturnih ustanov, ki jih sofinancira država, ter spomnila na veliko vlogo ljubiteljske kulturne dejavnosti. Kot je povedala, predlogu ne bodo nasprotovali.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki je bil skeptičen glede kandidatovih napovedi urejanja medijske zakonodaje ter omejitve sovražnega govora, sicer pri Pozniču pogreša skrb za slovenski jezik, o čemer, kot je dejal, ni kandidat za ministra nič govoril. Red je po njegovem prepričanju treba narediti tudi na področju javnih zavodov. Kot je še povedal, pogreša govor o tem, da bi bilo treba ščititi in odkupovati slovensko kulturno dediščino. Pozničevi kandidaturi v SNS-u ne bodo nasprotovali, je napovedal.

Premier Marjan Šarec je čestital novemu ministru, od katerega po lastnih besedah pričakuje veliko, saj sam namreč resor kulture v nasprotju s številnimi mi razume
Premier Marjan Šarec je čestital novemu ministru, od katerega po lastnih besedah pričakuje veliko, saj sam namreč resor kulture v nasprotju s številnimi mi razume "kot enakovreden, kot področje, ki po svoji ambicioznosti nikakor ne bi smelo zaostajati, prej nasprotno". Foto: BoBo

Šarec o vodenju kulturnega ministrstva
Premier Marjan Šarec je pred razpravo povedal, da od Pozniča, za katerega verjame, da bo potrjen, pričakuje veliko. Izrazil je upanje, da mu bodo priložnost dali tudi akterji v kulturi. Glede odnosov na ministrstvu je izrazil upanje, da bo zgodbe o skrhanem zaupanju zamenjala prizadevnost.

"Ne skrivam, da od Zorana Pozniča, ki se je več kot desetletje kalil v vodenju, pričakujem veliko, sam namreč resor kulture v nasprotju s številnimi razumem kot enakovreden, kot področje, ki po svoji ambicioznosti nikakor ne bi smelo zaostajati, prej nasprotno," je dejal premier.

Zagon in predlogi, kako do nujnega preboja
Zato čaka rešitve in zakone, pri čemer je navedel kulturni evro, lex mediji in nov nacionalni program za kulturo. "Skratka, čakam zagon in predloge, kako do nujnega preboja," je dejal Šarec. Kot je dodal, noče odkimavanja, in pojasnil, zakaj ne gre oziroma zakaj ni izvedljivo in tega prav tako noče "od zaposlenih na Maistrovi 10".

Sorodna novica Zoran Poznič je za "debirokratizacijo celotnega polja kulture in prevzemanje odgovornosti"

Glede odnosov na ministrstvu za kulturo je izrazil pričakovanje, da "bodo ti odnosi ministrstvu primerni". Hkrati želi verjeti, da so se zaposleni v preteklih dneh vsaj malo zazrli vase, zazrli vsaj toliko, da bo prednost pred pritoževanjem imelo delo in da bo zgodbe o skrhanem zaupanju zamenjala prizadevnost. "Saj ste odrasli, bodite vendar ljudje, in to kulturni," je dejal. Počasi namreč že težko verjame, "da je izvor nezaupanja, nelagodja, ali če hočete, medsebojne nestrpnosti vsakokratni minister ali ministrica".

Priložnost ne zaradi kandidata, ampak zaradi kulture
Pri tem je spomnil, da si Poznič, kot pravi, želi širokega sodelovanja z akterji vseh področij kulture. Premier si želi, da bi mu priložnost dali, ne zaradi kandidata, ampak zaradi kulture. "Za kulturo gre, zato je čas, da se umaknejo tudi vsi anonimni ali samozanikani krogi, da ne rečem lobiji, ki se v želji po denarju in vplivu gnetejo okoli Maistrove. Ni vse zlato in umetnost, kar se sveti," je dodal.

Šarec verjame, da se Poznič, kot mu je ta tudi zagotovil, zaveda zahtevnosti izzivov, ki ga čakajo, "tudi ali še zlasti po pričakovanem in pričakovano odmevnem govoru na predvečer kulturnega praznika in tudi po nizu zdaj že ponarodelih očitkov o kulturi, potisnjeni malo vstran".

Neznosna lahkost kritike
Kot je ugotavljal, ti tudi zdajšnje vlade niso zaobšli, "pa čeprav je v rebalansu proračuna kulturi namenila dodatnih 30 milijonov evrov in čeprav je kulturni proračun finančno najmočnejši po letu 2012". Dodal je, da razume, "tak besednjak je pač moderen, vendar ne nujno tudi moder". "Neznosna lahkost kritike drugih namreč pogosto megli ali celo povsem zamegli samorefleksijo," je še dejal.

Pozniča, dozdajšnjega direktorja Delavskega doma Trbovlje, je za novega ministra predlagal SD, kandidaturo pa je ponudil sam, ker želi po odstopu Dejana Prešička nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Novi minister je po imenovanju v DZ-ju prisegel, da bo "spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije".

Prisegel je novi minister za kulturo