Kritiki so pri filmu pohvalili predvsem karizmatični nastop Idrisa Elbe, druge plati pa veliko manj. Foto:
Kritiki so pri filmu pohvalili predvsem karizmatični nastop Idrisa Elbe, druge plati pa veliko manj. Foto:
Trpeča telesa so stalnica McQueenovih filmov.
Nelson Mandela leta 1990, ko je po izpustitvi iz zapora nagovoril narod
"Vem, da to zveni kot škandalozna izjava, ampak ko je bil izpuščen iz zapora, je imel govor in, o Bog, lahko si samo zaspal." Foto: Reuters

Za oskarja dvakrat nominirani 66-letni Nicholson (Gladiator, Shadowlands) je prepričan, da biografski film z Idrisom Elbo v naslovni vlogi v kinematografih ni bil preveč uspešen zato, ker je McQueenova drama 12 let suženj "posrkala že vso krivdo glede črncev, ki je bila na voljo", še preden je njegov film sploh prišel v kinematografe.

"Mi smo bili super, samo Akademija tega ni videla"
"Zdel se mi je izjemno učinkovit," je film o Mandeli pohvalil med obiskom festivala Hay. "Neverjetno ponosen sem na ta film. Na žalost pa ni dobil takšnega priznanja, kakršnega sem si želel. Ni dobil oskarjev."

Nicholson, ki se je s scenarijem za Mandelo menda ukvarjal dolgih 15 let, je nato zašel na rahlo netaktno območje: "Američani so bili že tako izčrpani od občutka krivde glede suženjstva, da jim ni ostalo veliko naklonjenosti za naš film. Ta se zato ni odrezal tako dobro, kot smo upali, da se bo, kar je bilo rahlo srce parajoče."

V nadaljevanju je dokončno pometel z lažno skromnostjo: pripomnil je, da je bil neuspeh Mandele "zelo pretresljiv", še posebej zato, ker sta tako on kot tudi režiser Justin Chadwick "svoje delo opravila zelo dobro".

Za neuspeh filma je, zanimivo, "okrivil" slabo tempirano smrt samega Nelsona Mandele tik pred prihodom filma v kinodvorane. "Mandela je umrl, ko sem bil na kraljevi premieri z Williamom in Kate. Poplavilo nas je vse mogoče na temo Mandele in po kakem tednu smo si vsi mislili 'Prosim, naj se že neha, dovolj smo slišali o njem'."

"Popravil" dolgočasne govore
Pa se Nicholson ni ustavil niti pri tem. Razložil je še, da so bili govori pokojnega južnoafriškega voditelja praviloma "dolgočasni" in da je sam sestavil večino nagovorov, ki so bili nato uporabljeni v filmu. "Vem, da to zveni kot škandalozna izjava, ampak ko je bil izpuščen iz zapora, je imel govor in, o Bog, lahko si samo zaspal."

12 let suženj, po resničnih dogodkih posneta drama o kalvariji Salomona Northrupa, je na letošnji podelitvi oskarjev dobila kipec za najboljši film; Mandela: Long Walk to Freedom je bil v sezoni nagrad bolj ali manj spregledan.