Pogovor z igralsko zasedbo kultnega filma je vodil Jon Stewart. Foto: Reuters
Pogovor z igralsko zasedbo kultnega filma je vodil Jon Stewart. Foto: Reuters
25 let pozneje Goodfellas velja za enega najboljših filmov devetdesetih in morda tudi za najboljši film, kar jih je kdaj režiral Martin Scorsese.
Robert De Niro je bil leta 2002 eden izmed soustanoviteljev festivala Tribeca. Foto: Reuters
Ko je dobil vlogo v Dobrih fantih, je bil Ray Liotta precej manj znan od svojih zvezdniških soigralcev. Foto: Reuters
Film je med drugim uvedel koncept "gobezdavega mafijca". Prej so bili mafijci molčeči, resnobni tipi - Pescijev lik, denimo, pa ni in ni nehal govoričiti. Ta filmski trop zasledimo v zgodnjih filmih Quentina Tarantina, pa v osumljenih pet in seveda v HBO-jevi seriji Sopranovi.

Po enajstih dneh se je v soboto newyorški filmski festival Tribeca sklenil s projekcijo na novo osvežene zvočne podobe (masterizirane različice) filma Goodfellas, ki ji je svoj blagoslov dal tudi Scorsese.

Pogovora po projekciji, ki ga je vodil Jon Stewart, se je udeležil velik del igralske zasedbe - Ray Liotta, Robert De Niro, Lorraine Bracco in Paul Sorvino. Pravzaprav je manjkal le Joe Pesci, ki pa je menda poslal opravičilo; zbranim ga je prebral De Niro: "F***, f***, f***, f***ity f***, f***'. Oziroma če prevedem: Dragi Bob, žal mi je, da ne morem biti tam. Pozdravi vse. Lep pozdrav, Joe."

Film je Martin Scorsese pred četrt stoletja posnel po predlogi knjige Wiseguy, v kateri je Nicholas Pileggi popisal vzpon in padec treh mafijcev, članov družine Lucchese, v obdobju treh desetletij. V ospredju je Henry Hill (Ray Liotta), tudi prvoosebni pripovedovalec zgodbe v filmu.

Ni vse samo družina in čast
Dobri fantje so bili tako odmevni predvsem zato, ker so neizprosnost mafijskih družin prikazali v občutno drugačni luči kot vsi dotakratni filmi. Jerry Capeci, ki redno piše o mafiji, to argumentira takole: "Boter je gangsterje prikazal v romantični luči, kot ljudi, ki ubijajo zgolj v imenu časti. Dobri fantje pa so jih prikazali take, kot so v resnici: nasilni, morilski tipi, ki nekoga pospravijo že iz najmanjšega razloga, ki bodo človeka v noge ustrelili samo zato, da ga vidijo poskakovati."

Nihče ni vedel, kaj naj od filma pričakujejo
Režiserja v soboto na slavnostni projekciji sicer ni bilo, saj v Tajpeju snema svoj novi film, Silence, a je na festival poslal vsaj svoje videosporočilo, ki so ga zavrteli pred filmom. "Spomnim se, da so bile projekcije za testna občinstva ena najhujših izkušenj v mojem življenju - imeli smo tri in vse tri v Kaliforniji ... Zdelo se je, da je treba občinstvo vnaprej posebej pripraviti na to, kar bodo videli, in bil je silno kontroverzen film," se spominja Scorsese. Povedal je tudi, da s Pileggijem po premieri nista bila več dobrodošla v svoji najljubši italijanski restavraciji, ker je ljudi preveč prizadela njuna upodobitev italijansko-ameriške mafije. "Se spomniš tiste fine italijanske restavracije v Tribeci, kamor sva zahajala? Ko je film prišel v kino, nama je lastnik sporočil, da nisva več zaželena, ker sva očrnila določeno narodnostno skupnost."

De Niro, Pesci in Liotta so se med pripravljanjem vlog veliko posvetovali s Pileggijem, Scorsese pa jim je dal dokaj proste roke pred kamerami, zato je na platnu pristalo veliko improviziranih prizorov, ki zdaj spadajo med kultne. Film, ki ga številni kritiki uvrščajo na sezname najboljših vseh časov, je bil nominiran za šest oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, a je kipec dobil le Joe Pesci, nominiran za najboljšo stransko vlogo.

Ker Pescija tokrat, kot že rečeno, ni bilo, je Liotta povedal anekdoto o tem, kako je bil tisti antologijski Pescijev monolog "Se ti mogoče zdim zabaven?!?" skoraj v celoti improviziran. "Joe je med vajami razlagal zgodbo o nečem, kar se mu je primerilo v Queensu. Neki tip, ki je imel čisto slučajno tudi zveze z mafijo, je na to pripomnil: In to se ti zdi smešno?" Liotta se sicer spominja tudi, kako se je v neki temni uličici pred leti sestal z resničnim, danes že pokojnim Hillom, ki ga je igral v filmu. Hill si je bil v ekranizaciji menda všeč. "Hvala, da me nisi prikazala kot pezdeta," je rekel Liotti.

Sorvino se je bal lastnega lika
Paul Sorvino
, ki v filmu igra mafijskega šefa Paulieja Cicera, danes priznava, da je nekaj dni pred prvo klapo snemanja skoraj dal odpoved. "Res sem bil čisto izgubljen, poklical sem svojega agenta in ga prosil, naj me spravi iz projekta. Nisem razumel te dvojnosti ... Doma so družinski možje, ko so v službi, pobijajo ljudi.

Potem pa sem si pred ogledalom popravil kravato in zagledal ... tega možaka s hladnim pogledom, Paulieja. Kar zmrazilo me je. 'To je ta tip!' sem si mislil. Našel sem ga."

Danes je 76-letnik seveda hvaležen, da je s filmom lahko postal delček zgodovine. "Dobri fantje so del ikonografije ameriškega filma. To je eden od treh ali štirih največjih filmov, kar jih je bilo kdaj posnetih, in če si enkrat v karieri del česa takega, imaš precejšnjo srečo."