V seriji Igra prestolov, ki je pritegnila milijone gledalcev (in bralcev) po vsem svetu, se sedem najvplivnejših rodbin  s pomočjo najrazličnejših spletk bori za prevlado v mitološkem kraljestvu Westeros. Foto: HBO
V seriji Igra prestolov, ki je pritegnila milijone gledalcev (in bralcev) po vsem svetu, se sedem najvplivnejših rodbin s pomočjo najrazličnejših spletk bori za prevlado v mitološkem kraljestvu Westeros. Foto: HBO

"Kot veleposlanik v Avstraliji sem še posebej prizadet ob podatku, da so avstralski oboževalci med najhujšimi kršilci na svetu pri piratiziranju Igre prestolov," je po poročanju Reutersa Bleich zapisal na svoji uradni Facebookovi strani.

4,28 milijona nezakonitih prenosov ene epizode
V svojem spletnem pozivu je Bleich, tudi sam velik privrženec HBO-jeve serije, narejene po knjižnih uspešnicah ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, divje piratsko nalaganje primerjal s temačnimi zapleti v seriji: "Na žalost je spletna kraja Igre prestolov po vsem svetu vsaj tako epska in nepoštena kot zgodba serije." Po ocenah novičarske strani o spletnem piratstvu TorrentFreak je bila Igra prestolov leta 2012 največkrat s spleta nezakonito naložena TV-serija. Eno izmed epizod so uporabniki prenesli kar 4,28-milijonkrat, kar je enako številu gledalcev, ki si jo je ogledalo na televiziji.

Ko se je začela druga sezona, so avstralski oboževalci morali čakati teden dni, da so jo lahko na spletu kupili in na računalnik naložili zakonito, pri tretji seriji pa je bil zakonit nakup mogoč že po nekaj urah. "Če bi 4 milijoni ljudi, ki so Igro prestolov gledali zakonito, serijo piratsko naložili s spleta, bi oddajo ukinili in tretje sezone ne bi mogli posneti," je opozoril Bleich na negativne učinke nezakonitega nalaganja s spleta. Večina Avstralcev, ki je serijo "ukradla" s spleta, je v anketi povedala, da so to naredili zato, ker je tako ogled brezplačen. V avstralski spletni trgovini iTunes je cena druge serije Igre prestolov 34 avstralskih dolarjev (približno 27 evrov), kar je po poročanju Reutersa ceneje kot v ZDA.