Dinklage je za vlogo Tyriona Lannisterja prejel tako emmyja kot zlati globus za stransko moško vlogo. Foto: EPA
Dinklage je za vlogo Tyriona Lannisterja prejel tako emmyja kot zlati globus za stransko moško vlogo. Foto: EPA
Peter Dinklage
V Igri prestolov ga poznamo kot pronicljivega in zajedljivega potomca hiše Lannister. Foto: Imdb
Peter Dinklage in  Erica Schmidt
Že osem let je poročen z gledališko režiserko Erico Schmidt, imata pa eno hčerko. Foto: EPA

Kljub številnim oboževalkam 135 centimetrov visoki Američan ne verjame, da ga imajo ženske zares za sekssimbol.

V intervjuju za Playboy se je pošalil, da so vsem ženskam, ki hrepenijo po Tyrionu Lannisterju (gre za enega najbolj priljubljenih junakov v seriji), v resničnem svetu bolj všeč visoki moški: "Slišal sem nedolgo nazaj, da so me imenovali za najbolj seksi pritlikavca. To mi je bilo res smešno. Iskreno, naziv sekssimbola jemljem z dozo ironije, ker se vse te ženske, ki rečejo, da je Peter res seksi, potem spetljajo s kakšnim dva metra visokim moškim."

43-letni igralec je dodal še, da je zelo vesel, ker je njegova vloga številnim približala "svet majhnih ljudi".

Igralec je leta 2002 v nekem intervjuju na vprašanje glede višine in težav, s katerimi se je zaradi premalo centimetrov spopadal, dejal: "Ko sem bil mlajši, me je zagotovo prizadelo. V najstniških letih sem bil jezen in zagrenjen, okoli sebe sem postavil zidove. Ampak ko si starejši, dojameš, da moraš imeti le smisel za humor. Dojameš, da to ni tvoja težava, temveč njihova (težava ljudi, ki se posmehujejo, op. a.)."

Brad in Angie ostala brez pozdrava
Zaradi uspeha se Peter vse bolj giblje v hollywoodskih krogih. Veliko slavnih igralcev je spoznal tudi na lanski podelitvi zlatih globusov, ko sta brez Petrovega pozdrava ostala Angelina Jolie in Brad Pitt: "Na poti do odra sem ignoriral Brada in Angelino. V trenutku, ko greste po nagrado in ko se vam niti najmanj ne sanja, kaj boste rekli, ne zmorete opaziti Angeline in Brada, ki se na vse načine trudita, da bi vas pozdravila."

Nova zvezdniška dišava na vidiku?
Peter je v intervjuju razkril tudi načrt, kako bo obogatel. Pošalil se je, da bo tako kot drugi sekssimboli ustvaril svojo dišavo: "Imam prijatelja - ni pritlikavec -, ki je nekakšen alkimist. Ustvaril je kolonjsko vodo. Podaril mi je eno stekleničko in pomislil sem, da bi to morala začeti prodajati. Saj veste, Jessica Simpson in Beyonce s svojimi dišavami zaslužijo ogromno, morda pa bo kolonjska voda prav moja vstopnica v svet bogatih."

Peter gre med može X
Dinklage se je na zemljevid filmske umetnosti umestil z neodvisnim filmom The Station Agent (Postajni agent) iz leta 2003, lani pa je prejel zlati globus za stransko vlogo v Igri prestolov. Sicer smo ga lahko videli še v filmih Elf, Death at a Funeral in Kronike iz Narnije, v seriji Entourage in celo v eni epizodi serije 30 Rock, kmalu pa ga bomo lahko skupaj s Hughom Jackmanom, Ianom McKellenom in Patrickom Stewartom gledali v novem filmu X-Men: Days of Future Past (Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti).