Pascalova pod okriljem studia ostaja kot neodvisna producentka, ne bo pa več šefica. Foto: AP
Pascalova pod okriljem studia ostaja kot neodvisna producentka, ne bo pa več šefica. Foto: AP
Ko so ukradena elektronska pisma pricurljala na dan, so številni ugibali, da bo Amy Pascal v Hollywoodu, kjer je toliko odvisno od tesnih prijateljskih stikov z režiserji, zvezdniki in producenti, težko obdržala svojo službo. Foto: AP
Amy Pascal z Amy Adams
Sony celoten razplet predstavlja kot sporazumen, že dalj časa načrtovan korak v karieri Amy Pascal, a vseeno se zdi, da so jo z vrha umaknili v luči škandala. Foto: AP

To sicer ne pomeni, da so jo pri Sonyju dali na čevelj: pod okriljem Studia bo ustanovila lastno produkcijsko podjetje, ki bo začelo obratovati v maju. Pascalova se je sicer javno že opravičila za nekatere neprimerne izjave na račun filmskih zvezdnikov in režiserjev, ki so zaradi vdora pristale v javnosti. Studio Sony je prejšnji mesec javno obsodil "zlovešči napad", katerega posledica je bila (začasna) odpoved projekcij komedij Intervju.

"Skoraj celo svoje poklicno življenje sem preživela pri Sony Pictures in s svežo energijo me navdaja dejstvo, da začenjam novo poglavje, ki ima korenine v podjetju, ki je moj dom," je Pascalova napisala v izjavo za javnost. Dodala je še, da so bili pogovori o njenem prestopu v vlogo producentke "v zraku že nekaj časa".

Del dogovora je, da bo Sony njeno produkcijsko podjetje financiral še vsaj naslednja štiri leta, v zameno pa bo dobil distribucijske pravice za nastale filme.

Kdo bo nasledil Pascalovo na čelu studia Sony, za zdaj še ni znano. Do preklica tako vodi enega največjih studiev v Hollywoodu sam Michael Lynton.

Javna opravičila
Pascalova je bila ena od najvidnejših osebnosti, ki jih je udarila hekerska objava zasebne korespondence. Med drugim je v svojih dopisovanjih s producentom Scottom Rubinom porogljivo komentirala domnevni filmski okus predsednika Obame. Tako Pascalova kot Rudin sta se za to dopisovanje opravičila, Pascalova z besedami: "Vsebina mojih e-mailov Scottu je bila netaktna in neprimerna, obenem pa ne odsevajo mojega pravega značaja. Čeprav je bilo to zasebno dopisovanje, ki je bilo ukradeno, sprejemam odgovornost za vse napisano in se opravičujem vsem prizadetim."

Pascalova je bila obenem najvišje rangirana ženska predstavnica studia v Hollywoodu in v najboljšem položaju, da je v industriji, ki se vse močneje naslanja na franšize, promovirala nastanek filmov z ženskami v glavnih vlogah ali ženskih režiserk. (Tudi po zaslugi njenih prizadevanj sta luč dneva ugledala npr. komedija Bad Teacher (s Cameron Diaz v glavni vlogi) in Zero Dark Thirty (v režiji Kathryn Bigelow)).

"Filmski" zaplet se je izkazal za resnico
24. novembra lani so pri Studiu Sony potrdili, da so bili žrtve napada hekerske skupine, ki se je krstila za Varuhe miru (Guardians of Peace). Ameriške oblasti so vir napada na koncu dejansko povezale s Severno Korejo in zdaj sklepajo, da je režim napad naročil kot povračilo za komedijo The Interview, ki je nastala pod Sonyjevim okriljem in v kateri ubijejo diktatorja Kim Džong Una.

Hekerska skupina je vdrla v interno mrežo studia in ukradla goro informacij - poleg elektronske pošte še podatke o višinah honorarjev in kopije filmov, ki do takrat še niti niso izšli (npr. muzikala Annie).

Nočna mora za odnose z javnostjo
Čeprav so se pri Sonyju najprej odzvali tako, da so res s sporedov umaknili napovedano komedijo Intervju, so zaradi ogorčenja javnosti film najprej ponudili prek spletnih kanalov na zahtevo, pozneje pa tudi v posameznih kinematografih. Film je samo s spleta potegnjen tolikokrat, da je v treh dneh zaslužil 15 milijonov dolarjev.