Širša distribucija filma je bila predvidena za božič, ko kinematografi že tradicionalno pričakujejo veliko obiskovalcev. Svetovna premiera v Los Angelesu pa je že za nami. Foto: Reuters
Širša distribucija filma je bila predvidena za božič, ko kinematografi že tradicionalno pričakujejo veliko obiskovalcev. Svetovna premiera v Los Angelesu pa je že za nami. Foto: Reuters
Michael Moore ima ob vsem skupaj še vedno smisel za humor: hekerjem polaga na srce, kaj drugega naj še "uredijo" na sporedih ameriških kinematografov. Foto: Twitter
V Intervjuju Rogen in Franco, dobra prijatelja in redna sodelavca, igrata poročevalca, ki dobita termin pri zloglasnem severnokorejskem voditelju Kim Džong Unu, nato pa ju Cia angažira za izvedbo atentata nanj. Že junija je Severna Koreja film označila za vojno dejanje in "neprikrito spodbujanje terorizma" ter generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna pozvala k prepovedi filma.
Znane osebnosti so večinoma zgrožene nad trenutnim razvojem dogodkov. Foto: Twitter
Pri Sonyju sicer "podpirajo ustvarjalce in njihovo svobodo izražanja", morajo pa "dati prednost varnosti gledalcev". Foto: Reuters

Če so ciniki trdili, da je studio tako samo podeseteril povpraševanje po filmu, ko bo dostopen na drugih kanalih, so danes pri Sonyju potrdili še, da komedije The Interview ne bo na nobeni platformi domačega kina, vključno z DVD-ji in videom na zahtevo.

Komedija, v kateri Seth Rogen in James Franco igrata novinarja z misijo atentata na Kim Džong Una, je bila zaradi svoje vsebine tarča terorističnih groženj. "Strah bo preplavil svet," je bilo zapisano v sporočilu, ki se je pojavilo na računalnikih Sonyjevih uslužbencev. "Spomnite se 11. septembra 2001. Svetujemo vam, da se izogibate tistih krajev."

Severna Koreja čisto zares vpletena
Ameriška obveščevalna služba je medtem že potrdila izhodiščni sum, da je imela Severna Koreja "ključno vlogo" pri hekerskem napadu na Sonyjevo računalniško mrežo. Po poročanju časopisa Boston Globe se Bela hiša "še odloča", ali bodo Severno Korejo javno obtožili kiberterorizma. (Ob tem nekateri opozarjajo, da bi neposredna konfrontacija lahko hitro eskalirala in Severni Koreji postregla s konfliktom, kakršnega si želi. Obenem ima korporacija Sony sedež na Japonskem in javna obtožba bi lahko ogrozila diplomatske odnose med državama, med katerima potekajo pogajanja za izpustitev pred leti ugrabljenih japonskih državljanov.)

Potem ko je anonimna skupina Guardians of Peace (Varuhi miru) zagrozila z napadi na večje kinematografe, je šest največjih ameriških verig kinematografov sklenilo, da filma ne bodo predvajali. Zaradi takega razvoja dogodkov, tako vsaj pravijo, so svojo odločitev sprejeli pri Sonyju, pri katerem trenutno "nimajo nobenih načrtov za distribucijo filma."

Ogorčeni Hollywood
Odziv na kontroverzno Sonyjevo odločitev je bil buren: oglasili so se številni hollywoodski zvezdniki, med drugim Rob Lowe, ki je popuščanje hekerjem primerjal uklanjanju Hitlerju med drugo svetovno vojno: "Srečal Setha Rogena na JFK-ju. Nobeden od naju ni še nikoli videl česa takega. Neville Chamberlain bi bil danes ponosen na Hollywood."

Ben Stiller je, tako kot številni drugi, poudaril, da gre za "ogrožanje svobode izražanja", Steve Carrell pa je včerajšnji dan označil za "žalosten trenutek za umetniško svobodo". (Mimogrede, studio New Regency je pravkar črtal načrte za nov film Gora Verbinskega na temo Severne Koreje, v katerem bi imel glavno vlogo prav Carrell.)

Z oskarjem nagrajeni scenarist Aaron Sorkin, ki je bil doslej tudi eden redkih nevpletenih, ki so napadli medije zaradi njihovega širjenja odlomkov iz nezakonito pridobljenih elektronskih sporočil, je komentiral: "Danes so se ZDA uklonile precedenčnemu napadu na naš najbolj dragocen, osnovni princip svobode govora."

Jimmy Kimmel je tvitnil, da je bila odločitev za nepredvajanje "neameriško dejanje strahopetnosti, ki potrjuje teroristične napade in vzpostavlja strašljiv precedens."

Srečo v nesreči vidi producent filma Judd Apatow: "To samo zagotavlja, da bo ta film po celem svetu videlo več ljudi, kot bi ga sicer. Zakonito ali nezakonito ga bodo videli."

Kakor koli že, Sonyjeva odločitev za umik filma v vsakem primeru velja za prelomen trenutek za filmsko industrijo. Filmi so se iz kinematografov umikali že v preteklosti, a nikoli v podobnih okoliščinah. (Precej razvpit je, denimo, primer iz leta 1973, ko je moral Stanley Kubrick zaradi javnega zgražanja nad nasiljem v filmu iz britanskih kinematografov umakniti Peklensko pomarančo.)

Seveda pa so morali studii v zadnjih letih zaradi "višje sile" večkrat požreti velike izgube. Ko je predlani v Koloradu izbruhnilo streljanje na projekciji Vzpona viteza teme, so ameriški kinematografi poostrili varnostne ukrepe, studio Warner pa se je odrekel promociji filma (ki je bil nato vseeno zelo donosen).