Festival bo gostil tudi mednarodno konferenco Animafest Scanner, na kateri bodo sodelovali zgodovinarji in teoretiki animacije, kot so Giannalbert Bendazzi, Marcel Jean in Paul Wells. Foto: Spletna stran festivala
Festival bo gostil tudi mednarodno konferenco Animafest Scanner, na kateri bodo sodelovali zgodovinarji in teoretiki animacije, kot so Giannalbert Bendazzi, Marcel Jean in Paul Wells. Foto: Spletna stran festivala

V različnih programih bodo predvajali več kot 400 animiranih filmov novejše svetovne produkcije, med katerimi bodo večinoma hrvaške premiere. Za glavne programe, za katere je bilo prijavljenih 1.725 animiranih filmov iz 73 držav, so izbrali 144 filmov, od tega jih je 70 odstotkov evropskih. Še dvakrat več jih bodo prikazali v različnih spremljevalnih programih, kot sta retrospektiva lutkovnih filmov in otroški program.

Po besedah producentke festivala Vjere Matković bo festival ponudil celovit pregled svetovne animirane produkcije preteklih dveh let, predvsem držav z veliko tradicijo na tem področju, kot so Japonska, Kanada, Francija, Velika Britanija in Južna Koreja. Pri izboru filmov so poskušali najti ravnovesje med animacijskimi slogi, tehnikami, temami in generacijami avtorjev.

Za veliko nagrado festivala bo tekmovalo 37 filmov, od tega jih je slaba polovica iz Francije, Kanade, Kitajske in Poljske. Med njimi so tudi ameriški film Feral portugalskega avtorja Daniela Souse, Gloria Victoria bolgarskega avtorja Theodorea Usheva in Love Games južnokorejske avtorice Jumi Joung.

Nagradili bodo tudi najboljše filme v študentski konkurenci in v programu oglaševalske animacije.

Japonsko "čudaštvo" in evropska čutnost
Umetniški direktor Animafesta Daniel Šuljić je izpostavil trende, ki so jih zasledili med avtorji. Po njegovem mnenju je izjemno zanimiva nova generacija japonskih avtorjev s svojim "čudaškimi" risankami, medtem ko med avtorji iz držav srednje Evrope prevladujejo "čutne" teme. V študentski konkurenci pa prevladujejo avtorice, je izpostavil Šuljić. Tudi hrvaška animacija po njegovi oceni drži korak s svetovno sceno, kar bo potrdilo sedem mlajših avtorjev, ki so jih uvrstili na letošnji festival.

Kitajski častni gost
Izpostavil je tudi preboj kitajske animacije, ki kombinira zgodovinske in tradicionalne teme, gledališče senc in kaligrafijo s sodobnim pristopom. Prav kitajski avtor Lej Lej, ki velja za enega najbolj talentiranih umetnikov svetovne animacije, bo podpisal vizualno plat letošnjega zagrebškega festivala.