Eoin Colfer je nekoč svojo serijo Artemis Fowl opisal kot Umri pokončno (Die Hard), ampak z vilami
Eoin Colfer je nekoč svojo serijo Artemis Fowl opisal kot Umri pokončno (Die Hard), ampak z vilami". Foto: Mladinska knjiga
V knjigi je Artemis opisan kot bledopolti deček z modrimi očmi, vranječrnimi lasmi in prezgodaj zgubano kožo okoli oči. Sprva je sicer genij, a zlikovec, postopoma pa razvije nekakšen etični kodeks.

Za prvi (igrani) film, ki bo "pokril" dogajanje v prvem in drugem romanu irskega pisatelja Eoina Colferja, bo scenarij napisal Michael Goldenberg, ki k projektu ne prihaja čisto brez tovrstnih izkušenj: napisal je namreč tudi scenarij za Harryja Potterja in Feniksov red. Datum premiere trenutno še nenaslovljenega filma še ni niti okvirno določen.

In čeprav se Colfer dosledno upira primerjavam svoje serije s tisto o Harryju Potterju (v obeh nastopajo najrazličnejša nadnaravna bitja), pa so vendar prav te površinske podobnosti najbrž razlog, zakaj filmske adaptacije njegovih knjig nismo dobili že prej.

Denarja kot pečka
Fantazijsko knjižno serijo v osmih romanih, ki je izhajala med letoma 2001 in 2012, so mladi bralci po vsem svetu pokupili v 21-milijonski nakladi; v slovenščino jih je (za Mladinsko knjigo) prevedla Urša Vogrinc Javoršek. Mimogrede, leta 2011 je "superzlobec", ponarejevalec in tehnološki genij Fowl na Forbesovem seznamu najbogatejših izmišljenih osebnosti zasedel tretje mesto (pred njim sta bila samo še račji tajkun stric Skopušnik in Carlisle Cullen iz sage Somrak, prehitel pa je med drugim tudi Montgomeryja Burnsa (Simpsonovi), Tonyja Starka in Smauga, na zlato udarjenega zmaja iz Hobita).

Kdo pravi, da se z "bivšimi" ne da lepo shajati?
Razkritje namere o snemanju filma obenem pomeni tudi obnovitev partnerstva med Disneyjem in ustanoviteljema The Weinstein Company, Harveyjem in Bobom Weinsteinom - Disney je imel namreč do leta 2010 v lasti njuno podjetje Miramax Films.

Brata Weinstein sta izpod Disneyjevega okrilja v ne ravno prijateljskih odnosih zlezla 2005 (še posebej sta si bila zaradi distribucije filma Farenheit 9/11 v laseh s takratnim Disneyjevim direktorjem Michaelom Eisnerjem).

Še istega leta sta nato ustanovila Weinstein Company in uspela na trg spraviti nekaj nizkoproračunskih, a kritiško izjemno uspešnih filmov, na primer Kraljev govor leta 2010. Miramax, ki je imel za brata globoko sentimentalno vrednost (poimenovala sta ga po svojih starših) sta neuspešno poskušala odkupiti nazaj. "Če bi mi pred petimi leti kdo rekel, da bom produciral film v sodelovanju z Disneyjem, bi si mislil, da je nor," precej prostodušno priznava Harvey Weinstein. "Zdi se mi, kot da je to konec neke zgodbe: še ko sem bil pri Miramaxu, sem za Artemis Fowl izvedel od Roberta de Nira in producentke Jane Rosenthal. Že po nekaj urah sem jima sporočil, da hočem pravice za ekranizacijo."