Michael Moore svoj
Michael Moore svoj "dokumentarec presenečenja" oglašuje primerno pompozno: kot film, ki so "ga republikanci skušali zatreti". Foto: Twitter
Michael Moore
Pred manj kot enim dnevom smo šele dobili prvi namig, da se je v Moorovi filmski kuhinji zadnje tedne ali mesece nekaj pripravljalo. Foto: Twitter

Uradni sinopsis filma se glasi takole: "Oglejte si film, ki so ga republikanci iz Ohia skušali zatreti. Oskarjevec Michael Moore se s svojo drzno in duhovito monodramo poda naravnost v sovražnikov teritorij, globoko v srce Trumplanda, le nekaj tednov pred volitvami leta 2016". Film bodo od jutri naprej predvajali na rednem sporedu newyorške dvorane IFC Center, nadaljnjih distribucijskih načrtov pa avtor še ni razkril.

Moore je novico razkril na družbenem omrežju, ki mu je še posebej pri srcu - na Twitterju. Objavil je fotografijo iz montažne sobe; na zaslonu je zamrznjen prizor treh Trumpovih odraslih otrok. Pod sliko je dokumentarist pripisal: "Hej, New York, kdo hoče videti, s čim se ukvarjam? V torek ob pol desetih zvečer, IFC Center. Vstop brezplačen, kdor pride prej, bo prvi noter."

Zadušnost malih mestec
Lani je Moore na Facebooku objavil, da so mu prepovedali nastopati in snemati v gledališču v Ohiu. "Vedno me osupne, ko ti ljudje sklenejo lagati v obraz, namesto da bi ti v obraz povedali resnico in bili vsaj ponosni na svojo odločitev," je napisal. "Prepričan sem, da dobri ljudje, ki vodijo to gledališče, na tihem niso ponosni na svoja dejanja in so upali, da bo njihova mala cenzorska gesta ostala skrivnost. Najbrž si niso mislili, da se bomo ukvarjali s tem, da jih javno izpostavimo. Tako jo mala mesta z marsičim odnesejo. In če ste odrasli v enem od takih mest, veste, o čem govorim."


Moorov prejšnji film, še čisto sveži dokumentarec Koga napasti zdaj?, je bil, čeprav so mu bili številni kritiki naklonjeni, finančni polom: zaslužil je manj kot štiri milijone dolarjev. Mimogrede, tudi premiera tega filma je bila presenečenje, razkrito na lanskem filmskem festivalu v Torontu.

Filmar je seveda že dalj časa glasen nasprotnik politike Donalda Trumpa. Pred kratkim je pripomnil celo, da sumi, da je bila Trumpova cela predsedniška kampanja samo taktika, da bi si izpogajal boljšo plačo pri NBC-ju.