Na svetovno premiero Scorsesejevega dokumentarnega filma o Rolling Stonesih bo v Berlin prišla tudi omenjena skupina. Foto: EPA
Na svetovno premiero Scorsesejevega dokumentarnega filma o Rolling Stonesih bo v Berlin prišla tudi omenjena skupina. Foto: EPA
Iva Krajnc
Slovenijo so v preteklih letih na Berlinalu predstavljali mladi igralci Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc (na sliki) in Marko Mandić. Letos pa v Berlin ne potuje nobena slovenska vzhajajoča zvezda. Foto: Mestno gledališče ljubljansko
Na letošnjem Berlinalu se bo s svojim režijskim prvencem Filth and Wisdom predstavila popikona Madonna. Foto: EPA

Žiriji 58. Berlinala, ki bo v nemški prestolnici potekal med 7. in 17. februarjem, bo predsedoval francoski režiser in dvakratni oskarjevec Costa-Gavras, po navedbah na uradni spletni strani festivala "eden najbolj znamenitih likov predanega, političnega filma". Člani glavne festivalske žirije so tajvanska igralka Shu-Či, ameriški mojster zvoka Walter Murch, ruski producent Aleksander Rodnianski, danska režiserka Susanne Bier, francoska igralka Sandrine Bonnaire, nemška igralka Diane Kruger in nemški scenograf Uli Hanisch.

Ikonični Rollingi in Scorsese

Za MMC se bo z 58. Berlinala oglašal slovenski režiser Andrej Košak. Njegov prvi prispevek lahko najdete tukaj.
Na Berlinalu bodo letos predstavili 384 filmov, med njimi bo tudi veliko svetovnih premier. V glavnem programu festivala, ki je eden izmed treh najpomembnejših na svetu, tekmuje 21 filmov. Prvič v zgodovini festivala bo Berlinale odprl dokumentarni film, in sicer Shine a Light Martina Scorseseja. Ta veliki režiser, lanski oskarjevec za Dvojno igro, je v svojem filmu na dveh koncertih spremljal skupino Rolling Stones. "Martin Scorsese je na veliko platno ujel čisto bistvo te ikonične skupine," je povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick. Svetovne premiere v Berlinu se bodo poleg režiserja udeležili tudi sami Rolling Stonesi.

Berlinala pa ne predstavljajo le tekmovalni filmi, programskih sklopov je veliko, med njimi moramo še posebej omeniti retrospektivo filmov, na katere je vplivala vietnamska vojna. Če filmi vojne že ne tematizirajo, so pa nastali v tem obdobju, ki so ga med drugim določali tudi študentski upori. Na sporedu bodo filmi, kot so Kavelj 22 Mika Nicholsa, Vojakova vrnitev Hala Ashbyja in MASH Roberta Altmana.

Slovenija brez "vzhajajoče zvezde", a z nekaj filmi
Iva Krajnc, slovenska berlinska "shooting star" iz leta 2006, v petek prihaja v MMC-jevo spletno klepetalnico. Vabljeni na klepet!
Potem ko so se Berlinala pretekla tri leta kot "shooting stars" udeležili Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc in Marko Mandić, letos, kot pojasnjuje pomočnica direktorja za promocijo in trženje na filmskem skladu Jelka Stergel, Slovenija nima svoje zvezde v vzponu. Razlog je preprost: European Film Promotion je letos prvič uvedel selekcijo in se ni odločil za slovensko igralko oziroma igralca. Imena kandidata Filmskega sklada RS, ki bi odpotoval v Berlin ter se predstavil evropski filmski industriji, Stergelova ni želela razkriti, ker to "ni prijetna tema".

Kljub temu pa Berlinale ne bo minil povsem brez Slovencev: na sejmu bodo zavrteli filme Instalacija ljubezni Maje Weiss, (veleuspešni) Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja in koprodukcijo Sem iz Titovega Velesa režiserke Teone Mitevske. Film bodo zavrteli tudi v sklopu Panorame, kjer bodo predstavili še eno koprodukcijo, Ljubezen in drugi zločini Stefana Arsenijevića.