Foto:
Foto:
Jasmila Žbanić
Zlatega medveda je lani dobil film Grbavica Jasmile Žbanić. Foto: EPA

"Zanimanje filmskih ustvarjalcev in občinstva je ogromno, a to ne pomeni, da bomo plačevali na desettisoče ali stotisoče evrov, da bi se po rdeči preprogi sprehodila največja hollywoodska imena," pravijo organizatorji. "Če bi začeli zvezdnikom plačevati, bi bili uničeni v dveh dneh," je dodal direktor festivala Dieter Kosslick.

Milijonov v Berlinu nimajo
V Berlinu menijo, da velika oziroma največja imena potrebujejo tisti festivali, ki so šele na začetku, začetek Berlinala pa sega v leto 1951. "Ne moremo tekmovati z milijoni nekaterih festivalov, ki se rojevajo npr. na Bližnjem vzhodu. Lahko le upamo, da nas bodo še naprej obiskovali simpatični in inteligentni obiskovalci," je razložil Kosslick. No, na Berlinalu bodo kljub temu svetile zvezde, saj hollywoodski filmski studii igralce vseeno pošiljajo v nemško prestolnico. Prepričani so namreč, da je Berlinale odlična odskočna deska za Evropo.

Radi bi se širili
V Berlinu imajo za festival, ki je poleg festivala v Cannesu in Benetkah največji evropski filmski festival, velike načrte. Ker Berlinčani vstopnice za filmske predstave "kupujejo kot nori", si želijo še več projekcij. Letos so prizoriščem, kjer bodo na ogled filmi, dodali še eno kinodvorano.

Je nemški film res preslabo zastopan?
Organizatorjem Berlinala letos Nemci očitajo, da bo na festivalu na ogled manj nemških filmov kot druga leta. Direktor Kosslick vse kritike zavrača: "Število domačih filmov ni nič nižje kot druga leta. Če bi imeli vsako leto v tekmovalnem programu dva nemška filma, bi bil izredno zadovoljen." Zlate in srebrne medvede ter druga priznanja bodo v Berlinu podelili 18. februarja. Lani je zlatega medveda za najboljši film dobil film Grbavica, ki ga je režirala v Sarajevu rojena Jasmila Žbanić.