Delo Austenove je doživelo številne televizijske in filmske predelave, ki so pokazale, da je zgodbo mogoče prilagoditi tako različnim kulturam kot načinom umetniškega izražanja. Novi (in malce starejši) Darcy bo Matthew Rhys. Foto:
Delo Austenove je doživelo številne televizijske in filmske predelave, ki so pokazale, da je zgodbo mogoče prilagoditi tako različnim kulturam kot načinom umetniškega izražanja. Novi (in malce starejši) Darcy bo Matthew Rhys. Foto:
Austenova je svoje romane - najslavnejši med njimi so Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost ter Emma - postavljala v svet angleškega plemstva, odlikujejo pa jih predvsem njen pretanjeni občutek za satiro in življenjski ženski liki, kakršnih do takrat v literaturi ni bilo. Čeprav se Jane Austen ni nikoli poročila, je stalna tematika njenih romanov - ukvarjanje deklet z iskanjem statusu primernega in všečnega moža - od nekdaj sprožala ugibanja o njenem ljubezenskem življenju.

Osemnajst let po tem, ko je Colin Firth v BBC-jevi nadaljevanki nepozabno odigral mrakobnega, skrivnostnega gospoda Darcyja - a 52-letni oskarjevec je odločen, da so dnevi plezanja iz ribnika v premočeni srajci za vedno za njim. Njegovo vlogo bo tako v nadaljevanju - ki bo pravzaprav ekranizacija literarnega nadaljevanja, romana Death Comes to Pemberley izpod peresa pisateljice P. D. James - prevzel valižanski igralec Matthew Rhys.

Neizogibne primerjave z vlogo, ki je Firtha zapisala v zavest večine Britank, rahlo skrbijo tudi 38-letnega Rhysa: "Kolikor bo vse skupaj vznemirljivo, pa je eden izmed izzivov te vloge prav vse primerjave z vsemi, ki so jo igrali v preteklosti." Zategnjenega aristokrata sta doslej poleg Firtha med drugim igrala še Laurence Olivier (leta 1940) in Matthew Macfadyen, ki je leta 2005 na velikem platnu nastopil ob Keiri Knightley. "No, vsaj iz jezera mi ne bo treba priti v srajci in hlačah," dodaja Rhys.

Postaven, a ne presladek
V Cardiffu rojeni Rhys se je deloma že prebil v ZDA, kjer je bil opažen v serijah The Americans in Brothers & Sisters; na velikem platnu smo ga lahko videli v The Edge of Love, biografski drami o pesniku Dylanu Thomasu, in v srhljivki Luster. Pri BBC-ju so Rhysa izbrali, ker "je všečen, obenem pa ima tudi temnejšo plat", kot je razložil vodja igranega programa Ben Stephenson. "Nismo hoteli tiste vrste postavnosti, s katero se prodaja čokolada."

P. D. James je svoj roman postavila v čas šest let po dogodkih iz Prevzetnosti in pristranosti. V ospredju je umor; za glavnega osumljenca se izkaže George Wickham (nekdanja simpatija Elizabeth Bennet, ki je povzročil škandal, ko je pobegnil z njeno sestro Lydio).

Elizabeth Bennet bo v novi adaptaciji Anna Maxwell Martin, George Wickham pa Matthew Goode. "Pri izbiri igralcev je šlo za to, kdo lahko te like oživi, ne da bi se ujel v klišeje kostumskih dram," je razložil Stephenson. "Matthew Goode kot Wickham bo vnesel nekakšno ambivalenco, ki bo idealna za vlogo ... Anna Maxwell Martin pa je popolna za zgodovinsko dramo in upodobitev Lizzie kot rahlo starejše ženske." Državna britanska televizija bo dramo predvajala v predbožičnem času.