Davidu O. Russllu je letos oskarja (za romantično dramo Za dežjem posije sonce) letos pred nosom speljala Misija Argo, zgodovinska drama o Ciini misiji reševanja talcev v Iranu konec sedemdesetih let. Se mu bo Akademija že marca 2014 morda
Davidu O. Russllu je letos oskarja (za romantično dramo Za dežjem posije sonce) letos pred nosom speljala Misija Argo, zgodovinska drama o Ciini misiji reševanja talcev v Iranu konec sedemdesetih let. Se mu bo Akademija že marca 2014 morda "odkupila"? Foto:
Tudi letošnja sezona nagrad bo očitno minila v znamenju Jennifer Lawrence: medtem ko se množice zgrinjajo gledat Igre lakote, žirije hvalijo njeno vlogo v American Hustlu. Foto: Reuters
Novi film Steva McQueena 12 Years a Slave gledalcu ne prizanaša, ko gre za okrutno in gnusno resničnost suženjstva. Foto: Reuters

Obenem pa, zanimivo, suženjska saga ni tudi najboljši film: to lovoriko je po izboru newyorških filmskih kritikov dobil American Hustle Davida O. Russlla.

Najboljši igralec je - z "monodramo" brodolomca, ujetega na odprtem morju - postal Robert Redford (Vse je izgubljeno), med ženskami pa je slavila Cate Blanchett (za svojo upodobitev ženske na robu živčnega zloma v Otožni Jasmine Woodyja Allena).

Kritiki bi se radi izrekli prvi
Newyorški filmski kritiki so ena izmed prvih stanovskih združenj, ki vsako leto že na pragu sezone nagrad podeli svoja priznanja. (Vročica vsesplošnega podeljevanja kipcev bo vrhunec dosegla 2. marca, ko v Los Angelesu podelijo oskarje. Zdaj so pravzaprav svoje nagrajence objavili, priznanja pa jim bodo podelili šele 6. januarja.)

American Hustle, kriminalna drama o spletkah in intrigah v New Jerseyju, je bil uspešen še v dveh drugih kategorijah: Jennifer Lawrence je postala najboljša igralka v stranski vlogi, Russell in Eric Singer pa sta očitno spisala najboljši scenarij.


Med moškimi je najboljša stranska vloga pripadla - sicer zadnje čase v glasbene vode prebeglemu - Jaredu Letu, ki v Dallas Buyers Clubu igra z virusom HIV okuženega transseksualca.

V kategoriji tujejezičnega filma je po pričakovanjih slavila triurna ljubezenska drama Adelino življenje (za angleško govoreče tržišče: Blue is the Warmest Colour), med animiranimi filmi pa The Wind Rises.

Nič ni stoodstotno zanesljivo
Organizacija New York Film Critics Circle, ki neprekinjeno deluje že od leta 1935, velja za pomembno smernico pri napovedovanju dobitnikov oskarjev. Lani so sicer za svoj najljubši film izbrali vojno dramo Kathryn Bigelow, 00:30 - Tajna operacija, medtem ko je oskar odpotoval k ekipi filma Misija Argo. (So pa leto predtem "zadeli" z Umetnikom).

Naslednja pomembna "prelomnica" bo razglasitev nominirancev za zlate globuse, in sicer že prihodnji teden (12. decembra).

"Luzer" Llewyn Davis tudi kdaj zmaga
Že v ponedeljek so bile podeljene tudi nagrade gotham independent; čeprav je bil v konkurenci tudi American Hustle, so raje izbrali novi film bratov Coen, melanholično dramo Llewyn Davis. Newyorški kritiki so filmu o folku v šestdesetih podelili priznanje za najboljšega direktorja fotografije.