Rade Šerbedžija je, tako kot njegova hollywoodska kolegica Angelina Jolie, dejaven v mirovniški humanitarni pobudi Cinema for Peace, zavzema pa se tudi za 'zeleno' rešitev našega planeta. Foto: BoBo
Rade Šerbedžija je, tako kot njegova hollywoodska kolegica Angelina Jolie, dejaven v mirovniški humanitarni pobudi Cinema for Peace, zavzema pa se tudi za 'zeleno' rešitev našega planeta. Foto: BoBo

Z zagonom takega festivala ob Blejskem jezeru, enem izmed najlepših kotičkov na svetu, želimo biti del svetovnega ekološkega gibanja za rešitev našega planeta.

Rade Šerbedžija
Tanja Ribič (na fotografiji v družbi ostalih članov organizacijske ekipe) si želi, 'da bi bil to festival kakovostnega filma, s kratko potjo do gledalca'. Foto: Mediaspeed/Katja Kodba

Vse velike ideje so enostavne, in le zakaj se nismo že prej spomnili, da bi imeli na Bledu filmski festival.

Tanja Ribič

Kot poudarjajo organizatorji, bo Bled Film Festival (BFF) poleg tekmovalnih projekcij svetovne in evropske filmske produkcije ponudil tudi priložnost za razmislek o pomenu vode in iskanju rešitev za ohranitev vodnih virov.

Prav okoljska nota je prava posebnost festivala, je na novinarski konferenci na Bledu pojasnil Šerbedžija, ki je predsednik odbora BFF-ja. Festival si bo prizadeval uporabljati moč gibljivih slik za ustvarjanje boljšega sveta. "Z zagonom takega festivala ob Blejskem jezeru, enem izmed najlepših kotičkov na svetu, želimo biti del svetovnega ekološkega gibanja za rešitev našega planeta," je poudaril filmski zvezdnik nekdanje skupne države, ki mu je uspel tudi preboj v Hollywood.

Šerbedžija je prisluhnil pobudnikoma in ustanoviteljema festivala Marku Gajiću in Danijelu Utješanoviču. Kot sta povedala, se jima je ideja porodila že leta 2004, ko sta snemala prvi celovečerni film. Ideja se je začela uresničevati leta 2011, ko se je začela oblikovati organizacijska ekipa. "Ubrali smo novo pot, drugačno od drugih festivalov, zbrali smo dobro ekipo in začeli delo," je pojasnil Gajić in dodal, da danes ekipa festivala šteje že več kot 40 ljudi.

Bled, svetovno pomembna filmska točka?
Med njimi sta tudi Branko Đurić - Đuro kot direktor BFF-ja in Tanja Ribič kot članica odbora. "Vse velike ideje so enostavne, in le zakaj se nismo že prej spomnili, da bi imeli na Bledu filmski festival," je poudarila Ribičeva, ki je prepričana, da sta Bled in njegova lepota prava lokacija za festival. Upa, da bo s tem Bled postal svetovno pomembna točka tudi s stališča filmskega sveta.

Šerbedžija pričakuje, da bodo na festival pritegnili znane in neznane filmske ustvarjalce, ki se bodo pridružili njihovemu ekološkemu gibanju. "Tako smo lahko zvezdniki s poslanstvom in imamo skupni cilj delati dobro in videti tudi slabo," je poudarila Ribičeva, ki si želi, da bi festival opominjal ljudi, kako je treba varovati naše okolje.

Hkrati mora biti festival zanimiv za širše občinstvo in za umetniške sladokusce. "Gre za most med kakovostjo in potjo do src gledalcev," je izpostavila Ribičeva, ki jo v zadnjem času v Sloveniji najbolj skrbi polarizacija, ki se dogaja na vseh področjih, tudi na kulturnem in ustvarjalnem. "Moja želja je, da bi bil to festival kakovostnega filma, s kratko potjo do gledalca," je povzela.

Nagrada: zvon želja
Selekcija filmov za festival, ki bo potekal od 17. do 21. junija, že poteka. Kot je povedal Đurić, filme izbirajo v sodelovanju s Petrom Belsitom, ki s svojim podjetjem Film Finders sodeluje na vseh večjih filmskih festivalih. Izbor filmov bo, kot je običajno pri uveljavljenih filmskih festivalih, znan dober mesec pred začetkom. Zmagovalca med 12 tekmovalnimi filmi bo izbrala tričlanska komisija pod vodstvom Danisa Tanovića, ki bo v šestih kategorijah podelila nagrado zvon želja (Wishing Bell).

Osrednje prizorišče festivala bo Festivalna dvorana, v kateri bodo čez dan potekale projekcije filmov v tekmovalnem programu, večeri pa bodo rezervirani za filme Srdjana Dragojevića. Med festivalom bo zaživela tudi promenada, na Blejskem gradu pa bodo potekale projekcije dokumentarnih filmov na temo vode.

Zadnji dan festivala bo na Bledu potekalo tudi srečanje Evropske filmske akademije. Že v petek pa je po predstavitvi festivala, katerega rdeča nit je voda, potekal pogovor na temo Kako trajnostno in učinkovito izkoriščati energetski potencial vode, s katerim so organizatorji zaznamovali mednarodni dan voda, 22. marec.

"Naš cilj je, da se BFF pozicionira na listo topfestivalov na svetu," ambicioznih ciljev ne skriva Gajić. Da je projekt lahko zastavil velikopotezno, mu omogoča tudi podpora slovenskega predsednika, vlade, lokalne skupnosti, turističnih organizacij in pokroviteljev, med katerimi je glavni partner BMW.

Z zagonom takega festivala ob Blejskem jezeru, enem izmed najlepših kotičkov na svetu, želimo biti del svetovnega ekološkega gibanja za rešitev našega planeta.

Rade Šerbedžija

Vse velike ideje so enostavne, in le zakaj se nismo že prej spomnili, da bi imeli na Bledu filmski festival.

Tanja Ribič