Disney in drugi ustvarjalci vsebin za otroke so se skozi desetletja razvijali v koraku s časom. V svoje filme so postopoma vključili različne rase, druge stereotipe (na primer lik nemočne princeske, ki jo je treba reševati) pa pustili ob strani. Bi bila lahko družina z dvema mamama naslednji logični korak? Foto: YouTube
Disney in drugi ustvarjalci vsebin za otroke so se skozi desetletja razvijali v koraku s časom. V svoje filme so postopoma vključili različne rase, druge stereotipe (na primer lik nemočne princeske, ki jo je treba reševati) pa pustili ob strani. Bi bila lahko družina z dvema mamama naslednji logični korak? Foto: YouTube
Iskanje pozabljive Dory
Film Iskanje malega Nema je leta 2003 Pixarju prinesel oskarja za najboljši animirani film, v svetovnem merilu pa je zaslužil več kot 700 milijonov evrov. Foto: 2iFilm
Ledeno kraljestvo
Pobudniki vpeljevanja istospolno usmerjenih junakov v animacijah pravijo, da bi jim bilo v mladih letih v silno uteho, če bi v risankah videli koga, ki je istospolno usmerjen - bodisi zato, ker bi lažje sprejeli lastno istospolno usmerjenost, ali pa bi bili bolj strpni do vrstnikov. Foto: Disney

Če so istospolno usmerjeni liki zdaj že stalnica televizijskih in filmskih vsebin za odrasle, pa v animacijah za otroke večinoma ostajajo spregledana oz. neomenjena manjšina: vsa razmerja v filmih (očetje in mame, princi in princese, strici in tete ...) pravilno utrjujejo tradicionalni model družine.

Eden od ključev uspeha studia Pixar je tudi v tem, da znajo poslušati svoje občinstvo - in očitno niso preslišali kampanje za večjo zastopanost LGBT-skupnosti v svojih filmih. Nedavna študija organizacije GLAAD je namreč pokazala, da je Disney eden od zgolj dveh velikih ameriških filmskih studiev, ki v zadnjem letu v nobenem svojem filmu nista imela nobenega lika iz LGBT-skupnosti.

GLAAD-ovo poročilo je takrat nakazalo, da bi bilo razvejano, gosto poseljeno (in seveda najbolj gledano) vesolje Vojne zvezd morda najprimernejša točka za vpeljevanje sprememb (tako ali tako se je že šušljalo, da sta Poe in Finn v filmu Sila se prebuja več kot le platonična prijatelja.) So pa oboževalci v zadnjem času sprožili tudi peticiji, da bi v naslednjem filmu dekle (in ne fanta) dobila Elza, kraljica Ledenega kraljestva (na Twitterju se je pojavil slogan #GiveElsaAGirlfriend); podobno pobudo so sprožili tudi za Marvelovega Stotnika Ameriko v naslednjih filmih iz franšize.

No, čeprav v Iskanju pozabljive Dory najbrž ne moremo računati na to, da bi bil istospolno usmerjen kateri od ključnih likov, pa je verjetno znamenje sprememb že to, da so pripravljeni predstavljati različne oblike družin, pa čeprav samo v majhnih vlogah. (V Zootopii smo lahko na primer videli glasna antilopja soseda protagonistke, ki sta očitno oba moškega spola in poročena.)

V novem napovedniku za novo Pixarjevo animacijo lahko vidimo hobotnico Tanka, ki zleze v otroški voziček in se pretvarja, da je dojenček. Njegov veliki načrt se sfiži, ko se "starši" ozrejo v voziček in ugotovijo, da je njun otrok kar naenkrat lovkast glavonožec - pozoren gledalec bo opazil, da sta oba človeka ženski. Seveda pa bo treba počakati na film v celoti, da vidimo, ali sta ženski v resnici par. Iskanje pozabljive Dory v slovenske kinematografe prihaja 16. junija.

Napredni korak prav v tem filmu bi seveda imel določeno simbolično vrednost. Glas ribici Dory posoja komičarka Ellen DeGeneres, ki je bila leta 1997 ena prvih zvezdnic, ki so javno razkrile svojo istospolno usmerjenost. (Ellen je sicer že od leta 2008 poročena z igralko Portio de Rossi.)

Dory je tista modra ribica brez kratkoročnega spomina, ki Nemovega očeta Marlina spremlja v iskanju izgubljenega mladiča. Sama zgodba bo potekala eno leto po dogodkih iz Iskanja malega Nema, le da bo tokrat v ospredju Dory in njena varna vrnitev v objem domačih; režiser in scenarist Andrew Stanton obljublja tudi vrnitev vseh priljubljenih stranskih likov iz prvega dela.