Roman Enderjeva igra Orsona Scotta Carda (na fotografiji) je v letih 1985 in 1986 prejel dve najprestižnejši nagradi, ki ju podeljujejo na področju znanstvene fantastike, hugo in nebula. Foto: EPA
Roman Enderjeva igra Orsona Scotta Carda (na fotografiji) je v letih 1985 in 1986 prejel dve najprestižnejši nagradi, ki ju podeljujejo na področju znanstvene fantastike, hugo in nebula. Foto: EPA

Orson Scott Card (1951) se je odzval na napoved bojkota filmske priredbe svoje knjige iz leta 1985, podpornike istospolnih zakonov poziva, naj pokažejo strpnost do tistih, ki jim nasprotujejo.

Predani mormon in član Narodne organizacije za zakon v ameriški javnosti že od leta 2000 velja za homofoba, saj se je glasno izrekel proti homoseksualnosti. Po njegovem so istospolno usmerjeni "deviantni", pravice gejev pa "kolektivna zabloda". V zadnjem desetletju je napisal več esejev, v katerih nasprotuje enakopravnosti gejev in lezbijk, vlado, ki podpira istospolne zakone, je označil za "smrtno sovražnico", ki si jo bo "prizadeval uničiti", piše Huffington Post.

"Preskočite Enderjevo igro"
Zaradi njegovih pogledov je skupnost LGBT bojkotirala izdajo stripa Adventures of Superman, pri katere nastanku je sodeloval Card, zdaj pa skupina Geeks OUT v okviru kampanje Skip Ender's Game (Preskočite Enderjevo igro) poziva k bojkotu prej omenjenega filma. Prepričani so namreč, da bi ogled filma ali nakup izdelkov, povezanih z njim, le pripomogla h kopičenju bogastva spornega pisatelja.

A Card pravi, da se zgodba knjige in filma dogaja v daljni v prihodnosti in nima nič s političnimi vprašanji, ki leta 1984, ko je knjigo pisal, še niso obstajali. Pravi, da bodo istospolni zakoni kmalu tako ali tako dovoljeni povsod po ZDA, zato ga zdaj zanima, kako se bodo zmagoviti predlagatelji zakonov izkazali strpni do tistih, ki se z njimi ne strinjajo.

Ustvarjalci filma Enderjeva igra so se že previdno oddaljili od Carda in pravijo, da z njegovimi prepričanji nimajo nič. Kot je neimenovani vir povedal za The Hollywood Reporter: "Priredili smo knjižno delo, ne osebo. Delo govori samo zase."

Zgodba Enderjeve igre se dogaja v prihodnosti, 70 let po tem, ko je vesoljska vojna ogrozila človeštvo in je bila ustanovljena posebna vojaška šola za urjenje otrok, ki bodo nekoč branili planet. Med njimi je tudi izjemno nadarjeni Ender Wiggin. Film se ponaša z zvezdniško zasedbo, na čelu katere so Harrison Ford, Asa Butterfield, Viola Davis, Ben Kingsley, Abigail Breslin in Hailee Steinfeld.