Foto:
Foto:
Da Vincijeva šifra
Se bodo protesti katoliške cerkve po premieri filma Da Vincijeva šifra še zaostrili? Foto: AFP
Tom Hanks

Vodilni britanski katoliki in predstavniki reda Opus Dei so se odločili, da se, še preden bo težko pričakovani film, posnet po knjižni uspešnici Dana Browna, preplavil svetovne kinematografe, prostavijo v bran svoji resnici. V ta namen so ustanovili posebno skupino (The Da Vinci Code Response Group), ki naj bi se odzivala na negativne učinke, ki bi jih film lahko prinesel. Skupina, ki jo med drugim sestavljajo benediktinski opat in dva duhovnika, je Brownovo knjigo opisala kot fikcijo, ki prekupčuje z dejstvi.



Katoliška cerkev naj se zamisli nad svojimi dejanji
Novo ustanovljeno skupino usmerjajo Austen Ivereigh, vodja zadolženih za javne zadeve kardinala Cormaca Murphy-O'Connorja, westminsterskega nadškofa in vodjo Katoliške cerkve v Angliji in Walesu. Ob opozorilih o knjigi člani skupine tudi opozarjajo, da sami menijo, da je Da Vincijeva šifra zabavna in neškodljiva ter je bila doslej obravnavana kot fikcija. Dodali so še, da nasprotujejo obsodbam, bojkotom in protestom proti Brownovi zgodbi. Menijo tudi, da se Katoliška cerkev sama ujema v past, ki jim jo je "pripravil" Dan Brown, namreč da s svojo zagrizeno obrambo Cerkev dokazuje vpletenost v prevaro.

Ob tem pa so vendarle izrazili skrb, da tiste, ki ne razumejo dobro Katoliške cerkve, Da Vincijeva šifra zavaja, saj je predstavljena, kot da temelji na dejstvih in preverjenih teorijah. Prav takšno zavajanje pričakujejo tudi v filmu, saj so po njihovem mnenju podobe mnogo bolj učinkovite kot besede.

Poduk o delovanju Opusa Dei
Konservativni katoliški red Opus Dei, v katerega je vključenih približno 86.000 članov z vsega sveta, je jezen predvsem na to, da jih knjiga predstavlja kot ubijalsko in vplivno društvo. Tako je red v Londonu organiziral posebne javne informativne večere, ob tem pa prosil Sony Pictures, filmski studio, ki stoji za filmom, da v predvajanje filma vključi pojasnilo, da je vse skupaj le fikcija. Sony pa se do zdaj še ni izrekel, ali bodo tem prošnjam tudi ugodili. Da bi to moralo biti tako, je prepričan predstavnik za javnost reda Opus Dei Jack Valero, ki meni, da skuša film predstaviti izmišljeno zgodbo kot dejstvo ter na ta način zavajati ljudi.

Film, v katerem je v glavni vlogi zaigral Tom Hanks, bo, potem ko bo prvič predvajan v Cannesu, v kinematografih po vsem svetu zaživel 19. maja. Skupina, ki so jo ustanovili britanski katoliki, pa nasprotuje pozivu Vatikana k bojkotu filma, saj so prepričani, da predvajanje filma ni grožnja, ampak priložnost, da dokažejo in razložijo svojo vero.