Foto:
Foto:
Idris Elba in Carola Karemera, dva od glavnih igralcev v filmu Nekoč v aprilu
Ali Suliman in Kais Nashef v filmu In zdaj raj

Dobitnike zlatih in srebrnih medvedov izbira sedemčlanska komisija pod vodstvom domačega režiserja Rolanda Emmericha. Ta naj bi se po mnenju poznavalcev kljub izenačeni tekmi odločala med filmi Sometimes in April (Nekoč v aprilu), Sophie Scholl - Die letzen Tage (Sophie Scholl - zadnji dnevi), Paradise Now (In zdaj raj) in Le promeneur du Champ de Mars (Sprehajalec na Champ du Marsu). Največ možnosti za medveda za igralske dosežke naj bi imela Michel Bouquet in Julia Jentsch.

Ruanda v središču pozornosti
Delo haitijskega režiserja Raoula Pecka Sometimes in April je eden od dveh filmov o Ruandi, ki je bil prikazan na Berlinalu. Film Hotel Rwanda režiserja Terryja Georgea o hutujskem poslovnežu, ki je rešil življenje številnim pripadnikom plemena Tutsi, je požel veliko odobravanja kritikov in gledalcev, a ga niso vrteli v tekmovalnem programu. Raoul Peck se je v filmu lotil ruandskega genocida leta 1994, v središče pa postavlja dva brata iz plemena Hutu. Enega od bratov je zaigral hollywoodski igralec Idris Elba, ki upa na srebrnega medveda za igralske dosežke.

Zadnjih 24 ur na filmu
Skupno rdečo nit imata tudi dva filma, ki naj bi bila v ožjem izboru za nagrajence. Tako film Sophie Scholl - Die letzen Tage kot Paradise Now prikazujeta zadnjih 24 ur mladih ljudi. Nemški film spomni na dogajanje med 2. svetovno vojno, ko je na bližajoči se poraz Nemčije med drugim opozarjalo tudi odporniško gibanje Bela roža. Njegova članica je bila Sophie Scholl, ki jo je gestapo našel, obtožil na smrt in obtožbo tudi izvršil. Film prikazuje zadnji dan njenega življenja, njeno neuklonljivo voljo in usmrtitev. Glavna igralka Julia Jentsch naj bi imela resne možnosti za srebrnega medveda.

Paradise Now ne poseže tako daleč v zgodovino, saj prikaže zadnjih 24 ur dveh mladih Palestincev. Režiser Hani Abu-Asad je skušal z zgodbo o pripravah dveh mladih atentatorjev na napad na Tel Aviv pokazati, kje izvira sovraštvo mnogih prebivalcev na palestinskih ozemljih, ki jih je zasedel Izrael. Film prikaže tudi dvome, s katerimi se srečujejo atentatorji, saj se eden od njiju tudi premisli.

Film o nekdanjem francoskem predsedniku
Francoski režiser Robert Guediguian pa je posnel zgodbo o Francoisu Mitterrandu in njegovih zadnjih mesecih. Portret nekdanjega predsednika je režiser prikazal v pogovorih med njim in nekim novinarjem. Francoisa Mitterranda je upodobil 79-letni Michel Bouquet, ki lahko po mnenju kritikov računa na nagrado žirije.