Brian De Palma skuša predstaviti resnično dogajanje v Iraku. Foto: Reuters
Brian De Palma skuša predstaviti resnično dogajanje v Iraku. Foto: Reuters
Brian De Palma, Robert Devaney in Patrick Carroll
Režiser Brian De Palma z igralcema Robertom Devaneyjem in s Patrickom Carrollom. Foto: EPA
Brian de Palma
Brian de Palma opozarja na zamolčane fotografije vojnih grozot. Foto: EPA

Film Redacted se naslanja na resnični dogodek, ko so ameriški vojaki posilili in ubili 14-letno Iračanko ter pomorili njeno družino. Poleg De Palme je vojna v Iraku pritegnila pozornost vsaj sedmih ameriških režiserjev, ki bodo svoje nove izdelke predstavili v naslednjih nekaj mesecih in ta je prvi od dveh filmov, ki se tej tematiki posveča v tekmovalnem programu Mostre.

De Palmov film gledalcem ne prizanaša z brutalnostjo prizorov dogodka. 66-letni režiser, ki se je leta 1989 podobni temi posvetil že v filmu Žrtve vojne (Casualties of War), le da je šlo takrat za vietnamsko vojno, si je za čim bolj pristno doživetje tragike pomagal z resničnim gradivom, ki ga je našel na spletu.

“Film je poskus, da bi Američanom predstavili resnično dogajanje v Iraku,” je po projekciji filma v Benetkah povedal De Palma. Abeer Qasim Hamza al-Janabi je v Mahmudiyju južno od Bagdada posililo več vojakov, ki so jo nato umorili in zažgali. Pobili pa so tudi njene starše in mlajšo sestro. Pet vojakov je bilo obtoženih, štirje od teh pa so bili obsojeni na zaporno kazen od petih do desetih let.

Vse je na spletu
Film je nekakšna mešanica dokumentarca in pripovednega filma, saj se je režiser naslonil na videoposnetke vojakov, njihove bloge, dnevnike in posnetke, ki jih je našel na YouTubu. Film hkrati opozarja na način, kako so mediji pokrivali vojno. De Palma je pojasnil, da je bilo med vietnamsko vojno polno fotografij žalosti, trupel vojakov v mrtvaških vrečah in podobnih grozljivih posnetkov, pri iraški vojni pa takšnih podob ni bilo videti. “Vse je na spletu. Če iščeš, lahko najdeš vse, ne boš pa se do tega dokopal pri glavnih medijih,” še dodaja režiser.

Resnična zgodba v izmišljeni preobleki
Kot že naslov filma Redacted pove, gre za opozorilo na to, da glavnim ameriške časopisne in televizijske hiše ne uspe prikazati pravega dogajanja v vojni prav zaradi tega, ker tovrstne podobe skrivajo pred javnostjo. Po besedah režiserja vse, kar je mogoče videti v filmu, temelji na nekem dogodku, ki se je resnično zgodilo. Odvetnik ga je opozoril, da tega ne more dajati v film, saj bi ga lahko tožili, zato je resnične dogodke preoblikoval v izmišljeno zgodbo.