Lasse Hallstrom je Casanovine dogodivščine priredil nekoliko po svoje. Foto: EPA
Lasse Hallstrom je Casanovine dogodivščine priredil nekoliko po svoje. Foto: EPA
Heath Ledger
Kako bi bil pravemu Casanovi všeč njegov filmski dvojnik? Foto: EPA

S pomočjo glavnega igralca Heatha Ledgerja je tako obiskovalcem Mostre v filmu Casanova pričaral razburljivo življenje mladega ženskarja iz 18. stoletja. V zgodbo pa so se lahko gledalci lahko toliko bolj vživeli zaradi atmosfere, ki jo pričara, saj se odvija v okolju, ki močno spominja na beneške ulice in za to romantično mesto značilne kanale.



Podoben, a ne povsem, Casanovi
Ledger je na novinarski konferenci o junaku, ki ga je upodobil, povedal, da se je ta za razliko od Don Juana resnično zaljubil v vsako žensko. Kot je še dodal, se lahko tudi sam poveže z Casanovo v veliki naklonjenosti, ki jo čuti do ljubezni, vendar ne v tako številčni obliki. Avstralski igralec se na festivalu predstavlja tudi v okviru tekmovalnega programa, kjer ga je bilo mogoče videti v filmu Anga Leeja Brokeback Mountain.

Režiser filma, ki je bil predstavljen zunaj tekmovalnega programa, se je mita o slavnem zapeljevalcu Casanovi dotaknil na precej lahkoten način, v nasprotju z bolj psihološko poglobljenim, že skoraj temačnim pristopom drugih režiserjev, kot je na primer legendarni Federico Fellini s svojim izdelkom iz leta 1976.

Hallstrom ni za realizem
Hallstrom, ki je med drugim poznan po prav tako lahkotnem filmu Čokolada, je prepričan, da je tudi bolj realističen pogled na življenje Casanove izvrstna tematika za sedmo umetnost, ampak se je takšnemu pristopu pri tem projektu skušal večinoma izogniti.

Imenitno življenje Casanove
Resnični Casanova, ki naj bi se ponašal z več kot 100 romancami, je bil sin igralskega para. Čeprav je najbolj znan po svojih neutrudljivih osvajanjih ženskih src, pa se je v življenju ukvarjal tudi z raznovrstnimi drugimi dejavnostmi. Bil je pisatelj, violinist, vojak in vohun, pohvali pa se lahko še s svojimi imenitnimi poznanstvi, med katerimi velja omeniti rusko vladarico Katarino Veliko in francoskega filozofa Voltaira.