Ob začetku nemške distribucije filma sta režiser Adam McKay in glavni igralec Christian Bale obiskala tudi berlinski filmski festival, kjer sta dobro razpoložena odgovarjala na vprašanja novinarjev.

Bale in McKay sta tudi na tej novinarski konferenci izrazila odkrit prezir do nekdanjega ameriškega podpredsednika, a jima je po drugi strani prav ta vidik dal zapeljivo podlago za izgradnjo večplastnega filmskega lika. Foto: @maticmajcen (twitter in instagram).
Bale in McKay sta tudi na tej novinarski konferenci izrazila odkrit prezir do nekdanjega ameriškega podpredsednika, a jima je po drugi strani prav ta vidik dal zapeljivo podlago za izgradnjo večplastnega filmskega lika. Foto: @maticmajcen (twitter in instagram).

“Moj prvi odziv je bil: ‘Kaj?! Hočeš, da igram Cheneyja? Upam, da ne vidiš kakšnih vzporednic med mano in njim,’” se je Bale spomnil prvega pogovora z režiserjem McKayjem o njunem tokratnem filmu. “Vsaj v tem primeru se mi je zdelo dobro, da so ljudje morali malo pomisliti, kako se bom sploh lahko vživel v njegovo kožo. Tudi jaz sem moral.”

Bale je bil kot ponavadi na novinarskih konferencah dobre volje in se je šalil z novinarji ter prekinjal svoje odgovore z nenavadnimi opazkami. Foto: EPA
Bale je bil kot ponavadi na novinarskih konferencah dobre volje in se je šalil z novinarji ter prekinjal svoje odgovore z nenavadnimi opazkami. Foto: EPA

Bale je v filmu Mož iz ozadja opravil še eno bravurozno fizično preozbrazbo, kakršnih se loteva že vsaj zadnjih 15 let. Te segajo vse od ekstremne vitkosti v filmih The Machinist (2004) in Borec (The Fighter, 2010) prek mišičastega Batmana v Vitezu teme pa do debelušnosti v Ameriških prevarah (American Hustle, 2013) in zdaj še v filmu Mož iz ozadja. Na vprašanje, kako njegovo telo reagira na takšne ekstremne fizične preobrazbe, je 45-letni Bale povedal: “Na glas kriči, da bom kmalu umrl, če bom še naprej nadaljeval v tem slogu.”

Kljub temu je igralec rekel, da so prav to tisti izzivi, ki mu dajejo motivacijo za nadaljnje delo. “Prijetno je imeti takšne izzive. To so stvari, ki te v življenju potiskajo naprej. Na začetku se je naloga zdela skorajda nemogoča, zato sem si rekel, da bi rad poskusil, če bo sploh šlo. Prste je imela zraven tudi tista mučna zapeljivost možnosti, da bi mi popolnoma spodletelo. Ravno zaradi tega, ker bi lahko zares zasral vse skupaj, sem si rekel, ‘dajmo, lotimo se tega, pa bomo videli, kako bo.’”

Sorodna novica Žirijo Berlinala prepričala rekordna zastopanost ženskih režiserk

Cheney še naprej ostaja uganka
Bale in McKay sta tudi na tej novinarski konferenci izrazila odkrit prezir do nekdanjega ameriškega podpredsednika, a jima je po drugi strani prav ta vidik dal zapeljivo podlago za izgradnjo večplastnega filmskega lika. “Cheney je neskončno fascinanten lik,” je razmišljal Bale. “Vedno sem se spraševal, ali ga ponoči obiskujejo demoni. On sicer trdi, da ne. Pa je to sploh lahko res? Ali lahko nekdo mirno spi, potem ko je nedolžne ljudi popeljal v skrajno neetično vojno, ob tem pa je doma še vedno ‘dober oče’?”

V filmu smo želeli prikazati, da se pošasti pojavljajo v vseh oblikah in velikostih. Cheney je vedno dajal občutek, da si v dobrih rokah. Vedno je govoril s pomirjujočim, prepričujočim glasom. Tako smo se ga tudi lotili.

Adam McKay

McKay meni, da je prav ta dvoličnost ključno vprašanje naše dobe. “Kako lahko na podoben način direktorji velikih naftnih podjetij opravljajo svojo službo, ob tem pa uničujejo okolje in posledično ubijajo milijone, če ne milijarde ljudi? Prepričan sem, da bi lahko njihove vnuke slišati reči: ‘Saj moj dedi je pa super človek!’ Prav to vprašanje, kako lahko živiš navidez normalno življenje, medtem ko si obkrožen z vsemi temi grozodejstvi, nas je pripeljalo do Dicka Cheneyja.”

Bale se je na nedavni podelitvi zlatih globusov zahvalil satanu, da mu je dal navdih za upodobitev Cheneyja in se je tudi tokrat pošalil na ta račun, a je ob tem povedal, da stoji za svojimi besedami. “V filmu smo želeli prikazati, da se pošasti pojavljajo v vseh oblikah in velikostih. Cheney je vedno dajal občutek, da si v dobrih rokah. Vedno je govoril s pomirjujočim, prepričujočim glasom. Tako smo se ga tudi lotili. Ampak verjemite, kljub temu imam še vedno nešteto vprašanj, ki bi jih želel postaviti temu gospodu. Še vedno je velika uganka.”

Film Mož iz ozadja Cheneya prikaže kot nemotiviranega, apatičnega karierista, ki je brezčutno plezal po politični lestvici. Foto: IMDb
Film Mož iz ozadja Cheneya prikaže kot nemotiviranega, apatičnega karierista, ki je brezčutno plezal po politični lestvici. Foto: IMDb

Brez žene bi Cheney bil električar – in demokrat
Film Mož iz ozadja Cheneyja prikaže kot nemotiviranega, apatičnega karierista, ki je brezčutno plezal po politični lestvici. Kot pravi McKay, je bila njegova žena Lynne tista, ki ga je potiskala v doseganje kariernih uspehov. “Lynne mu je dajala te ambicije. Na neki način je bil Dick njen avatar. V njunem zasebnem krogu je krožila šala, da bi vsakdo, ki bi se poročil z njo, postal predsednik ali podpredsednik. V tistem času ženske še niso imele toliko priložnosti v življenju. Na Harvard se na primer ni mogla vpisati.”

Kje bi torej Cheney pristal, če bi se usoda zavrtela drugače in ne bi spoznal svoje žene? “Verjetno bi bil povsem srečen kot električar v Wyomingu. Bil bi tudi demokrat. Njegova celotna družina je bila demokratska. In pa seveda se tudi vojna v Iraku ne bi zgodila.”

Film o Trumpu ju ne zanima

Glede na to, da Bale nima ovir pri prevzemanju zahtevnih upodobitev resničnih oseb, je bilo logično vprašanje, ali bi se vživel tudi v lik Donalda Trumpa? Igralec je odločno zavrnil to možnost. “Mislim, da obstaja veliko primernejših igralcev za to vlogo. Verjetno ste že tudi sami videli nekaj zares dobrih imitacij.” Tudi McKayja ne zanima posneti film na to temo. “Film o Trumpu me ne zanima. Trump je zgolj posledica neke politike zadnjih 50 let, ki je sledila Reaganovi revoluciji, republikanski revoluciji.”

Ali obstajajo kakšne podobnosti med Cheneyjem in Trumpom? Bale ju vidi kot zelo različni osebi. “Cheney je od Trumpa drugačen v tem, da je bil vedno precej slab v političnem promoviranju, medtem ko je pri Trumpu to osrednja stvar. Cheney je razumel moč tišine. Za Trumpa tega ne bi mogli reči. Cheney je tudi užival v zavedanju, da resnična moč leži v senci.”

Adam McKay je s tokratnim filmom nadaljeval politično linijo, ki jo je vzpostavil s filmom . Foto: IMDb
Adam McKay je s tokratnim filmom nadaljeval politično linijo, ki jo je vzpostavil s filmom . Foto: IMDb

Nagrade so v prvi vrsti vabilo k ogledu filma
Adam McKay je s tokratnim filmom nadaljeval politično linijo, ki jo je vzpostavil s filmom Velika poteza. Zanimivo je to, da je ta 50-letni Američan svojo pot začel kot režiser lahkotnejših komedij in je šele pozneje presedlal k bolj zahtevnim temam. “Začel sem s filmi kot TV-voditelj (Anchorman, 2004) in Nora brata (Step Brothers, 2008). Kot režiser v filmih venomer reagiraš na svet, ki te obroža, a ta svet je nato na neki točki postal povsem nor in obrnjen na glavo. Že pri teh komedijah sem poskušal vsaj namigniti na to, kaj se dogaja v svetu, a sem si na eni točki rekel, da bom raje kar odkrito spregovoril o tem. To me je pripeljalo do filma Velika poteza. Tisti dan, ko je padla celotna svetovna ekonomija, se je zame spremenilo vse.”

Sorodna novica Film: Mož iz ozadja

“Najboljši igralec” ne obstaja
Bale je bil kot po navadi na novinarskih konferencah dobre volje in se je šalil z novinarji ter prekinjal svoje odgovore z nenavadnimi opazkami. V enem trenutku je komentiral razkrit trebuh enega izmed fotografov, nekaj minut pozneje pa ga je povsem fasciniral eden izmed ogromnih fotografskih objektivov. “Ta stvar mora stati na tisoče dolarjev!” je rekel, preden se je spet vrnil k svojemu odgovoru.

Film Mož iz ozadja je eden glavnih favoritov na prihajajoči podelitvi oskarjev, a Christian Bale pravi, da se ne obremenjuje z nagradami. “Nagrade so super predvsem zato, ker spodbudijo ljudi, da si ogledajo film. V resnici ne obstaja kaj takšnega kot ‘najboljši igralec’. Pri nagradah gre za slavljenje filma. In tudi jaz sem zelo ponosen nanj.”

Mož iz ozadja ima v žepu 8 nominacij za oskarje, vključno s tistimi za najboljši film, najboljšo režijo za McKayja in za najboljšo moško glavno vlogo za Bala. Prestižne kipce bodo podelili 24. februarja.