Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 22 glasov Ocenite to novico!
Jodie Whittaker
Vloga trinajstega doktorja je (končno) pripadla ženski. Foto: AP
Doctor Who
Tudi Peter Capaldi si je želel, da bi ga nasledila ženska. Foto: EPA

Dodaj v

Doctor Who bo prvič ženska: vloga pripadla Jodie Whittaker

Peter Capaldi se poslavlja
17. julij 2017 ob 10:52
London - MMC RTV SLO

Ko je BBC objavil, da Peter Capaldi ne bo več Doctor Who, so številni predvidevali, da bo 13. doktor pravzaprav doktorica, in tokrat so napoved tudi uresničili. Častno vlogo je dobila Jodie Whittaker.

Ustvarjalci so napovedovali, da bo vlogo doktorja prevzela ženska že takrat, ko so izbirali dvanajstega po vrsti, a takrat so se vseeno odločili za Petra Capaldija, ki je februarja letos v pogovoru za BBC pojasnil, da je napočil čas za nekaj novega. Tako ga bodo gledalci spremljali samo še v deseti sezoni, ki se bo končala decembra letos s posebno božično epizodo.

S spremembo glavnega igralca bo v enajsti sezoni sledila tudi sprememba producenta. Stevena Moffata bo tako nadomestil Chris Chibnall, ki je bil tudi odgovoren za izbiro 13. doktorja.

Whittakerjeva bo na snemanju naletela na znani obraz, saj s Chibnallom sodelujeta tudi pri seriji Broadchurch. Ko je bila izbrana za vlogo, je pojasnila, da je zanjo kot feministko to neverjetna priložnost. "Veselim se, da se bom lahko podala na to pot tako s Chrisom kot s čisto vsakim oboževalcem serije na svetu. V čast mi je, da bom lahko upodabljala doktorico, saj to pomeni, da se bom spominjala vsega, kar sem nekoč bila, hkrati pa stopila naprej in sprejela tisto, za kar se bori serija: upanje."

S serijo Doctor Who pa jo veže še ena povezava iz Broadchurcha - njen soigralec David Tennant je igral desetega doktorja.

Sveža zasedba enajste sezone
Vedno je bilo sicer precej nemogoče verjeti, da bi doktor ves čas ostal moški, saj se je BBC zavezal, da bo v svojo programsko shemo poskušal uvesti več raznolikosti. Whittakerjeva dodaja, naj se oboževalci serije ne ustrašijo njenega spola. "Zvesti gledalci so se spoprijeli že z ogromno spremembami, ta je samo malenkost drugačna, ni treba, da je strašna."

Novi producent je ob tej priložnosti pojasnil, da si je od nekdaj želel, da bi 13. doktorja igrala ženska. "Njena avdicija nas je popolnoma navdušila. Jodie je smešna, navdihujoča, pametna in bo vlogi prinesla ogromno humorja, moči in toplote." Tudi Peter Capaldi je upal, da ga bo nadomestila ženska. "Vsak, ki je videl njeno delo, ve, da je čudovita igralka z močno individualnostjo in šarmom. Predstavljala bo fantastično doktorico."

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
moonchild
# 17.07.2017 ob 11:55
Doctor Who, pač ni zgodovinska osebnost, in se z vsako smrtjo "regenerira" v drugo telo. Torej lahko tudi žensko, zakaj pa ne. Več kot očitno vas ne moti zvestoba originalni zgodbi (v kateri ni določen ženski ali moški spol), ampak "politična korektnost" in "zlobne feministke", ki so za komentatorje na tem portalu očitno največji bav bav pod soncem.
CarlosNorris
# 17.07.2017 ob 12:13
A je kej bolj žalostnega kot luzerji ki jih take stvari razjezijo in jim slina začne teči ko se repenčijo o tem kako so beli moški najbolj zatirani ljudje v današnjem svetu?
Hallenbeck
# 17.07.2017 ob 14:17
Kaj pa vem no. Serija sama je zasnovana na tem, da je lahko Doctor vsakdo in če bo sedaj ženska, se mi ne zdi nič narobe.
Bolj butasto se mi zdi, ko nekateri vztrajajo, da bi Jamesa Bonda igral Idris Elba. Elba je odličen igralec, ampak James Bond mora biti belec, pa s tem ne mislim nič rasističnega. Potem imamo pa še črnske kvote, ženska kvote, gej kvote.... To so pa res neumnosti.
Splythe
# 17.07.2017 ob 13:03
Leto 2000, v nobeni seriji gej para.

Leto 2017, v nobeni seriji brez gej para.
ginza
# 17.07.2017 ob 13:23
@Kekec99: Pričakujem dan ko bo tudi Jezus ženska.

Jezus je bil resnična zgodovinska osebnost, Dr. Who je izmišljen lik. Štekaš razliko?
redwinger
# 17.07.2017 ob 11:41
No sedaj pa naj naredijo,da bo Ivano Orleansko igral kak Jason Stratham al pa The Rock.
Pol bo pa neka enakopravnost.
pjandura
# 17.07.2017 ob 16:40
James Bond bi lahko bila temnopolta ženska, seveda istospolno usmerjena. Pa brez alkohola tudi.
kapucinka
# 17.07.2017 ob 12:43
Pričakujem dan ko bo tudi Jezus ženska.
in še azijka za povrh vsega

Kot feministka, jaz tudi. ;)
lp
angryjoe
# 17.07.2017 ob 16:34
Problem je v tem, da si namesto novih akterjev, zgodb itd., ustvarjalci pač omislijo spremembo že obstoječega lika. Ta lik ima neko tradicijo, zgodovino, zgodbo in njegovi privrženci so na takšno sliko tudi vezani. In vso to tradicijo bi ustvarjalci zdaj zmetali skozi okno v imenu politične korektnosti. Kajti priznajmo si, te spremembe so politično motivirane in tudi samo uredništvo ne zanika, da gre za diversity role. Do zdaj se je veliko teh vsiljenih sprememb izkazalo za flope, ker zvesti gledalci pač ne podpirajo tega (ghost busters, fanstastic four; pred kratkim je tudi Marvel razkril da jim prodaja močno pada odkar so ikonične like menjali z drugim spolom, raso...). Naj imajo ženske svoje junakinje, naj imajo svoje SF serije; nihče temu ne oporeka. Ampak naj se obstoječe like pusti pri miru.
likid
# 17.07.2017 ob 12:49
Dokler ni crnc gej je vse okej

Imaš to v "Fear the Walking Dead" :)
vnk
# 17.07.2017 ob 11:52
Vsaka povezava s cedalje bolj posiljeno liberalnostjo zgolj nakljucje.

saj se je BBC zavezal, da bo v svojo programsko shemo poskušal uvesti več raznolikosti

Vcasih sem bral novice na BBCju, pa se tam vidis kako je standard padel z navalom hipijevskih liberalcev. Vcasih se vprasam kdo je vecji fasist z zeljo po nadvladi.
Kekec99
# 17.07.2017 ob 11:20
Pričakujem dan ko bo tudi Jezus ženska.
DrMinistr
# 17.07.2017 ob 18:33
Jezus je bil resnična zgodovinska osebnost, Dr. Who je izmišljen lik. Štekaš razliko?

Lol. V obeh primerih gre seveda za izmišljeno literano osebnost (le da v enem primeru zgolj za zabavo, v drugem pa za farbanje množic).
Je pa razlika, da pri Dr. Whoju spol ni eksplicitno definiran (že v enem delu, ko je igral še David Tennant, so ga za malo časa zamejali z žensko), pri Jezusu, Rdeči kapici,...pa avtor izvirne zgodbe tega nekako ne dopušča.
naš človek
# 17.07.2017 ob 17:29
@pjandura
Ja res je, o tem pa sploh ni debate, da bi James Bond mogoče lahko bil abstinent.
Grof_von_Baron
# 17.07.2017 ob 12:34
A je kej bolj žalostnega kot luzerji ki jih take stvari razjezijo in jim slina začne teči ko se repenčijo o tem kako so beli moški najbolj zatirani ljudje v današnjem svetu?

Je. Klika samoproglašenih ultra pametnih in ultra kreativnih ljudi, katerih največji kreativni domet je sprememba spola že uveljavljenih in popularnih moških likov ter šlepanje na že uveljavljeno bazo oboževalcev.
vnk
# 17.07.2017 ob 14:43
A je kej bolj žalostnega kot luzerji ki jih take stvari razjezijo in jim slina začne teči ko se repenčijo o tem kako so beli moški najbolj zatirani ljudje v današnjem svetu?

Luzerji, ki mislijo, da niso luzerji, torej ljudje kot si ti.

Več kot očitno vas ne moti zvestoba originalni zgodbi (v kateri ni določen ženski ali moški spol), ampak "politična korektnost" in "zlobne feministke", ki so za komentatorje na tem portalu očitno največji bav bav pod soncem.

Aha, medtem ko ce bi se zgodilo obratno, takrat se liberalno usmerjeni ljudje nikoli ne pritozujejo? Takrat pa nikoli ni vrescanja in ogorcenja, a ne?
R3d0X
# 17.07.2017 ob 12:03
Ko je bila izbrana za vlogo, je pojasnila, da je zanjo kot feministko to neverjetna priložnost.

Obligatory mention, očitno.
SpicyWeiner
# 17.07.2017 ob 11:27
Pričakujem dan ko bo tudi Jezus ženska.
in še azijka za povrh vsega
Kazalo