Državljan Kane iz leta 1941 je bil prvi celovečerec Orsona Wellesa, ki  je film režiral in v njem igral glavno vlogo (na fotografiji). Film je bil nominiran za oskarja v devetih kategorijah in velja za največji ameriški film vseh časov. Osrednji lik Charles Foster Kane je nastal po Williamu Randolphu Hearstu, ki je prepovedal vsakršno omembo filma v svojih medijih. Foto: PrintScrn YouTube
Državljan Kane iz leta 1941 je bil prvi celovečerec Orsona Wellesa, ki je film režiral in v njem igral glavno vlogo (na fotografiji). Film je bil nominiran za oskarja v devetih kategorijah in velja za največji ameriški film vseh časov. Osrednji lik Charles Foster Kane je nastal po Williamu Randolphu Hearstu, ki je prepovedal vsakršno omembo filma v svojih medijih. Foto: PrintScrn YouTube

Na razkošnem kalifornijskem posestvu, ki ga je zgradil zdaj že 60 let pokojni razvpiti časopisni mogotec, bo po poročanju LA Timesa filmska klasika Orsona Wellesa, ki jo imajo mnogi za največji dosežek v zgodovini filmske umetnosti, na ogled 9. marca v času mednarodnega filmskega festivala v bližnjem San Luis Obispu.

Kaj bi porekel užaljeni Hearst?
"Blagoslov" za predvajanje naj bi dali tudi dediči pokojnega Williama Randolpha Hearsta, ki je sam želel izničiti Wellesov film, v katerem sta prikazana vzpon in padec z vplivom obsedenega lika, ustvarjenega po njegovem vzoru.

Kot je povedala direktorica omenjenega festivala Wendy Eidson, filma na posestvu, ki je danes državni zgodovinski park (Hearstova korporacija je grad s pripadajočo okolico po smrti mogotca podarila zvezni državi Kaliforniji), še niso predvajali. Njegov pravnuk Steve Hearst pa je dodal, da bodo film na slavnostnem dogodku, katerega gost bo tudi igralec Harrison Ford, predstavili kot izmišljeno zgodbo, ne kot igrani dokumentarec o medijskem tajkunu.

Mož, ki je hlepel po vplivu
Čeprav je grad, ki ga je med letoma 1919 in 1947 zasnovala arhitektka Julia Morgan, precej oddaljen od večjih urbanih centrov (približno 400 km je oddaljen tako od Los Angelesa kot San Francisca), vsako leto pritegne okrog milijon obiskovalcev. Leži okrog osem kilometrov stran od obale na 490 metrih nadmorske višine na posestvu Rancho Piedra Blanca, ki ga je oče Williama Randolpha Hearsta, George Hearst, kupil že leta 1865. Hearst mlajši, ki je pozneje postal medijski mogotec, se je na kraj, kjer so z družino taborili, navezal v mladosti.

Prav William Randolph Hearst (1863-1951) velja za enega glavnih "krivcev" za rojstvo rumenega žurnalizma, novinarskega žanra senzacionalnih zgodb dvomljive verodostojnosti. V lasti je imel številne velike medije po vseh ZDA in je ustvaril največje založniško podjetje svojega časa. Pozneje se je preizkusil tudi v politiki, bil je demokratski kongresnik, v bitki za župana in guvernerja New Yorka je bil neuspešen, a je kljub temu skozi medije imel velik politični vpliv.