Film je bil posnet z izjemno nizkim proračunom v samo 14 snemalnih dneh ter izključno v digitalni tehnologiji, s fotoaparatom Canon D7. Foto: Kolosej
Film je bil posnet z izjemno nizkim proračunom v samo 14 snemalnih dneh ter izključno v digitalni tehnologiji, s fotoaparatom Canon D7. Foto: Kolosej
Luka Cimprič (v filmu igra Andreja) je odigral vidnejše vloge v celjskem in tržaškem teatru, med njegove zadnje vloge pa sodi tudi vloga taborniškega vodnika v Gremo mi po svoje. Foto: Kolosej

Režijski prvenec Nejca Gazvode so povabili na dva ameriška festivala, in sicer na 36. clevelandski filmski festival in 22. Cinequest filmski festival v San Joseju v Silicijevi dolini v Kaliforniji.

Na clevelandskem filmskem festivalu bodo Gazvodov film predvajali v tekmovalnem programu, na Cinequestu pa bo tekmoval v kategoriji Global Landscapes Competition, je sporočila Milena Jakovljevič, ki skrbi za odnose z javnostmi.

"Film ceste", ki je nastal v produkciji hiše Perfo, je zgodba o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Kar je videti kot eden izmed mnogih izletov, postavi na kocko njihovo prijateljstvo. Hkrati film skozi življenjske dialoge in položaje pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem razdrobljenem svetu. Oziroma, kot je nedavno v MMC-jevi klepetalnici povedal režiser sam: "Generacija staršev, na katero se opiramo, je hkrati tista, ki je spravila Slovenijo in svet na kolena, in mi smo tisti, ki smo vstopili v ta svet, nihče pa nas ni naučil po teh principih živeti. Zato se malo zajebavamo in upamo, da bo minilo. Pa ne verjamem, da bo. Potreben bo zelo dober premislek o tem, kaj smo in kam gremo. Ne vem pa, ali je naša generacija tega sposobna. V Izletu posredno govorim tudi o tem."

Dosedanji festivalski "izkupiček"
Film je lani prejel posebno omembo žirije na 10. mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju in na 12. filmskem festivalu Plan-Sequence v francoskem Arrasu.

Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film pobral več nagrad vesna, in sicer za najboljši scenarij, glavno moško vlogo, ki je šla v roke Juretu Henigmanu, in za glavno žensko vlogo, s katero je prepričala Nina Rakovec. Prejel je tudi vesni za najboljšo glasbo in montažo. Vsi trije igralci poleg Henigmana in Rakovčeve še Luka Cimprič pa so prejeli tudi nagrado revije Stop za najboljše igralske dosežke.