Tom in žena Isabel predano skrbita za Lucy, kot poimenujeta najdeno deklico, toda izkaže se, da je njena mama živa. Foto: Youtube
Tom in žena Isabel predano skrbita za Lucy, kot poimenujeta najdeno deklico, toda izkaže se, da je njena mama živa. Foto: Youtube
Luč sredi oceana
Za Michaela Fassbenderja in Alicio Vikander je imelo snemanje filma zelo velike posledice tudi zasebno: postala sta par, kar sta dolgo časa skrivala, na premieri v Benetkah pa sta ponosno skupaj stopila na rdečo preprogo. Foto: EPA
Derek Cianfrance
Ameriški režiser je pol leta iskal primeren otok za snemanje filma. Foto: EPA

"Otroška predanost domišljiji je opojna," je dejal irsko-nemški igralec, ki je pri svojem najnovejšem filmu Luč sredi oceana (The Light Between Oceans) sodeloval z dvojčicama, ki sta igrali deklico, za katero skrbita z ženo. "Imajo toliko svobode in dejansko je težko loviti korak z njimi. "

"Vedno se mi je zdelo, da otroci, ko se morajo držati scenarija, bodisi zmrznejo bodisi so napeti ali togi. Toda dejansko so magični, iz njih vse pride prav naravno," je bil poln pohvalnih besed o svojih malih soigralcih. "Vedno se mi je zdelo, da se lahko iz sodelovanja z otroki naučiš veliko. To je tisti magični element - preprosto veselje ob ustvarjanju imaginarnega sveta."

Film, ki temelji na knjigi Luč sredi oceana M. L. Stedman, je postavljen v čas po prvi svetovni vojni. Veteran prve svetovne vojne Tom Sherbourne (igra ga Fassbender) kot svetilničar dela na otoku zahodno od Avstralije. Z ženo Isabel (Alicia Vikander) preživljata hude čase, saj je Isabel dvakrat splavila in se boji, da nikoli ne bo postala mama. Nekega dne pa na njun otok zanese čoln, v katerem je truplo, poleg njega pa dojenček. Tom želi sporočiti na kopno, da sta našla dojenčico, a ga žena prepriča, naj tega ne stori. Čez nekaj let pa se izkaže, da je dekličina mama (igra jo Rachel Weisz) še živa.

Kot poroča BBC, ga je lik Toma, do katerega čuti veliko spoštovanje, osvojil v hipu. "Zame je junak, je mož iz obdobja, ki ga ne bo nikoli več. Takšnih ne delajo več. Je tih, ne govori o svojih čustvih, pa vendar iz njega veje izjemno dostojanstvo."

Švedska igralka, oskarjevka Alicia Vikander, igra njegovo ženo Isabel Graysmark. "Njena energija in moč sta name pustili zelo velik vtis. V knjigi na koncu sočustvuješ z njo, spomnila pa sem se, da sem po branju knjige brskala po spletu in našla razprave o knjigi in mnenja o Isabel so bila različna." Kot je pojasnila mlada igralka, je to različnost videnja Isabel želela ohraniti tudi sama. "Želela sem, da to ostane - da ni bila preprosta oseba, da je imela v sebi različne plasti."

Poln hvale o glavnih igralcih je bil tudi režiser in scenarist filma Derek Cianfrance, ki se je med drugim podpisal pod Otožno valentinovo (Blue Valentine) in The Place beyond the Pines. "Drug drugemu sta na snemanju dvigala letvico in bilo je krasno gledati dva odlična igralca, kako se potiskata naprej. Ni mi bilo treba delati veliko, kajti to sta počela sama."

Pol leta v iskanju filmskega Janusa Rocka
Ameriški režiser je sicer kar pol leta iskal primeren otok, ki bi postal primerna kulisa za otok Janus Rock, na katerem se je zgodba dogajala v knjigi. "Pol leta sem iskal popoln kraj. Najprej smo nameravali snemati v Avstraliji, toda potem so prišli tja Pirati s Karibov in morali smo poiskati nov kraj. Iskali smo na Novi Zelandiji, ki je res prekrasna, in potem južno od nje, kjer je svetloba res izjemna." Na koncu so le našli ustrezen otoček, od katerega je bilo najbližje mesto oddaljeno več kot 160 kilometrov. "Vsako jutro in vsak večer sem opazovala nov vzhod in nov zahod," se je lirično izrazila Vikanderjeva in dodala, da se ob opazovanju lepot narave še nikoli ni počutila tako majhne.

Film, v katerem igrajo še Rachel Weisz, Bryan Brown in Jack Thompson, je svetovno premiero doživel na beneškem festivalu. Odzivi kritikov so mešani, večina pa jih svetuje, da se v kino odpravite z robčki.