Frances McDormand je za vlogo noseče policistke na sledi dveh kriminalcev prejela oskarja za glavno žensko vlogo. Foto: IMDb
Frances McDormand je za vlogo noseče policistke na sledi dveh kriminalcev prejela oskarja za glavno žensko vlogo. Foto: IMDb
Brata Coen
Serijo bodo posneli v Kanadi, predvajali pa jo bodo predvidoma prihodnjo pomlad. Foto: Reuters
Fargo
Film Fargo je Ameriški filmski inštitut (AFI) uvrstil na listo 100 najboljših ameriških filmov. Foto: Imdb

Zadnja leta je cel niz kritiško hvaljenih televizijskih nadaljevank gledalce pošteno razvadil, saj predstavljajo resno konkurenco naslovom, namenjenih velikemu platnu. Zato odločitev bratov, da se preizkusita tudi v televizijskem svetu, niti ne preseneča. Za 'televizijski' Fargo ni skrbi. Eden ključnih filmskih naslovov devetdesetih let, ki je leta 1997 igralki Frances McDormand prinesel oskarja za glavno vlogo, Joelu in Ethanu Coenu pa za scenarij, ima vse elemente za zagotovljen uspeh.
Nova zgodba, novi liki, drugi igralci
Serija bo sicer neverjetno verno sledila osnovni zgodbi filma, pravi John Landgraf, vodja ameriškega programa FX, pod okriljem katerega nastaja, a Joel in Ethan Coen vseeno načrtujeta nov scenarij, z novimi liki in igralsko zasedbo. 57-letni Billy Bob Thornton, s katerim sta sodelovala že v filmih Mož, ki ga ni bilo in Intolerable Cruelty (Nesprejemljiva krutost), bo igral manipulativnega Lorna Malva. Ta pahne zavarovalnega agenta majhnega mesta na pot samouničenja.
Leta 1995 je filmski ekipi za podnebje Minnesote mila zima povzročila precej zadrege, ki so jo reševali z umetnim snegom in naglim menjanjem dovolj zasneženih lokacij, zdaj bodo serijo snemali v Kanadi. Prvi del bo premierno na sporedu prihodnjo pomlad.

"To je resnična zgodba,"
so znamenite uvodne besede Farga, čeprav je leta 1998 Joel Coen priznal, da ni čisto tako in da je zgodba v resnici izmišljena. Vsaj velik del nje. Kot sta pojasnila režiserja, so se nekateri ključni dogodki zares zgodili, vendar povsem nepovezano, brata pa sta jih združila v enotno pripoved. Čista zvestoba resnici ju ni zanimala. "Če občinstvo verjame, da je zgodba zasnovana na resničnih dogodkih, to ustvarjalcu dovoli posneti stvari, ki jih v primeru fikcije morda ne bi sprejeli," je dejal filmar.
Med sto najboljšimi ameriškimi filmi
To bo torej prvo potovanje bratov Coen v svet televizije, potem ko sta si na filmskem prizorišču mesto zagotovila z zdaj že antologijskimi naslovi, kot so Veliki Lebowski in Ni prostora za starce. Fargo, ki velja za njun prelomni trenutek, je danes del seznama sto najboljših ameriških filmov Ameriškega filmskega inštituta, leta 2006 pa je bil dodan tudi Ameriškemu narodnemu filmskemu registru.
Filmska brata sta letos maja na canskem filmskem festivalu osvojila veliko nagrado žirije z zadnjim filmom Inside Llewyn Davis o pevcu, ki je v šestdesetih letih soustvarjal newyorško glasbeno prizorišče v. Film, v katerem igrajo Oscar Isaac, Carey Mulligan in Justin Timberlake, delno temelji na postumno izdanih spominih glasbenika Dava Van Ronka.