Film
(4)
Dokumentarni film s slikovitimi animiranimi sekvencami v režiji Dušana Moravca je nastal v koprodukciji RTV Slovenija in bo doživel premiero nocoj v Cankarjevem domu (CD). Foto: Cankarjev dom
Zgodbo o Cankarjevem življenju in delu med drugim pripovedujejo akademik France Bernik, publicistka Alenka Puhar, zgodovinarki Manca G. Renko in Mateja Ratej, literarni zgodovinar Miran Hladnik in jezikoslovec Marko Stabej. Foto: Cankarjev dom
Posebnost filma so animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred koncem in takoj po prvi svetovni vojni, ko se pisateljevo razburkano življenje konča. Foto: Cankarjev dom
V filmu še posebej izstopa Jurij Souček, ki interpretira odlomke iz Kurenta. Foto: Cankarjev dom

Film o Cankarju, ki se rad prepira in zmerja ter večkrat "upravičeno pljuva po svojih ljudeh"

Premiera filma bo nocoj v Cankarjevem domu
12. september 2018 ob 11:27,
zadnji poseg: 13. september 2018 ob 08:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Glavni lik v celovečernem dokumentarnem filmu je Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj. Javni intelektualec, ki ni nikoli tiho. Rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno, ker so etično vprašljivi," pravijo ustvarjalci filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar.

Dokumentarni film s slikovitimi animiranimi sekvencami v režiji Dušana Moravca je nastal v koprodukciji RTV Slovenija in bo doživel premiero nocoj v Cankarjevem domu (CD).

Filmska protagonista sta Cankar in Kurent
Scenarij je napisal Matjaž Pikalo, ki v posameznih odsekih filma tudi odigra Cankarja. Sinopsis filma sledi tako Cankarju kot njegovemu liku, Kurentu.

"Cankar že v času svojega življenja velja za vrhunskega umetnika, kar je tudi Kurent – kadar koli se oglasi njun genij, so ljudje očarani. Pa tudi zgroženi, sploh, ko se streznijo. Kurentova usoda, usoda umetnika nasploh – preganjanega, zaničevanega, nerazumljenega, podobno, kot je to danes –, preganja Cankarja vse življenje," so zapisali v sinopsisu filma, ki ohranja tudi aktualno družbenokritično plat. V filmu še posebej izstopa Jurij Souček, ki interpretira odlomke iz Kurenta, česar delček lahko vidite v napovedniku, pripetem pod člankom.

Film ni samo slavospev
Zgodbo o Cankarjevem življenju in delu med drugim pripovedujejo akademik France Bernik, publicistka Alenka Puhar, zgodovinarki Manca G. Renko in Mateja Ratej, literarni zgodovinar Miran Hladnik in jezikoslovec Marko Stabej. Svojo teorijo Cankarjeve smrti, političnega umora, v filmu predstavi ljubiteljski zgodovinar Dimitrij Kebe. Poznavalci njegovega življenja in dela Cankarja predstavijo tudi kritično. Film torej ni samo slavospev. Manca G. Renko tako med drugim pove, da je bil Cankar borec, a da "se je hitro navdušil in hitro upehal".

Alkohol, težave z denarjem, nečimrnost
Skozi film, ki ga prekinja sodobni muzikal, gledalec, tudi s humornimi pristavki sogovornikov, izve veliko o Cankarjevi izjemni pisavi, politični karieri, razvadah, posebej alkoholnih, večnih težavah z denarjem, nečimrnosti, gojenju kulta osebnosti in o njegovem odnosu do žensk.

Posebnost filma so animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred koncem in takoj po koncu prve svetovne vojne, ko se pisateljevo razburkano življenje konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. Ustvarila jih je Anka Kočevar.

V soboto tudi na FSF-ju
Film, ki je festivalsko premiero doživel na mariborskem festivalu Dokudoc, bo v soboto prikazan tudi v programu 21. festivala slovenskega filma v Portorožu. Sicer je v sklopu Cankarjevega leta v koprodukciji RTV Slovenija nastal še en dokumentarec o slovenskem pisatelju s preprostim naslovom Cankar, ki ga je režiral Amir Muratović.

Film je produciral Friendly Production, koproducenta pa sta poleg RTV Slovenija še Vertigo in ŠKUC.

VIDEO
Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja: dokumentarec o Cankarju

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
maček Tom
# 12.09.2018 ob 11:38
Souček je pa zakon
Dzinks
# 12.09.2018 ob 15:52
Ne morem verjeti, da še vedno težijo s temi teorijami političnega umora. Smrti ni nič nepojasnjena, samo upreti se je treba lenobi in senzacionalizmu.

Slava mu!
Ratomira
# 13.09.2018 ob 19:29
Zakaj ne raje detektivko o smrti Ivana Cankarja v katero bi bili vključeni tudi Srbi?
jackm8
# 12.09.2018 ob 20:07
Samo, da ne bo izpadlo kot dokumentarec o koliščarkem kolesu. Samo videl si tisto animacijo, pa se ti je obrnilo. Cankar si res zasluži boljše.
Kazalo