Režiser Mahamat-Saleh Haroun sicer živi in večinoma ustvarja v Franciji, a v svojih filmih vedno znova podaja sliko sodobnega Čada - zagovarja neprivilegirano mladino, raziskuje globine človeškega trpljenja in na širnih puščavskih prizoriščih izrisuje tragične usode osamljenih posameznikov. Med drugim je bil za svoje delo nagrajen tudi v Benetkah. Foto: Kino Otok
Režiser Mahamat-Saleh Haroun sicer živi in večinoma ustvarja v Franciji, a v svojih filmih vedno znova podaja sliko sodobnega Čada - zagovarja neprivilegirano mladino, raziskuje globine človeškega trpljenja in na širnih puščavskih prizoriščih izrisuje tragične usode osamljenih posameznikov. Med drugim je bil za svoje delo nagrajen tudi v Benetkah. Foto: Kino Otok
Vsi zamudniki lahko ujamejo film Tir, zmagovalca lanskega festivala v Rimu, v katerem nastopi tudi Branko Završan. Gre za epizodo iz življenja tovornjakarjev, iz življenja na evropski avtocesti, kjer so meje med delovnim in prostim časom povsem zabrisane. Foto: Kino Otok
Potepuh, eden najznamenitejših indijskih filmov je mešanica romantike, družbenega komentarja, glasbe, plesa in fantazijske pripovedi. S projekcijo se bodo poklonili stoletnici indijskega filma, na zahtevo indijskih lastnikov pravic pa bo projekcija - ker gre za indijsko kulturno dediščino - tudi brezplačna. Foto: Kino Otok
Iz Mehike prihaja Dvojni sendvič, humorna pripoved o tesnem odnosu med materjo in petnajstletnim sinom, ki skupaj preživljata dopust. Medtem ko fant okuša tegobe in sladkosti odraščanja, se mora mama naučiti, kako ga izpustiti izpod svojega okrilja. Foto: Kino Otok

Ob okrogli obletnici festivala njegova direktorica Lorena Pavlič priznava, da si pred desetimi leti niso mogli niti predstavljati, da se bo Kino Otok iz festivala razvil v obširen projekt za razvoj filmske kulture, ki se razteza čez vse leto.

Program letošnjega festivala - potekal bo med 4. in 8. junijem - bo, kot obljublja programska vodja Varja Močnik "prava eksplozija". "Ob sestavljanju programa imam včasih občutek, da živim v utopiji, ki pa ni zaprt svet filma - je utopija, ki odpira oči in brusi duha, ne samo nam, ki program sestavljamo, ampak tudi tistim, ki jim je festival namenjen."


Različni obrazi indijskega filma

Letos so se poleg utečenih izoblikovale dodatne skupine filmov, ki sledijo filmskim pokrajinam, družbenim zaledjem ali političnim izrazom. Tako bodo med drugimi na festivalu predvajali tri zelo raznolike indijske filme, v prvi vrsti Izžarevanje, film Šajija N. Karuna o odnosu umetnika do ustvarjanja in prepovedani ljubezni. Režiser bo tudi gost festivala.

V Izoli se želijo pridružiti zaznamovanju stoletnice indijskega filma, ob tem pa bodo ob 90. obletnici Kinodvora, v sklopu Leta kina, prikazali dva starejša filma iz Indije - Potepuh iz leta 1951 (režiser Raj Kapur ga je ustvaril po navdihu istoimenskega lika Charlieja Chaplina) ter Osamljena žena iz leta 1964, ki bo na ogled v sklopu Otoka v Ljubljani. Predvajali bodo še dokumentarni film Odločitev režiserke Pušpe Rava, ogleda vreden že zato, ker je delo dekleta iz nižjega srednjega razreda, ki v Indiji praviloma nimajo dostopa do te plati filmske industrije.

Španci na prvem tiru
Pozornost bodo v sklopu Signali namenili filmski ustvarjalnosti španske Galicije, ki se bo predstavila s tremi celovečerci in kopico kratkih filmov. (Galicija se je namreč v zadnjih letih vzpostavila kot zanimiv filmski unikum: odročna španska provinca, ki je kar naenkrat redno opažena in nagrajevana na filmskih festivalih.)

Galicijski filmi, med njimi Obala smrti Loisa Patina, se praviloma sprehajajo na meji med dokumentarnostjo in fikcijo. Tej podskupini španske produkcije bo namenjena tudi okrogla miza, na kateri bodo sodelovali ustvarjalci iz te pokrajine.

Poleg indijskega in galicijskega filma je Močnikova izpostavila še filme iz sosednjih držav, med drugim nagrajeni Tir Alberta Fasula z Brankom Završanom - videli smo ga lahko že na ljubljanskem festivalu dokumentarnega filma - ter program kratkih filmov avstrijskega eksperimentalnega filmarja Siegfrieda A. Fruhaufa, ki je kljub mladim letom že ključno ime v pokrajini avstrijskega avantgardnega filma.

Ob tem bodo predvajali še sklop kratkih filmov po izboru filmskega festivala v Oberhausnu; izbor je selektor Carsten Spicher naslovil Latinskoameriško doživetje.

V Silvanovem zalivu bodo predvajali Rossellinijevo Evropo 51, v 35 mm Kult-ure pa se bodo s filmom Gaba Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili tudi tema dvema filmskima velikanoma.

Na festivalu tudi tokrat niso pozabili na najmlajše. Na sporedu bo Podmornica, v sklopu katere bodo med drugim predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside ter film Busterja Keatona Sherlock Holmes ml. Potekale bodo tudi delavnice ustvarjanja dokumentarcev in vrsta drugih dejavnosti za otroke.

Otok v Ljubljani
Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru bodo med drugim predvajali prej omenjeno Osamljeno ženo Satjajita Raja, postavili pa so tudi fotografsko razstavo Po resničnih dogodkih. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.