Film
Brezmejna vojna
Največji izziv, s katerim se mora spopasti Brezmejna vojna, je razmislek, kako skupaj pred kamero strpati nekaj največjih zvezd samostojnih franšiz na svetu (in jih nato potisniti ob stran, da svoje prizore dobijo še "obstranski" superjunaki). Foto: IMDb
Brezmejna vojna
Brezmejna vojna je v resnici šele prvi del dvodelne filmske zgodbe, in se je temu primerno končala in medias res. Naslednji film, ki uradno še nima naslova, v kina prihaja v letu 2019. Foto: IMDb
Brezmejna vojna
Thanos je hladnokrven, luciden norec, kar je veliko srhljivejše, kot če bi bil besneč megaloman. Foto: IMDb
Varuhi galaksije, tisti bolj sproščeni, zafrkantski odred Marvelovih superjunakov, tokrat pod okrilje vzamejo izmučenega in pobitega Thora. Foto: IMDb
Rdeča nit nove zgodbe je precej preprosta: Thanos ima na začetku filma v lasti en sam "kamen neskončnosti", ko bo nabral vseh šest, bo najmočnejše bitje v galaksiji; genocid bo lahko izvršil že z enim tleskom prstov. Foto: IMDb
Najbolj spektakularen prizor boja se odvije na ozemlju Wakande, kraljestva Črnega panterja, ki je v Marvelov filmski svet stopil šele letos. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Maščevalci - Brezmejna vojna

V film je vpisano neizogibno razočaranje njegovega nadaljevanja
10. maj 2018 ob 16:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najtežje pričakovani blockbuster zadnjih let je brezsramno bombastičen, ekstravaganten film, ki se smeje v brk vsem, ki so "že zdavnaj vedeli", kdo bo v spopadu s Thanosom umrl in kdo preživel. Brezmejna vojna absolutno ni film za tisto ogroženo vrsto kinogledalcev, ki bojkotirajo spektakle o superjunakih: na tej točki jih je že tako malo, da Marvelu ni treba nikogar več spreobračati.

Najbrž ni treba posebej razlagati, da je Brezmejna vojna začetek konca Marvelovega filmskega vesolja v obliki, kakršno poznamo zadnjih deset let. Po desetih let predzgodb, po 18 filmih polaganja temeljev, zaradi katerih nam je mar za celo množico različnih superjunakov, od Thora do Iron Mana, od Stotnika Amerike do Star-Lorda je Marvel končno dočakal prelomni trenutek, v katerem lahko v en sam film strpa Maščevalce, Varuhe galaksije in celo plejado drugih stranskih likov.

In v resnici je Brezmejna vojna novum za hollywoodsko mašinerijo: če npr. Vojna zvezd bolj ali manj spremlja eno samo dogajalno linijo in če filmi o Jamesu Bondu nizajo različne dogodivščine enega samega lika, pa je Marvel prvi, ki mora v eno samo celoto preplesti celo množico zgodb, idej in likov. Brezmejna vojna je preračunan in preračunljiv spektakel, kalibriran za maksimalno čustveno vpletenost čim večje množice. Promocijska mašinerija je blockbuster označila za "najambicioznejši dogodek v zgodovini" - in pomanjkanja ambicije ne more studiu nihče očitati; Snyderjeva lanska Liga pravičnih je v primerjavi s tem kar naenkrat videti kot simpatičen B-film. Že horunski uspeh Črnega panterja je bil obetavna predigra za vrnitev bratov Russo, ki sta podpisana pod Zimskega vojaka in Državljansko vojno, po mnenju mnogih kronska biserja razvejane sage.

Brezmejna vojna
se sicer bežno dotakne globljih, temeljnih vprašanj, ki naj bi gradila ogrodje spektakla (žrtvovanje v imenu višjega cilja, posledice sebičnega stremuštva), a nihče si ne bo delal utvar, da je to bistvo zgodbe. Bistvo je zabava: lahkotna zbadljivost antipatije med Doktorjem Strangeem in Tonyjem Starkom, negodovanje Varuhov galaksije, ki ne zmorejo sprocesirati Thorove možatosti, zafrkljiva referenca na Osmega potnika ... v taki množici likov ima vsak zelo omejen čas pred kamero, scenarij Christopherja Markusa in Stephena McFeelyja pa poskrbi, da vsaka od osebnosti vsaj za hip pride do izraza. Kljub temu pa je natrpanost z liki za film tudi nepremostljiva težava: kako naj ustvari kakršno koli čustveno težo, če preprosto ni časa, da bi dobili še kaj drugega kot bežno ekspozicijo med posameznimi akcijskimi sekvencami?

Ker se v film ni dalo strpati vseh pripadajočih predzgodb, se scenarij pri iskanju čustvenih poudarkov v veliki meri naslanja na delo predhodnih filmov: Črni panter (Chadwik Boseman) v svoji obrambi rodnega kraljestva veličastno učinkuje predvsem zato, ker še iz njegovega lastnega filma vemo, kaj Wakanda pomeni in kakšno je njeno mesto v svetu. Številni junaki - npr. Drax (Dave Bautista), Mantis (Pom Klementieff), Falcon (Anthony Mackie), Bucky Barnes (Sebastian Stan), Shuri (Letitia Wright) in Črna vdova (Scarlett Johansson) - dobijo samo nekaj enovrstičnih replik, da nas spomnijo nase.

Akcijski prizori ne prinašajo ničesar, česar ne bi videli že v predhodni množici filmov o superjunakih; na trenutke padejo celo na raven tresoče kamere zgodnjejših poskusov iz tega žanra. Film torej funkcionira samo po zaslugi junakov, bolj ali manj profiliranih osebnosti, k morajo moči zdužiti proti Thanosu. Thanos je med stripovskimi antagonisti eden solidnejših: v njegova nora, megalomanska motivacija za uničenje polovice sveta izhaja iz popolnoma realistične težave (prenaseljenost), Josh Brolin pa ga s presenetljivo tankočutnostjo upodobi kot osamljenega, izžetega moža, ki ga je lastna mesijanska fanatičnost odrezala od vseh, ki bi mu lahko bili blizu. Thanos je genocidni prerok, norec, a izjemno luciden norec, ki je sveto prepričan, da v celi galaksiji kratkovidnežev edini vidi pravo pot. Obenem je tudi nasprotnik, ki mu Maščevalci morda niso kos, kar ponuja vsaj nekakšno pretvezo, da srečen konec ni zagotovljen.

O koncu Brezmejne vojne, ki bo epilog dobil naslednje leto, se seveda ne smemo razpisati: dovolj bodi namig, da bo všeč vsem, ki se zlepa ne naveličajo tipa preobratov, kakršne nudi Igra prestolov. V filmskem svetu, kjer smo navajeni, da je nemogoče mogoče, da bodo svetloba na koncu tako ali drugače vedno premagala temo, je težko pričarati občutek, da gre zares in da je vsaka smrt lahko nepreklicna. Kaj pa, če se ne bo vse uredilo? Morda je tokrat prvič v tem žanru, da to vprašanje zastavimo z vso resnostjo. "Ne trgujemo z življenji," na neki točki dahne Stotnik Amerika (Chris Evans), ki pooseblja moralno in etično držo Maščevalcev. Brezmejna vojna je prvi film po desetih letih, ki si upa ta črno-beli etos postaviti pod vprašaj: reševanje sveta bi lahko od Maščevalcev terjalo še veliko več kot tveganje lastnih življenj. Koliko smrti odtehta rešitev cele galaksije?

Distopično spoznanje, da naše potomce čaka svet, v katerem vladajo naši sovražniki, je plodna iztočnica za znanstveno fantastiko. A prav tukaj je tudi bistvo: po koncu odjavne špice (in obveznega prizora po njej) bo najbrž vsakemu gledalcu jasno, da je šokantni razplet v resnici samo enoleten odlog, melodramatična poteza, ki jo bo treba nekako razveljaviti ali popraviti. Brez tega ni naslednje generacije Marvelovih filmov. Dobili smo torej veličasten spektakel, ki je izstavil (previsok) račun, račun, ki ga Maščevalci 4 preprosto ne bodo mogli poravnati - razen, če se bo film pripravljen spustiti v temačne globine posttravmatske stresne motnje in žalovanja. To pa nikoli ni bila ena od sestavin Marvelovega recepta za uspeh.

Ocena: 4; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
firbec111
# 10.05.2018 ob 17:48
če ti je Marvelov filmski svet všeč je film čista 5ka, če ti pa Marvelov filmski svetni všeč je pa itak vseeno
PomisliSe1x
# 10.05.2018 ob 17:31
Najbolj spektakularen prizor boja se odvije na ozemlju Wakande, kraljestva Črnega panterja, ki je v Marvelov filmski svet stopil šele letos. brez tega bi bila ocena 3 ? :)
bolekalolek
# 10.05.2018 ob 19:46
Najbolj spektakularen prizor boja se odvije na ozemlju Wakande, kraljestva Črnega panterja, ki je v Marvelov filmski svet stopil šele letos.

2016 Captain America: Civil War
LjudjeSoOvce
# 10.05.2018 ob 20:41
Težko je Thanosa dojemati kot negativca.
pazi_mina
# 10.05.2018 ob 20:14
Bolekalolek...v bistvu se malo prej se prvič srečamo z wakando...age of ultron...v filmu uni terorist pokrade vibran iz wakande
odprtizvezek
# 10.05.2018 ob 20:40
Mascevalci, Cudezna zenska, Clovek pajek... LOL
gisky
# 10.05.2018 ob 19:00
Meni je pa dober konec. Lahko bi kar tako pustili. Ni potrebe po nadaljevanju :)
firbec111
# 10.05.2018 ob 18:34
sm0ve

Zakaj je ta film pod rubriko kultura?

ker je film??? duh
taubi
# 10.05.2018 ob 19:20
V sliki 1 so vsi enaki. Tisti ki tečejo v ozadju :). Vsaj dve faci bi pa lahko reproducirali.
balrog
# 10.05.2018 ob 17:47
Brez zasedbe iz Varuhov galaksije, Star Lorda, Groota in Rakuna, bi bil ta del franšize brezmejno dolgočasen, ampak to je že verjetno spoiler. Drugače pa ... v boju proti Thanosu, ki je malo preveč dobesedno bral Malthusa in želi znova vesolje spremeniti v raj pač tako da pobije natanko polovico vsega vesoljskega prebivalstva, je združen cvet superjunakov. A kaj, ko ti superjunaki Thanosu niso sposobni odsekati roke, na kateri ima zbrane vse "čudežne vesoljske kamne", in bi bilo Vesolje hitro rešeno in odrešeno, čeprav imajo za to idealno priliko, ko Thanosa uspavajo in jim leži v naročju kot uspavani tiger. Tako se bo lahko ta ringešpil grško-vikinških bogov, budističnih menihov, govorečega rakuna in ameriških junakov ter impotentnega Hulka, znova še enkrat odvil. Celo ni najslabši izdelek franšize. Čeprav seveda ne more niti približno doseči denimo Gospodarja prstanov Petra Jacksona, saj je v ozadju vse te Marvelovske megalomanije očitno pomanjkanje kredibilne zgodbe in motiva za to, kar počnejo vsi ti junaki.
hombre
# 11.05.2018 ob 07:43
Risanke za odrasle so se dokončno etablirale.
Vijolčne krave izpadejo mapram temu prav idiotsko...
nim
# 11.05.2018 ob 07:11
Nisem gledal, sem pa bral komentarje na raznih forumih.
Thanos ni lucidni norec ampak rešitelj življenja v vesolju (da se to doseže je potrebno malo zreducirati število bitij v vesolju za kar pa rabi te kamne - hint zemlja, hint 8 miljard hint :P).
Prizora iz prve slike baje ni v filmu :)
Black panther je najšibkejši avenger v filmu

Pride nadaljevanje filma.
ForzaJuve!!
# 10.05.2018 ob 21:02
@odprtizvezek
Wonder Woman je iz DC-comics.
Marvel > DC

Drugače pa če bi ta film pomenil konec zgodbe ne bi bilo nič narobe, pač malo drugačen konec kot navadno...a je za pričakovati, da se vsi glavni vrnejo nazaj...
oziris.va
# 11.05.2018 ob 13:21
pazi_mina
# 10.05.2018 ob 20:14

Bolekalolek...v bistvu se malo prej se prvič srečamo z wakando...age of ultron...v filmu uni terorist pokrade vibran iz wakande


To misliš na Goluma?
gruzinec
# 12.05.2018 ob 17:43
Glede na to, kar je napisala novinarka v celotnem tekstu, res ne razumem kako da je dala na koncu oceno 4.
Ne bom pa ocenjeval, ker teh filmov ne gledam, tako da ne morem presojati..Se mi pa zdi to kopičenje superjunakov podobna fora združevanje več že malo odcvetelih glasbenih skupin, tudi pri nas... se pravi služenje veliko denarja na prvo žogo..
oziris.va
# 11.05.2018 ob 13:19
A kaj, ko ti superjunaki Thanosu niso sposobni odsekati roke, na kateri ima zbrane vse "čudežne vesoljske kamne", in bi bilo Vesolje hitro rešeno in odrešeno, čeprav imajo za to idealno priliko, ko Thanosa uspavajo in jim leži v naročju kot uspavani tiger

V drugem filmu bodo to enostavno rešili. Človek mravlja ali pa žena osa bosta šla v Thanosa skozi odprtino v ušesu ali na zadnjici, potem pa pritisnila na gumb za povečanje in ...
beninorc
# 10.05.2018 ob 18:11
si za ali proti.pri tej franšizi ni vmesne poti.
nimely
# 11.05.2018 ob 12:38
Film je vredu (če ti je všeč ta vrsta filmov), seveda pa moraš gledati vse prejšnje filme, drugače ti ne bo kaj preveč jasno. V kinu je pred mano sedela ženska, ki je nazadnje gledala film age of ultron. Tako da zanjo je
bil verjetno stran vržen denar. Konec zame ni mel velikega efekta, ker pač vem da se bo v drugem delu vse rešilo, čeprav mogoče s kakšnim posledicami (nekaterim igralcem se vendarle iztečejo pogodbe in so tudi že povedali da so zaključili s temi vlogami).
Quatebriga
# 10.05.2018 ob 22:59
Prvič slišim za vse te filme in junake.
sm0ve
# 10.05.2018 ob 18:15
Zakaj je ta film pod rubriko kultura?
Kazalo