Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Poslednji jedi
Carrie Fisher na snemanju filma, ki se je izkazal za njenega zadnjega. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Tragične okoliščine igralkine smrti bodo najbrž še spodbodle že tako ali tako vročično navdušenje množic nad franšizo, ki je že kar nekaj le v lasti studia Disney. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Medijski analitiki napovedujejo, da bo film samo v Severni Ameriki v prvem koncu tedna zaslužil nekje med 185 in 215 milijonov dolarjev; take številke bi pomenile eno najdonosnejših premier v zgodovini filma. Foto: IMDb

Generalka Leia na čelu odpora v Poslednjem jediju

Svetovna (in slovenska) premiera že 14. decembra
4. december 2017 ob 14:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Poslednji nastop Carrie Fisher v vlogi legendarne Leie v franšizi Vojna zvezd postavi junakinjo v prvo bojno linijo novega poglavja sage, ki v kinematografe prihaja v decembru.

Carrie Fisher je pred svojo nenadno smrtjo posnela vse predvidene prizore za Poslednjega jedija, osmi del vesoljske epopeje Vojna zvezd. Decembra lani je na letalu doživela srčni zastoj, od katerega si ni več opomogla; igralkina hčerka je pozneje tudi javno spregovorila o materinem boju z odvisnostjo od drog.

"Nenadomestljiva je," je Mark Hamill, filmski Luke Skywalker, med promocijo novega blockbusterja povedal o svoji dolgoletni soigralki. "Vojna zvezd je pripoved o velikih zmagah in neznanskih tragedijah; ne znam si predstavljati večje tragedije od izgube naše ljube Leie."

Scenarija niso spreminjali
Režiser in scenarist Rian Johnson je sicer že večkrat poudaril, da po igralkini smrti ni spremenil Leiejine zgodbe ali samega konca Poslednjega jedija. Studio Disney seveda tudi tokrat neverjetno skrbno varuje vse podrobnosti v povezavi z novim filmom, zato bo treba počakati do premiere - 14. decembra -, preden bomo vedeli, kakšen sploh je zaplet zgodbe.

Šele ekipa Epizode IX, ki je napovedana za leto 2019, se bo torej morala zares spopasti s končno usodo ene najbolj priljubljenih junakinj v zgodovini filma; ljudje Leio obožujejo že od daljnega leta 1977, ko se kot uporniška princesa ni pustila pokoriti Imperiju v prvem delu franšize.

"Nismo hoteli prikrojiti Poslednjega jedija tako, da bi film postal slovo od nje," pravi Johnson. "Vseeno pa mislim, da je v filmu nekaj trenutkov, ki bodo oboževalcem veliko pomenili. Videli bodo plati Leie, ki so bile doslej skrite."

Tragične okoliščine igralkine smrti bodo najbrž še spodbodle že tako ali tako vročično navdušenje množic nad franšizo, ki je že kar nekaj le v lasti studia Disney. Medijski analitiki napovedujejo, da bo film samo v Severni Ameriki v prvem koncu tedna zaslužil nekje med 185 in 215 milijonov dolarjev; take številke bi pomenile eno najdonosnejših premier v zgodovini filma.

Igralska zasedba na okroglih mizah in drugih promocijskih obveznostih ne pove skoraj ničesar o sami zgodbi filma. John Boyega, ki se je franšizi pridružil kot odpadniški jurišnik Finn, je razkril, da generalka leia v Poslednjem jediju vodi odpor proti zlobnemu prvemu redu. "Odpor je pod ogromnim pritiskom in generalka Leia, ki je v prvi bojni liniji, mora sprejeti nekaj težkih odločitev. Taka vloga zahteva srčen, iskren pristop in to je vsekakor znala."

Oscar Isaac je v filmih Poe Dameron, ki je k upornikom pristopil kot pilot. Opazil je, da so v filmskem scenariju rahle vzporednice z resničnim življenjem Carrie Fisher. Leia "se zaveda, da ne bo živela večno in da mora na neki način predati štafeto. Z nasledniki bi rada delila kar največ svojega znanja, dokler to še lahko naredi."

Treba pa se je zavedati, da Carrie Fisher ne bi hotela, da bi bili gledalci ob filmu preveč razčustvovani ali sentimentalni, opozarja Hamill. "Dovolj dobro jo poznam, da lahko rečem, da bi ji bilo bolj pri srcu, če bi se smejali ali pa se ji celo posmehovali," trdi. "Bila je nespoštljiva, cinična, bila je zajedljivo duhovita - in vedno je bila neverjetno zabavna družba."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
KovacevaKobila
# 04.12.2017 ob 17:42
Aja, pa Čobako igra neki Šved, ker se izvirni igralec zelo težko premika.

Evo! Chewie je v resnici arijec, ki se bori ob boku modrookega blondinca Lukea Skywalkerja ... imperialne križarke pa so polne črncev, hispanotov in indijancev, ki šihtajo za minimalno plačo.

Ni čudno, da Imperij vedno popuši.
KovacevaKobila
# 04.12.2017 ob 17:04
A niso bili kloni prvotno - če bi bili na Zemlji - hišpansko-indijanskega porekla, vsaj, če gledam Jangota Fetta?

Jep. In ne pozabit, da je Darth Vaderju glas posodil črnec.

Ta Imperij je prava multi-kulti kloaka :)
Emmure
# 04.12.2017 ob 16:40
komaj čakam da ga pogledam.se spomnim prvega A New Hope daljnega leta 82 ali 83 ne vem točno,si lahko v reviji Bravo dobil poster Darth Vaderja v naravni velikosti;).
balrog
# 04.12.2017 ob 23:21
Izvorno so bili vojaki republike (ne imperija) kloni, torej genetsko istovetni nespolni potomci, lovca na glave z imenom Jango Fett. V Clone Wars ga igra Novozelandski igralec Maorskega porekla Temuera Morrison. Klone so proizvedli na planetu Kamino, v osončju zunaj Galaktične republike, južno od galaksije Rishi Maze. Tamkajšnji prebivalci Kaminojci so izpopolnili tehniko pospešenega razvoja/rasti klonov, ki zrastejo nekajkrat hitreje, kot bi običajno. Jango Fett si je za proti-uslugo, ker je daroval svoj DNK, zaželel genetsko repliko, "potomca", "sina", klona, ki bo rasel normalno, gre za zloglasnega Boba Fetta, ki je ujel "vesoljskega kavboja" Hana Sola in ga predal kriminalcu Jabbi the Hutt. Vojska klonov je po uničenju vitezov jedijev in propadu Galaktične republike postala del imperialnih sila oziroma so prav kloni bili ključni pri likvidacijah jedijev. Kakšna je usoda vojske klonov po smrti Dartha Sidiusa/Imperatorja/Kanclerja Palpatina ni znano. Seveda s pojavom Novega reda ni nujno, da so pripadniki oboroženih sil kloni, torej je bržkone lahko bil vpoklican kdorkoli.
balrog
# 04.12.2017 ob 23:42
Seveda. Usoda klonov je znana. Po koncu imperija so kloni hitro umrli. Kajti pospešena rast je pomenila tudi pospešeno staranje in hitro smrt.
KovacevaKobila
# 04.12.2017 ob 16:30
Ampak je pa zanimiv ta fiasko z igralcem Jonom Boyega in njegovim likom...črnc pa stormtrooper....ja pa ja de...

Kako pa veste, kakšne polti so stormtrooperji, če so vsi skriti za masko?

Bojim se, da ste stormtrooperje zamenjali s Strumtruppen.
oziris.va
# 04.12.2017 ob 17:21
Aja, pa Čobako igra neki Šved, ker se izvirni igralec zelo težko premika.
oziris.va
# 05.12.2017 ob 11:49
hepimen
# 05.12.2017 ob 00:39

komaj čakam da ga pogledam.se spomnim prvega A New Hope daljnega leta 82 ali 83 ne vem točno,si lahko v reviji Bravo dobil poster Darth Vaderja v naravni velikosti;).

77...


Ni se motil, ker so izvirni Star Wars predvajali v različnih terminih.

Jaz sem bil spomladi leta 1979 na obisku pri znancu v Budimpešti na Madžarskem in sem videl plakate za film. Predvsem zato mi je to ostalo v spominu, ker je bil madžarski plakat nekaj posebnega.

Malo poguglajte besede "hungarian star wars poster"
dStroj
# 05.12.2017 ob 03:35
*še v devetki
dStroj
# 05.12.2017 ob 03:35
Nebi bil presenečen, če se bo pojavila že v devetki. Lucas oz. zdaj Disney, ima tako v lasti podobo Carrie Fisher. Ta se je vedno šalila, da mora vsakič ko se pogleda v ogledalo, Lucasu plačati provizijo.
hepimen
# 05.12.2017 ob 00:39
komaj čakam da ga pogledam.se spomnim prvega A New Hope daljnega leta 82 ali 83 ne vem točno,si lahko v reviji Bravo dobil poster Darth Vaderja v naravni velikosti;).

77...
oziris.va
# 04.12.2017 ob 16:39
A niso bili kloni prvotno - če bi bili na Zemlji - hišpansko-indijanskega porekla, vsaj, če gledam Jangota Fetta?

No ja, Stormtrooperji pa so že razpuščena banda, totalno nesposobni in sam bataljon je sestavljen in vseh mogočih in nemogočih oseb. Razen posebnih oddelkov (npr. črni) so navadni beli resnično le kot pravijo hrana za topove.
pazi_mina
# 04.12.2017 ob 16:05
Ampak je pa zanimiv ta fiasko z igralcem Jonom Boyega in njegovim likom...črnc pa stormtrooper....ja pa ja de...zadnjič grem v Muller pa na vse izdelke z njegovim likom, samo njegovim 50% popust, pa še cela polica jih je, sploh ne gre v promet...noben ga noče
Kazalo