Emir Hadžihafizbegović je v vlogi očeta pokazal veliko karizmo, zrelost v igralskih veščinah in zelo človeški pristop, piše v obrazložitvi. Foto: Arsmedie
Emir Hadžihafizbegović je v vlogi očeta pokazal veliko karizmo, zrelost v igralskih veščinah in zelo človeški pristop, piše v obrazložitvi. Foto: Arsmedie
Nagrado za najboljši film je prejel Geograf, ki je izpil svet režiserja Aleksandra Veledynskega.
Nagrado za najboljši film je prejel Geograf, ki je izpil svet režiserja Aleksandra Veledynskega. Foto: filmfestivalcottbus.de

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je igralec, ki mu denarni del priznanja prinese 5.000 evrov, v "vlogi očeta pokazal veliko karizmo, zrelost v igralskih veščinah in zelo človeški pristop".
Za najboljšo žensko vlogo so v Cottbusu nagradili slovaško igralko Michaelo Bendulovo za vlogo v filmu Čudež, ki je premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih, v programu vzhodno od zahoda, kjer so predvajali tudi slovenska filma Adria Blues in Dvojina.
Obe glavni nagradi sta šli ruski filmski produkciji: najboljši film je Geograf, ki je izpil svet režiserja Aleksandra Veledynskega, z režijsko govorico pa je najbolj prepričal Major, režiserja Yuryja Bykova, ki je te dni tudi na sporedu 24. ljubljanskega filmskega festivala.
Doma ga je videlo več kot 46.000 gledalcev
Vojnovićev film Čefurji raus! (nastal je v produkciji Arsmedie), ki so ga na festivalu napovedovali kot film, ki je doma postal magnet za občinstvo že ob prvem koncu tedna predvajanja, je v slovenskih kinematografih že nabral dovolj gledalcev za zlato rolo. Pravzaprav je po petih tednih predvajanja že presegel 46.000 gledalcev in se približuje drugi zlati roli in 50.000 gledalcem.
Od 15. do 22. novembra bodo film predvajali na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v Skopju, kmalu pa bo na ogled tudi v kinematografih na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini.