Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Za zdaj se zdi, da je hekerski vdor vseeno manjši udarec, kot ga je leta 2014 doživel studio Sony. Neznana hekerska skupina se je tedaj dokopala do tisoče elektronskih pisem, ki so pošiljatelje spravili v veliko zadrego, zasebnih podatkov in višine honorarjev skoraj 50.000 zaposlenih. Foto: AP
HBO
Če bi imeli kaj resnično dragocenega, bi to do zdaj že objavili, kot se je zgodilo Netflixu, ki se je moral soočiti s piratsko objavo serije Orange Is the New Black, so prepričani analitiki v industriji. Foto: Reuters

Dodaj v

Hekerji razkrili, da jim je HBO ponudil četrt milijona dolarjev

Pogajanja so kljub temu padla v vodo
11. avgust 2017 ob 16:50
Los Angeles - MMC RTV SLO

Hekerji, ki so pred kratkim vlomili v bazo ameriške televizijske mreže HBO in - po lastnih besedah - ukradli 1,5 terabajta podatkov, so objavili še kopijo e-pošte, v kateri jim podpredsednik HBO-ja ponuja odkupnino v višini 250 tisoč dolarjev.

Objava, ki ima najbrž cilj v zadrego spraviti in javno osramotiti HBO, je elektronsko pismo, datirano 27. julija, ki razkriva pogajalski proces med anonimnimi hekerji in mrežo. Iz korespondence je jasno predvsem to, da so bili pri HBO-ju zelo pazljivi, da niso omenili, da skušajo plačati odkupnino - ponudili so nagrado za "odkritje šibkosti v njihovem sistemu".

Žrtve vdora v korespondenci pišejo še, da že "od 23. julija pregledujemo material, ki ste nam ga posredovali .... V duhu profesionalnega sodelovanja prosimo, da rok podaljšate za en teden". In v nadaljevanju: "V znamenju dobre vere na naši strani bi se radi zavezali, da bomo plačali nagrado za odkritje hrošča v višini 250 tisoč dolarjev takoj, ko bomo uspeli odpreti potrebni račun in kupiti bitcoine".


Kontaktna oseba: gospod Smith
Za zdaj še ni bilo potrjeno, ali je e-pismo avtentično ali pa je bilo na kakršen koli način prirejeno. Je pa naslov, s katerega je "gospod Smith" korespondenco posredoval The Hollywood Reporterju, prav tisti, s katerega je v preteklosti posredoval dokaze o vdoru in kraji. HBO nove situacije noče komentirati.

"Za zdaj še nismo uspeli vzpostaviti infrastrukture, ki je potrebna za plačila visokih zneskov v bitcoinih, čeprav po vašem nasvetu urejamo vse potrebno," še piše podpredsednik v svojem e-pismu.

3. avgusta so hekerji za The Hollywood Reporter potrdili, da je na njihovi strani edina motivacija denar. "Za seboj imamo tedne pogajanj z odgovornimi pri HBO-ju, a so prelomili svoje obljube in se skušajo igračkati z nami ..."

Ne vemo, koliko denarja so sploh hoteli
Od televizijske mreže so torej ukradli 1,5 terabajta podatkov, trdijo. Do zdaj so na spletu objavili že več še nepredvajanih HBO-jevih vsebin, denimo Ballers in Room 104, pa tudi kupe datotek, med katerimi je bila obnova vsebine naslednje epizode Igre prestolov in skoraj vsa elektronska korespondenca vodstva za 30-dnevno obdobje. V tem sklopu je tudi originalno pismo hekerjev z zahtevo za odkupnino, v katerem priznavajo, da je bil HBO "eden od trših orehov". Vsota denarja, ki jo pričakujejo, je bila sicer cenzurirana.

Nevarno je razkriti, da si plačal
Ponudniki vsebin, ki se znajdejo v vlogi žrtev hekerskih napadov, praviloma nočejo priznati, da so plačali odkupnino ali sploh ponudili plačilo kakršnega koli zneska, saj bi to postavilo precedens, ki bi lahko imel usodne posledice za celo industrijo. (V zadnjem letu je bil kljub temu vsaj en potrjen primer izplačane odkupnine.) Čisto mogoče je sicer, da pri HBO-ju nikoli niso nameravali plačati in so samo iskali način, kako si kupiti več časa, preden pirati njihove vsebine objavijo na spletu.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 11.08.2017 ob 21:06
Banban, še dobro da imaš potem ti odgovore na vsa vprašanja. Lucky you and all of us :) Čisto prav ima, če si priklopljen na net, ni nič varno.
artoum
# 11.08.2017 ob 23:18
@mb128

Kako kaj poslovni izidi?!
Sicer pa moraš biti več kot butast če maš na računalnikih, ki imajo povezavo z internetom nekaj zaradi česa potem lahko utrpiš škodo!


-----------

mb128 ima popolnoma prav glede tega.

pravzaprav gre za eno zanimivo zadevo glede piratsva. hekerji in pirati niti pod razno nebi smeli na net spraviti stvari, preden jih na premiero da sam ustvarjalec. tam jim je kruh!
gre za pljuvanje v lastno skledo piratov.
Partizan Miha
# 11.08.2017 ob 21:39
Banban, mene je strah tistih, ki nič ne sprašujejo, ker imajo baje že vse odgovore, tako, da so vprašanja dobrodošla, pa čeprav se zdijo večini včasih malce naivna ;)
Banban
# 11.08.2017 ob 18:17
Mb128, srecn ti, rojen tako pameten. Na VSA vpasanja nas odgovore. Lucky lucky you.
KunteKinte
# 12.08.2017 ob 13:31
HBO greš izsiljevat..moras biti malo nor.... najbrž so iskalni njihove ip zato so zavlačevali z izplačilom odkupnine... potem bi sledili hišni obisk s strani hbo svetovalcev..:)
eni naivno razmišljajo..
tisti srb vodja pink panterjev se je obesil v zaporu v emiratih.. drug srb ki je nategnil mamo darka šarića se je obesil v zaporu v črni gori...
drugog so ubili na njegovem domu v subotici...
v izsiljevanje HBO se je ziher vkljičila cia..fbi.. tukaj ni heca
Banban
# 12.08.2017 ob 13:12
Partizan Miha, in Artoum, kako bi pa vidva komunicirala/distribuirala?? Bi kurirji prenasali fascikle in hddje? Super hitri internet, veliki oblaki in podobne zadve so svet spreminile. Racunalnik brez neta je dokaj nekoristen. Ce ne reagiras hipno, zgubis.
anny22
# 12.08.2017 ob 00:14
Popravek: četrt milijona. To je pa SPLOH drobiž.
anny22
# 12.08.2017 ob 00:14
Samo pol milijona? To je drobiž za HBO.
mb128
# 11.08.2017 ob 17:56
Kako kaj poslovni izidi?!
Sicer pa moraš biti več kot butast če maš na računalnikih, ki imajo povezavo z internetom nekaj zaradi česa potem lahko utrpiš škodo!
Rugess Nome
# 11.08.2017 ob 19:15
tej hekerji so očitno amaterji, ker ne vejo da bitcoin omogoča sledenje finančnim tokom... bi vsaj zahtevali plačilo v moneru :')

upam da jih izsledijo...
Kazalo