Imeti opravka s piratskimi kopijami filmov vseeno ni vedno tako nenevarno početje, kot se nam morda dozdeva. Foto:
Imeti opravka s piratskimi kopijami filmov vseeno ni vedno tako nenevarno početje, kot se nam morda dozdeva. Foto:

Sodnik v Wolverhamptonu je ugotovil, da je prav kopijo filma, ki jo je na splet naložil 25-letni Philip Danks, nezakonito pretočilo 700 tisoč ljudi. Federacija proti kraji intelektualne lastnine (Fact) je v tožbi zatrdila, da je to distributerja filma (Universal Pictures) stalo "milijone funtov".

V istem primeru je bil na 120 ur neplačanega družbenokoristnega dela obsojen tudi Michael Bell, nekdanji fant Danksove sestre, ki je storilcu pomagal pri nalaganju filma na splet. Poleg tega, da je Hitre in drzne naložil na splet, je Danks - ne preveč inteligentno - kopije filma na prodaj ponujal tudi prek svojega profila na Facebooku.

Mladi obsojenec je prijatelje prek spleta obveščal tudi o poteku sodnega procesa; dan pred zaslišanjem je na primer objavil: "Ne kaže dobro." Njegovo ravnanje je bilo, kot je v obsodbo zapisal sodnik, "predrzno, arogantno in domišljavo".

Ne ravno briljanten prestopnik
Policija je v zvezi s primerom potrdila še, da je Danks tudi po aretaciji (maja lani) še naprej nezakonito distribuiral piratske kopije filmov. Izsledili so ga prek uporabniškega profila TheCod3r, ki si ga je ustvaril na eni od znanih strani za deljenje piratskih vsebin. (Istega je uporabil tudi na znanem portalu za iskanje zmenkov.)