Po osemnajstih letih nabiranja prahu v arhivih je režiser srhljivko Dark Blood nenadoma sklenil dokončati. Foto: YouTube
Po osemnajstih letih nabiranja prahu v arhivih je režiser srhljivko Dark Blood nenadoma sklenil dokončati. Foto: YouTube
River Phoenix
River je igralsko kariero začel že v zgodnji mladosti, pri desetih je imel že več vlog v tv-serijah, njegova prelomna pa je bila v filmu Stand By Me, zgodbi o odraščanju izpod peresa Stephena Kinga. Sledil ji je kritiško priznani nastop v temačnem trilerju Obala komarjev s Harrisonom Fordom in Helen Mirren, mladi igralec pa je bil leta 1989 nominiran za oskarja za stransko vlogo v filmu Sidneyja Lumeta Running On Empty, v katerem je igral najstarejšega sina para vojnih protestnikov, ki živita pod krinko, potem ko sta v času vietnamske vojne zakrivila eksplozijo. Prav ta film je označil prehod iz dobe otroškega zvezdnika v odraslost, ki ga je zakoličil z drzno vlogo fanta na poziv v filmu Gusa Van Santa Moj zasebni Idaho, v katerem je zaigral skupaj s Keanujem Reevesom.

Ko se je pred skoraj dvajsetimi leti takrat 23-letni River Phoenix sesedel pred zloglasnim klubom Johnnyja Deppa, The Viper Room, in za posledicami t. i. "speedballa" (mešanica heroina in kokaina) tudi umrl, so do dokončanja filma Dark Blood manjkali trije tedni.
Streznitveni "memento mori"
Režiser filma, nizozemski oskarjevec George Sluizer, je neobdelano filmsko gradivo iz strahu, da ga bo zavarovalnica hotela uničiti (njihovo stališče je bilo, da je nedokončani projekt neuporaben), skoraj dvajset let ljubosumno skrival. Zdaj si je Sluizer premislil: jeseni namerava film premierno predvajati na nizozemskem filmskem festivalu. "Pred štirimi leti sem nenadoma zbolel - imel sem anevrizmo - in rekli so mi, da so moji dnevi morda šteti," je pojasnil za britanski The Independent. "Prešinilo me je, da hočem film dokončati. Kar naenkrat me je pograbila nuja, ampak obenem sem se zavedal tudi, da imam v rokah soliden material."

Če želite pomagati ...
Ker je za dokončanje poprodukcije seveda potreboval sredstva, je režiser sestavil tudi prvi napovednik, s katerim tudi javnost nagovarja k prispevanju denarja. Z montažerjem Michielom Reichweinom se s končno različico filma ukvarjata že od marca. Luknje, ki so v zgodbi nastale zaradi prizorov, ki jih nikoli niso uspeli posneti, boste premostila s pomočjo narisanih vložkov (ko se je lani prvič začelo govoriti o projektu, so nekateri pisali celo, da bo zanje glas posodil Riverjev brat Joaquin).

Slutnja apokalipse v ameriški puščavi
Dark Blood
, v katerem nastopata še oskarjevska nominiranka Judy Davis in Johnatan Pryce, je zgodba o Fantu, čustveno nestabilnem mladem vdovcu (River Phoenix), ki živi v puščavi, na področju, kjer izvajajo jedrske poskuse. Medtem ko čaka na konec sveta, rezlja figurice ameriških staroselcev, za katere verjame, da imajo magično moč. Ko se nekega dne v njegovi bližini mladoporočencema na medenih tednih pokvari avto, ju Fant, ki se zaljubi v nevesto, pridrži kot talca.

Phoenixova smrt je 30. oktobra 1993 pretresla tako njegove oboževalce kot celotno filmsko industrijo. Mladi igralec, ki je imel pri 23 letih za seboj že oskarjevsko nominacijo (Running on Empty) in izjemni vlogi v filmih Stand By me ter My Private Idaho, je veljal za "novega Jamesa Deana", mediji pa ga nikoli niso omenjali v isti sapi s posebej velikopoteznim življenjskim slogom ali odvisnostjo. Res je, da ni imel povsem običajnega otroštva - njegova starša sta bila hipija, povezana s krščansko sekto Children of God, River pa je že v mladih letih začel preživljati celo družino (to so bili še brat Joaquin ter sestri Rain in Summer, ki so vsi igralci, ter Liberty, ki se ukvarja z okolju prijaznimi gradbenimi materiali).

Brez družinskega blagoslova
No, družina Phoenix se je od celotnega projekta že distancirala. "Čeprav George Sluizer trdi nasprotno, družina Riverja Phoenixa z njim ni bila v stiku in pri filmu ne nameravajo sodelovati na noben način," so zapisali v lanski izjavi za javnost.