Glavno vlogo v Infernu je odigral Marko Mandić. Foto: Slovenski filmski center
Glavno vlogo v Infernu je odigral Marko Mandić. Foto: Slovenski filmski center

V tekmovalni sekciji celovečernih filmov se je za nagrado potegovalo 11 filmov iz ZDA in Kanade ter slovenski Inferno, ki je potem tudi prejel nagrado. Nagrade spirit podelijo filmom, ki najbolje odražajo duh festivala, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. To ni prva nagrada za Inferno na ameriških tleh: aprila je na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu v Kaliforniji Möderndorfer prejel nagrado za najboljšo režijo, zlati kolut.

Poslanstvo brooklynskega filmskega festivala je opozoriti svetovno javnost na neodvisno kinematografijo in njeno moč. Festival predstavlja umetniško izvrstnost in ustvarjalno svobodo umetnikov brez cenzure.

Möderndorferjev film je v preteklih mesecih obredel številne filmske festivale. Še ta mesec ga bodo prikazali na mednarodnih filmskih festivalih v Edinburgu in na Filipinih.

V ospredju filma Inferno sta brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Mlada družina kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok, a se je njihovo življenje zaradi svetovne krize znašlo v slepi ulici.

V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak, ob njiju pa še Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi.