Prizor, ki ga v Hobitu nismo videli: Gollum (Andy Serkis) in Smaug (Benedict Cumberbatch) v prijateljskem objemu. Foto: Reuters
Prizor, ki ga v Hobitu nismo videli: Gollum (Andy Serkis) in Smaug (Benedict Cumberbatch) v prijateljskem objemu. Foto: Reuters
Cate Blanchett
Po več kot desetih letih, odkar je Peter Jackson filmska občinstva prvič popeljal v Srednji svet, je za ekipo druge trilogije še poslednji "častni krog" po Comic-Conu. Foto: Reuters
Izvrstno razpoložena Captain America (Chris Evans) in Iron Man (Robert Downey) pred Marvelovo okroglo mizo. Foto: Reuters
Še preden smo videli prve Varuhe galaksije, vemo, kdo bo zlikovec v drugem delu: Josh Brolin, Atribut njegovega lika, Thanosa, je "rokavica neskončnosti" (Infinity Gauntlet). Foto: Reuters
Informacije o filmu Dawn of Justice pri Warnerju v javnost spuščajo redno, a po zelo drobnih kapljicah. Oprijemljiv sinopsis tako še vedno ni znan. Foto: Reuters
Morda ju ne bi pričakovali v franšizi na temo superjunakov, a tukaj sta: Paul Rudd in Michael Douglas sta prišla predstavit Ant-Mana. Foto: Reuters
Osrednja dvorana H, kjer so do zdaj praviloma vladale Igre lakote in ki sprejme 6.500 ljudi, je namenjena ekskluzivnim projekcijam odlomkov in okroglim mizam z ustvarjalci filmov. In do "sanjske" dvorane H vodijo - neskončne vrste. Foto: Reuters

Evforična množica ljubiteljev stripov in fantazije - vsi, ki so se hoteli prebiti v osrednjo dvorano H, kamor se lahko stlači 6.500 ljudi, so morali spati pred vhodom - je v soboto lahko kot prva skupina "navadnih smrtnikov" videla prve odlomke s snemanj sklepnega dela trilogije Hobit in filma Batman Vs. Superman.


Navdušenci nad Tolkienovo sago so najprej gledali 10-minutni "blooper reel", torej montažo neuporabljenih, ponesrečenih kadrov s snemanja Hobita, na kateri se igralci večinoma zafrkavajo in pačijo v kamero. Nato so dobili še ekskluzivno premiero kratkega odlomka sage The Hobbit: The Battle of the Five Armies, ki se bo vrtela okrog epskega spopada med silami dobrega in zlega v Srednjem svetu. Svetovna premiera filma je sicer napovedana šele za 17. december.

Jackson rad pobija glavne like
"Vedno je zabavno ubiti kakšnega izmed osrednjih likov," je prostodušno priznal režiser Peter Jackson, eden izmed najbolj obleganih gostov letošnjega Comic-Cona. "Dobiš priložnost za močan in čustven trenutek. In tokrat jih bomo res lahko nekaj pobili."

"Ne bo tako komičen kot prvi del Hobita," je o sklepnem kraku trilogije povedal Jackson. "V tonu bomo že bližje Gospodarju prstanov." Mimogrede, pogovor je moderiral "superoboževalec" Tolkienovega vesolja Stephen Colbert, na odru pa so se mu pridružili še Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Elijah Wood, Orlando Bloom in Andy Serkis (od glavne zasedbe so tako manjkali le Martin Freeman, Ian McKellen in Richard Armitage).

"Predvsem sem bila hvaležna, da sem tokrat zraven," je priznala Blanchettova, ki v sagi igra vilinsko kraljico Galadriel. "Mislila sem, da je moj čas v Srednjem svetu že končan." Jackson je razkril še, da bomo v novem filmu "videli, kako se Galadriel malce strga" ... "Malo bo 'nasuvala' Saurona v rit."

Cumberbatch ima v filmu kar dve vlogi: kot pohlepni zmaj Smaug se je predstavil že v drugem delu, poleg tega pa bo še Necromancer, eno izmed utelešenj zlobnega Saurona. "Eden izmed njiju je iz ranljive materije, drugi pa, kot da ga tvori vse, kar je na svetu zlobnega, izmuzljivega in neuničljivega."

Andy Serkis, ki velja za pionirja na področju računalniške animacije - bil je prvi, ki je vdahnil svoj značaj in mimiko računalniško animiranemu liku, kakršen je Gollum - priznava, da sta obe trilogiji, Gospodar prstanov in Hobit, "spremenili smer njegovega življenja". In kmalu bo del še enega mita: videli ga bomo tudi v sedmem delu sage Vojna zvezd, najverjetneje v igrani vlogi.

O Batmanu in Supermanu še vedno vemo (pre)malo
Druga velika atrakcija Warnerjeve predstavitve v dvorani H je bila seveda predstavitev težko pričakovanega nadaljevanja Jeklenega moža, filma Batman v Superman: Dawn of Justice. Režiser Zack Snyder je predvajal 30-sekundni odlomek, v katerem Batman (Ben Affleck) v nočno nebo projicira svoj slavni logotip, ki pa ga zastre silhueta letečega Supermana (Henry Cavill). Obema protagonistoma se je na odru pridružila še Gal Gadot, filmska Wonder Woman, a česa dodatnega o filmu, ki prihaja šele leta 2016, niso razkrili.

Grmadenje zvezd v Maščevalcih
Svoje ase so imeli v rokavu tudi v studiu Marvel: na konvencijo so pripeljali vse mogoče superjunake od Iron-Mana do Ant-Mana, ki so promovirali filme, v katerih jih bomo lahko gledali. Okrogla miza za Avengers: Age of Ultron, težko pričakovano nadaljevanje Maščevalcev iz leta 2012, je na istem odru zbobnala Roberta Downeyja Jr. (Iron Man), Chrisa Hemswortha (Thor), Chrisa Evansa (Captain America) in Samuela L. Jacksona (Nick Fury). "Tole je najdaljša klopca talentov, na kateri sem kdaj sedel," je pripomnil Downey. "Vsakič sem za odtenek manj pomemben in s tem ni nič narobe, ker so ostali tako prekleto dobri."

Leta 2012 je Maščevalci postal film, ki je v globalnem merilu najhitreje v zgodovini prestopil prag milijardnega zaslužka. V nadaljevanju se bodo zasedbi pridružili Aaron Taylor-Johnson kot Quicksilver, Elizabeth Olsen kot The Scarlet Witch in Paul Bettany kot The Vision. James Spader bo zlikovec Ultron.

Oboževalci na konvenciji so nato dobili še poslastico v obliki kratkega posnetka, v katerem se junaki šalijo ob pijači; situacija se hitro zaostri, ko morajo zopet strniti vrste in ubraniti človeštvo pred Ultronom.

Spader je, tako vsaj pravi, silno užival v vlogi dva in pol metra visokega robota Ultrona, celotno izkušnjo je opisal kot "presenetljivo, osupljivo, vznemirljivo in velik izziv".

Še preden smo videli prve Varuhe galaksije, nam obljubljajo druge
Studio Marvel, ki deluje pod okriljem korporacije Disney, je pomemben igralec v industriji postal predvsem z globalnim uspehom franšiz o superjunakih, kot so Iron Man, Thor in Captain America. V petek bodo "udarili" z Varuhi galaksije, ki so jim prvi recenzenti že namenili dvignjen palec. Včeraj so na okrogli mizi že napovedali tudi snemanje nadaljevanja: Guardians of the Galaxy 2 v kinematografe prihaja julija 2017 - in ve se že tudi, kdo bo v njem osrednji antagonist: Thanos oz. Josh Brolin.

K četici junakov pristopa Ant-Man
Za konec so pri Marvelu predstavili še enega iz svoje legije junakov, Ant-Mana. Ant-Man je alter ego izvedenca za elektroniko in občasnega vlomilca Scotta Langa (Paul Rudd), ki pa ima tudi nadnaravno sposobnost: lahko se skrči na velikost žuželke.

Ob njem bodo v filmu nastopili še Michael Douglas (kot dr. Henry Pimm, znanstvenik, ki razvija človeško sposobnost spreminjanja velikosti), Corey Stoll (kot zlikovec Yellowjacket) in Evangeline Lilly (kot doktorjeva hčerka Hope).