Vampirji in zombiji so počasi v zatonu, nekateri klasični liki - kot je na primer Joker - pa nikoli ne grejo zares iz mode. Foto: Reuters
Vampirji in zombiji so počasi v zatonu, nekateri klasični liki - kot je na primer Joker - pa nikoli ne grejo zares iz mode. Foto: Reuters
Zabava je resna stvar: kdor se hoče fotografirati s svojimi najljubšimi superjunaki, mora vsaj eno noč prespati v vrsti. Foto: Reuters
Megan Fox je prišla promovirat novo filmsko adaptacijo klasike Teenage Mutant Ninja Turtles. Če vas je morebiti zanimalo: njen najljubši želvak je Michelangelo. Foto: Reuters
Letos na Comic-Conu pričakujejo okoli 130 tisoč ljubiteljev stripov in fantazije, od tega bo kar polovica deklet. Prireditev, ki je bila včasih zgolj fantovska domena, letos gosti rekordno število dogodkov, namenjenih predvsem dekletom. Odkar imajo like, kot sta Deanerys (Igra prestolov) ali Mystique (Možje X), so dekleta vse močneje zastopana tudi v San Diegu. Foto: Reuters
Kupovanje igrač iz omejenih serij je eden izmed najbolj priljubljenih (in dolgoročno najdonosnejših) hobijev na Comic-Conu. Foto: Reuters

Zvezdnikov franšiz Igre lakote (tretji del, Upor, v kinematografe prihaja novembra) in Razcepljeni (drugi del, Neupogljivi, je napovedan za prihodnje leto) tokrat v San Diego, kjer se je včeraj začel Comic-Con, ne bo. Kar pomeni, da je konvencija odlična priložnost, da se ljubiteljem žanra ponudi kaka nova distopična srhljivka v nadaljevanjih.

Vse poti vodijo v obljubljeno deželo H
Osrednja dvorana H, kjer so doslej praviloma vladale Igre lakote in ki sprejme 6.500 ljudi, je namenjena ekskluzivnim projekcijam odlomkov in okroglim mizam z ustvarjalci filmov. In do "sanjske" dvorane H vodijo - neskončne vrste. Tisti oboževalci, ki so kupili štiridnevno prepustnico za že zdavnaj razprodano prireditev, so že na predvečer uradnega odprtja (torej v sredo) dobili dostop v razstavne prostore, kjer so jih pozdravili orjaški Transformer, Spider-Man iz legokock in podobne inštalacije, poroča Fox News.

Drugi so se za vhod v dvorano H zabarikadirali čez noč; spet drugi so se postavili v vrsto za nakup ekskluzivnih igrač, ki jih prodajajo samo na Comic-Conu. Pametni zbiralci namreč spoznajo dobro investicijo: preprodajanje teh spominkov na e-Bayu lahko vsakemu izmed njih večkratno povrne ceno celotnega izleta v San Diego.

Začetnik žanra distopije za mlade
Studio Weinstein Co je letos dvorano H zavzel s svojo predstavitvijo prihajajoče znanstvenofantastične drame The Giver, ki meri na podobno občinstvo kot zgoraj omenjene sage. "V čast bi nam bilo, če bi se baza oboževalcev teh sag navdušila za naš projekt," je komentiral predsednik trženja pri Weinstein Co. The Giver bo ekranizacija istoimenskega romana Lois Lowry iz leta 1993; njen protagonist je 15-letni Jonas, ki živi v na prvi pogled utopični družbi, ki ne pozna bolečine. Ko Jonas spozna Giverja, hranilca vseh spominov (igra ga Jeff Bridges), kmalu ugotovi, da je bilo njegovo razumevanje sveta prej popolnoma napačno. "Obiskovalci Comic Cona so primerno občinstvo in knjiga je silno oboževano delo," je še pripomnil Weinsteinov predstavnik. "Številni prav temu romanu pripisujejo začetek žanra distopije za mlade." Na tiskovni konferenci so množici predvajali ključne prizore, v katerih se Jonasov svet, ko ga počasi začenja razumeti, preliva iz črno-belega v barvnega.

Danes se je na istem mestu zgodila predstavitev še enega filma, ki meri na mlade: The Maze Runner prihaja iz studia 20th Century Fox, v glavni vlogi pa nastopa Dylan O'Brien. Še več deklet se bo verjetno zgrnilo gledat Daniela Radcliffa, ki predstavlja morbidno pravljico Horns.

Čeprav franšizi Igre lakote in Razcepljeni, kot že rečeno, ne bosta imeli svojih okroglih miz, pa bodo oboževalci vseeno lahko prvi videli nov napovednik za film Mockingjay (Upor), medtem ko bosta Razcepljene konec tedna v San Diegu zastopala Shailene Woodley in Theo James.

Vrnitev h koreninam
Letošnja odsotnost megalomanskih "blockbusterjev" tudi pomeni, da se lahko Comic Con vsaj deloma vrne k svojim koreninam: nekoč je bilo to namreč predvsem srečanje za ljubitelje obskurnih, obrobnih stripov, serij in animacij. V zadnjih šestih ali sedmih letih - nekje od izbruha Somraka dalje - pa je shod postal predvsem platforma za promocijo mladinskih franšiz.

Kraljica televizija
Sicer pa je 2014 tudi leto, ko je televizija še odločneje začela iz konkurence izrinjati film. Pri studiu Sony Pictures so postavili ogromno stojnico za promocijo prihajajoče serije Outlander, domišljijske epopeje o junakinji, ki potuje skozi čas in je poročena s škotskim bojevnikom. Mreža ABC oglašuje resničnostno serijo The Quest, ki bo 12 navadnih smrtnikov vrgla v scenarij, podoben Gospodarju prstanov.

Določene plati Comic-Cona pa se seveda nikoli ne spremenijo: celota še vedno deluje kot nenavadna mešanica seksi interpretacij znanih kostumov, krvavih rekvizitov in orožja ter srčkanih maskot za otroke. Vsakoletni obiskovalci lahko prav iz profila oboževalcev v kostumih razberejo subtilne spremembe v popkulturi. Letošnje ugotovitve poročevalca New York Timesa: vampirji (Prava kri, Somrak) so passé, zombiji jim počasi sledijo (a jih pri "neživljenju" še držijo Živi mrtveci), najbolj ogrožena vrsta pa so kar - filmi sami; daleč največ zanimanja je za serije Gotham, Emerald City, Resurrection, Once Upon A Time in Legends.