Film
(6)
Iva Krajnc
Iva Krajnc je bila za vlogo v Besi deležna že več dobrih odzivov, med drugim je na niškem filmskem festivalu prejela nagrado za tujega igralca in nagrado srbske sekcije mednarodne kritike FIPRESCI.
Besa
Kritika sta v Palm Springsu prepričala tako priznani Miki Manojlović kot Iva Krajnc, ki sta pričarala nežno intimno zgodbo v hudem nemirnem času zgodovine.
Iva Krajnc
Iva Krajnc v Besi igra močno, samozavestno žensko, ki se znajde osamljena v njej tujem okolju, prizadetem od posledic vojnega časa. Foto: Liffe / Matej Kerec

Dodaj v

Iva Krajnc v Palm Springsu spominja na mlado Nicole Kidman

Čudovita igra srbske vojne drame
13. januar 2011 ob 09:37,
zadnji poseg: 13. januar 2011 ob 12:37
Palm Springs - MMC RTV SLO, Reuters

Na filmskem festivalu v Palm Springsu so predvajali film srbskega režiserja Srđana Karanovića Besa, v katerem je ameriškega kritika navdušila tudi energična Iva Krajnc.

Čudovito odigrano, je v naslov svoje recenzije zapisal Reutersov filmski kritik Michael Rechtshaffen, ki si je v kalifornijskem puščavskem mestu ogledal film Besa (v angleškem prevodu Solemn Promise). Zadržano, a s čustvi nabito ljubezensko zgodbo med patriarhalnim Albancem (Miki Manojlović) in izobraženo Slovenko (Iva Krajnc) med prvo svetovno vojno nekje v majhnem srbskem kraju smo si lahko slovenski gledalci ogledali na lanskem Liffu.

In prav glavna igralca sta tista, ki po mnenju ameriškega kritika zgodbo, sicer temelječo na resničnih dogodkih, mojstrsko osvojita. "Z malo zatekanja k dialogu dajeta energična Krajnčeva (ki prikliče v spomin mlado Nicole Kidman) in Manojlović z žalostnim pogledom nežen obraz temu intimnemu, privlačnemu stranskemu produktu mednarodnega konflikta," piše.

V obljubo ujeta čustva
Lea, Štajerka, ki se poroči s srbskim šolskim ravnateljem (Nebošja Dugalić), se s soprogom preseli v manjše mesto, kjer naj bi poučevala na njegovi šoli. V vihravem vojnem času pokličejo moža v Beograd, in ker ne upa svoje lepe mlade žene pustiti same v do 'avstro-ogrske dame' sovražni okolici, od svojega hišnika Azema zahteva obljubo - beso, da bo skrbel za mlado ženo. Po albanski tradiciji je besa posebna sveta vez, takšna, ki se je ne sme prelomiti za nobeno ceno, niti ko gre za življenje in smrt.

Do zadnjega trenutka zvest svoji tradiciji Azem svoje besede ne prelomi, na trenutke se zdi, da jo vzame celo preveč resno in Leo zaradi njene varnosti zapre v šolo. A začetna odtujenost se počasi omehča in med njima se razvijejo čustva, ki jih okoliščine ne dopuščajo.

Veliko prostora za lasten izraz
Besa, ki je tudi srbski kandidat za tujejezičnega oskarja, se po pisanju ameriškega kritika ponaša s silnima, prepričljivima nastopoma Manojlovića in Krajnčeve, ki sta v delu filmskega veterana Karanovića dobila veliko prostora za lastno izražanje.M. K.
Prijavi napako
Komentarji
suzah
# 13.01.2011 ob 11:14
Bravo Iva!
Elemental
# 13.01.2011 ob 09:57
Slovenka ujeta v čustvih med Srbom in Albancem. ;)
Kraner
# 13.01.2011 ob 11:48
Kebab ali Čevapi?ali pa oboje.
matejaajetam
# 14.01.2011 ob 12:21
BRAVO!!!
assange
# 14.01.2011 ob 08:30
pri nas je ogromno dobrih igralcev in igralk, problem je le v tem, da imamo premalo kvalitetne produkcije, kjer bi ti igralci prišli do izraza, poleg tega se v ospredje neprestano tiščijo osebki, kot so bizovičar, poles, zrnec, ki so karikature samega sebe.....
zztop10
# 13.01.2011 ob 14:33
Predrag Manojlović aka Marko Dren :)
Kazalo