Film odlikuje zelo dobra 'igra svetlobe in teme'. Foto:
Film odlikuje zelo dobra 'igra svetlobe in teme'. Foto:
The Hustler
Paul Newman se je z Igralcem biljarda izstrelil med največje filmske zvezde.
The Hustler
Jackie Gleason je večino udarcev tudi v resnici izvedel sam.

Letos mineva natanko pol stoletja od filmske klasike Igralec biljarda (The Hustler). V ospredje je postavljen "Hitri Eddie" Felson (Paul Newman), ki potuje po ZDA in v majhnih biljardnicah "izigrava" (izvirno "hustle") tamkajšnje igralce in jim trga denarce.

Rojen poraženec
Felson se med drugim pomeri tudi z Minnesoto Fatsom (Jackie Gleason), legendarnim igralcem biljarda, ki ima status enega najboljših igralcev vseh časov. Hitri Eddie po maratonu, ki traja več kot en dan, na koncu izgubi ves denar, ki si ga je vmes priboril. "Rojeni poraženec" je krilatica sprejemalca stav Berta Gordona (George C. Scott), ki dokončno poreže krila Felsonu.

Sama "igra s kroglami" drugotnega pomena
To pa je pravzaprav bistvo Igralca biljarda. Čeprav režiser in soscenarist Robert Rossen ogromen del filma posveti dogajanju v temačnih biljardnicah, kjer se premeteno igra s svetlobo, je zgodba o biljardu pravzaprav drugotnega pomena. Pravila igre nikoli niso razložena, prav tako niti samo dogajanje na mizi. Bistvenega pomena je obrazna mimika, ki marsikaj pove o samem človeku, predvsem pa njegovem značaju.

Usodna ženska je bila res usodna
Felson tako od svojih soigralcev odstopa že po videzu, saj je v telesu Paula Newmana mlad, atraktiven in lep, s čimer nikakor ne sodi v družbo utrujenih obrazov. Vprašanje njegovega karakterja se tako razkriva prek samega igranja biljarda, še bolj pa v odnosu do Minnesote, Berta ter "usodne ženske" Sarah Packard (Piper Laurie). Sarah je res usodna, saj z alkoholizmom na dno vleče tako sebe kot Felsona.

Četrt stoletja pozneje nadaljevanje zgodbe
Biljard tako postane simbol za življenjsko igro, ko se mora človek na lastni koži naučiti, kdaj mora odnehati in kdaj je čas za druge bitke. Igra s kotalečimi se kroglami postane polje, v katerem se pokaže vsa veličina človeškega karakterja. Igralec biljarda se tako odlikuje z izjemnimi liki, kjer gledalec občuti in razume tegobe tudi stranskih likov ter izjemnim simbolnim potencialom. Nič čudnega, da je The Hustler 25 let pozneje dobil nadaljevanje, kjer je Eddie Nelson dobil vlogo mentorja, mladega igralca pa je upodobil Tom Cruise. Čeprav so bila igralska imena v nadaljevanju še bolj zveneča, pa niso ujele duha in vrednosti izvirnika.

Kratke in sladke
- V prvem dvoboju z Minnesoto Fatsom je v ozadju igralnice mogoče opaziti poster Willieja Mosconija, 14-kratnega svetovnega prvaka v biljardu. Nekaj trenutkov kasneje se Willie Mosconi tudi sam prikaže na platnu, saj v rokah drži stavni denar.
- Veliko večino udarcev na mizi so tudi v resnici izvajali sami filmski igralci.
- Minnesota Fats je bil vzedevek resničnega igralca Rudolfa Wanderoneja. A ta ni asociacija za filmski lik, saj je Wanderone vzdevek Minnesota Fats prevzel v času po nastanku filma Igralec biljarda.
- Glavno vlogo Hitrega Eddijea je zavrnil Jack Lemmon.
- Kratko vlogo natakarja je imel Jake LaMotta, boksar, po katerem je bil posnet legendarni film Raging Bull.
- Film je bil posnet v New Yorku v šestih tednih.
- Piper Laurie po tem filmu kar 15 let ni snemala filmov, saj se je posvetila vzgoji otroka. Na velika platna se je vrnila za film Carrie (1976), za katerega je bila prav tako nominirana za oskarja.

Igralec biljarda (The Hustler)

ZDA, 1961



Režija:
Robert Rossen.
Scenarij: Sidney Carroll in Robert Rossen.
Igrajo: Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott, Myron McCormick, Murray Hamilton, Michael Constantine ...

Žanr:
drama
Dolžina: 2 uri in 14 minut
Premiera: svetovna - 25. septembra 1961
Povezava: IMDB