Po Hajau Mijazakiju je bil 15. oktobra 1990 poimenovan asteroid 6905 Mijazaki. Foto: EPA
Po Hajau Mijazakiju je bil 15. oktobra 1990 poimenovan asteroid 6905 Mijazaki. Foto: EPA
Čarovnik Howl in gibljivi grad
Mijazakijevi filmi so razpoznavni po ponavljajočih se temah, kot so odnos človeštva do narave in tehnologije ter težavnost ohranjanja pacifistične etike.
Čudežno potovanje
Protagonisti v njegovih filmih so pogosto moralno močne, neodvisne ženske oziroma deklice, negativni liki (kadar so prisotni) pa so značajsko negotovi, vendar imajo možnost spreobrnitve.

Celovečerni film anime Kaze tačinu (ang. The Wind Rises) se je poleti na Japonskem takoj po premieri prebil na vrh lestvice gledanosti: že v prvem koncu tedna je posekal letošnji japonski rekord za najboljši otvoritveni konec tedna in s prvega mesta izrinil Pošasti z univerze; v prvih šestih tednih je zaslužil več kot 80 milijonov dolarjev.

Zgodbo, ki se v teh dneh na beneškem filmskem festivalu poteguje za zlatega leva, je navdihnilo življenje moža, ki je oblikoval "Zero", japonsko vojaško letalo, ki je v drugi svetovni vojni zaveznikom nagnalo strah v kosti in s katerimi so Japonci bombardirali Pearl Harbour. (Nekateri kritiki film razumejo kot prikrito svarilo, češ da se Japonska spet podaja na nevarno pot, in v krizi v tridesetih letih 20. stoletja, ki jo tematizira film, vidijo vzporednice s potresom in cunamijem leta 2011 ter večletno japonsko gospodarsko stagnacijo. Kakor koli že, film je dvignil kar nekaj prahu: v domovini je konservativce zmotilo režiserjevo protivojno sporočilo, v Južni Koreji pa so ga obtožili, da plete romantičen mit okrog izumitelja letala, ki je še danes simbol japonskega militarizma med drugo svetovno vojno.

"Rad bi se poslovil"
Mijazaki se sicer premiere svojega filma v Benetkah ni udeležil, pač pa je vest o upokojitvi sporočil predsednik studia Ghibli Koju Hošino. "Rad bi se poslovil od vas," je kratko in nedvoumno sporočilo, edino, ki ga bomo očitno dobili pred tiskovno konferenco, ki je za petek napovedana v Tokiu. (Mijazake je bil leta 1985 eden izmed soustanoviteljev studia Ghibli).

Japonski Walt Disney
Zaveje veter, celovečerni animirani film, v katerem so Mijazakijeve značilno žive barve v hipu prepoznavne, je enajsti režiserjev celovečerec in obenem prvi, spleten okrog resnične osebe (inženirja Jira Hirokošija) in resničnih zgodovinskih dogodkov. Na Zahodu Mijazakija poznamo predvsem po filmih Princesa Mononoke, Čarovnik Howl in gibljivi grad ter z oskarjem nagrajenem Čudežnem potovanju. Mimogrede, Čudežno potovanje iz leta 2001 z zaslužkom 304 milijonov dolarjev ostaja najdonosnejši japonski film vseh časov. Pravzaprav so med prvimi petimi najdonosnejšimi japonskimi filmi v zgodovini kar trije, ki so nastali v njegovi produkciji.

Tako rad ima upokojitev, da jo je napovedal že večkrat
Mijazake, ki ga je beneški festival z nagrado za življenjsko delo ovenčal leta 2005, se je prvič uradno upokojil po silnem mednarodnem uspehu Princese Mononoke, a se nato štiri leta pozneje vrnil s Čudežnim potovanjem in nato še, ko je od projekta Čarovnik Howl in gibljivi grad odstopil njegov prvi režiser, Mamoru Hosoda.