James Cameron je režiral najdonosnejša filma vseh časov: Avatar (2009) in Titanik (1997), ki sta skupno v kinoblagajne prinesla več kot 4,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA
James Cameron je režiral najdonosnejša filma vseh časov: Avatar (2009) in Titanik (1997), ki sta skupno v kinoblagajne prinesla več kot 4,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA

Ryder v tožbi, ki jo je v četrtek vložil na losangeleško vrhovno sodišče, trdi, da se je s Cameronovim produkcijskim podjetjem Lightstorm Entertainment dogovoril za sodelovanje pri razvoju filma, ki naj bi temeljil na njegovi znanstvenofantastični zgodbi KRZ 2068. Kot piše v tožbi, so načrtovali "okoljsko ozaveščen 3D-ep o koloniziranju in uničevanju bogatega naravnega okolja na oddaljenem planetu". Vam zveni kaj znano?

Po skoraj dveh letih naj bi po Ryderjevih besedah podjetje Lightstrom projekt ukinilo s pojasnilom, da "nikogar ne bi zanimal okolijsko ozaveščen znanstvenofantastični celovečerec". A že kmalu so, kot piše v tožbi, začeli ustvarjati Avatar, v katerem naj bi kar mrgolelo zamisli iz projekta, ki je prej nastajal v sodelovanju z Ryderjem.

2,8 milijarde dolarjev zaslužka
V tožbi piše še, da je v Ryderjevi zgodbi nastopal protagonist, ki ga rudarsko podjetje z Zemlje pošlje na oddaljeni planet, predlagani so bili tudi 3D-učinki. In ker naj bi po tožbi sodeč v prej omenjenem dogovoru Ryderju obljubili, da njegovih zamisli ne bodo uporabljali, ne da bi ga navedli kot soscenarista ali producenta, zdaj želi del dobička od izjemno uspešnega Avatarja, ki je po svetu zaslužil skoraj 2,8 milijarde dolarjev in velja za najdonosnejši film vseh časov. Za skoraj milijardo je prekosil Titanik, prav tako Cameronov film iz leta 1997.

Cameron naj bi že zatrdil, da je sam napisal scenarij za Avatar in da je imel osnutek scenarija pripravljen, še preden je Ryder začel sodelovati z Lighstormom. Na tožbo pa se javno še ni odzval.