Crowe je s 45 leti (v času snemanja) najstarejši filmski Robin Hood. Še Sean Connery, ki je v filmu Robin and Marian (1976) igral ostarelega Robina, je bil takrat leto mlajši. Foto:
Crowe je s 45 leti (v času snemanja) najstarejši filmski Robin Hood. Še Sean Connery, ki je v filmu Robin and Marian (1976) igral ostarelega Robina, je bil takrat leto mlajši. Foto:
Robin Hood: Princ tatov
Za mladino devetdesetih je sinonim za Robina Hooda še vedno Kevin Costner. Foto: Warner Bros.
Jasno je, da se studio Disney ne bi branil še ene molzne krave v rangu Piratov s Karibov.

Studio Sony je menda že oktobra odštel dva milijona dolarjev za scenarij, naslovljen preprosto Hood. Ta je zastavljen velikopotezno, kot odskočna deska za ogromno akcijsko franšizo tipa Maščevalci, ki bo zgradila celo "vesolje Robina Hooda" (primerljivo z denimo Marvelovim).

Pirati iz gozda
No, zdaj se je zbudila še Sonyjeva konkurenca: studio Disney je odkupil scenarij za igrani film Nottingham & Hood, ki naj bi bil revizionistična interpretacija slavnega britanskega borca za ljudstvo - ampak prav tako kot iztočnica za franšizo, po tonu sorodno Piratom s Karibov. Jasno je, da se Disney ne bi branil naslednika hiperuspešnih filmov z Johnnyjem Deppom, ki so skupaj zaslužili že 3,7 milijarde dolarjev (peti del v seriji, Dead Men Tell No Tales, prihaja leta 2017). Scenarij za Nottingham & Hood je napisal (še neznani) Brandon Barker.

Franšiza, ki se je ustavila po enem filmu
Nobeden izmed projektov si verjetno ne bo želel težavne produkcije, s kakršno se je pred štirimi leti spopadal Robin Hood, politično kompleksna reinterpretacija legende v režiji Ridleyja Scotta in z Russllom Crowom v glavni vlogi. Najprej so morali leta 2008 zamenjati že izbrano snemalno lokacijo, ker se je izkazalo, da gozd, ki bi moral v filmu "igrati" Sherwoodski gozd, ni dovolj listnat in zelen. Naslednje leto je od projekta odstopila Sienna Miller (in takrat se je pisalo, da je bila odpuščena, ker sta bili njena lepota in mladost v prevelikem kontrastu s starostjo in vse širšim obsegom pasu nekdanjega Gladiatorja).


O Scottovem filmu se je pisalo, da bo popolnoma nova vizija znanih dogodkov, v kateri bo Crowe dobri šerif Nottinghama, Christian Bale pa "zlobni" Robin Hood. Ko je film - takrat že ne več pod naslovom Nottingham - končno prispel v kinematografe, je bil precej tradicionalna "zgodba o genezi superjunaka", Bala pa v njej sploh ni bilo več. Kar se tiče zaslužka, se je film solidno odrezal, kritiški odziv pa je bil preveč mlačen, da bi studio Universal prižgal zeleno luč za katero izmed predlaganih nadaljevanj, na katera je že prvi film zelo očitno napeljeval.

K pozitivni publiciteti okrog filma ni prav nič prispeval nerazpoloženi Russell Crowe, ki je jezno odkorakal sredi radijskega intervjuja, ko je voditelj omenil, da njegov naglas v filmu zveni preveč irsko.

Robin Hood je bil sicer od nekdaj dobrodošla tema za hollywoodsko obdelavo; morda najslavnejši upodobitvi sta uspeli Errolu Flynnu (The Adventures of Robin Hood, 1938) in Kevinu Costnerju, ki sicer niti ni skušal skrivati svojega ameriškega naglasa (Robin Hood: Princ tatov, 1991).